2018-11-21 03:59


Doi deputaţi ar semna proiectul de ascultare a cartelelor, propus de Ghiţă

 |  19:58
Doi deputaţi ar semna proiectul de ascultare a cartelelor, propus de Ghiţă

Mircea Toader (PDL) şi Florin Iordache (PSD) sunt de acord cu proiectul de lege pe care Sebastian Ghiţă vrea să îl depună, prin care să fie permisă interceptatea convorbilor de pe cartele pre pay, iar achiziţionarea cartelelor să se facă doar după ce sunt furnizate date personale ale cumpărătorului, pentru o identificare mai uşoară.

Deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, a anunţat că vrea să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale. Proiectul prevede că, atunci când o persoană va cumpăra o cartelă pre-plătită, va trebui să prezinte codul numeric personal şi, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele.

Decizie adoptată în CSAT

În replică, premierul Victor Ponta a declarat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în luna august a anului trecut, în mandatul de preşedinte interimar al lui Crin Antonescu, după atentatul terorist din Bulgaria. Şeful Executivului a precizat că nu este vorba de o operaţiune de interceptare, ci de înregistrare.

Iordache: O să semnez proiectul

Florin Iordache, deputat PSD, a declarat pentru PUTEREA că în opinia lui, proiectul legislativ este unul util şi a adăugat că dacă i se va solicita, va semna proiectul de lege în calitate de coiniţiator: “Din punctul meu de vedere, cred că acest proiect va fi unul util. Sunt atâtea perturbări în mediul şcolar, se întâmplă atâtea scandaluri şi prin licee, încât chiar cred că o astfel de iniţiativă este binevenită. Dar cred că va trebui să avem un punct de vedere şi de la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei”, a replicat social-democratul. Întrebat dacă ar semna proiectul de lege pe care Sebastian Ghiţă îl propune, Iordache a precizat: “Eu o susţin. Dacă mi se solicită, o să semnez”.

Telefoane care te înjură

Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, a declarat că proiectul de lege are o utilitate mare privind protecţia datelor personale, dar a declarat că în cazul unor ilegalităţi, convorbirile pot fi înregistrate atât pe telefon, cât şi pe cartele: “Din punct de vedere al utilităţii, măsura este una binevenită, mă refer aici la protecţia persoanelor, pentru că există tot felul de persoane care au tot felul de intenţii şi scandaluri în care sunt implicate persoane care folosesc cartele. Dar oricum, daca cineva este suspectat de vreo ilegalitate, este descoperit, fie că are abonament sau cartelă. Ce e drept, e mai simplu dacă are abonament pentru că se emite mandat de ascultare, procedural. Dar oricum, cartela aia poate fi dată altcuiva. Întrebat dacă securtitatea naţională ar fi sporită în eventualitatea implementării acestui proiect, Toader a replicat: “Nu ştiu, e posibil. Dar în ziua de azi primeşti tot felul de telefoane care te înjură, în care se spun tot felul de mizerii. Am colegi care au primit astfel de telefoane, eu nu am primit. Solicitat să precizeze dacă va semna proiectul de lege, Toader a replicat: “În calitate de lider de grup, va trebui să am consultări pe această temă cu alţi colegi.  Dar personal, cred că o să semnez”.

PNL nu susţine

În schimb, senatorul PNL, Sorin Roşca Stănescu, a declarat în cadrul unei intervenţii televizate la Realitatea TV, că nu va susţine proiectul lui Ghiţă: “Personal nu voi susţine nici un fel de iniţiativă care încalcă drepturile omului, dar nu voi susţine nici vreo iniţiativă care suferă de acest deficit de inteligenţă pe care l-am semnalat. Dar pot să vă spun că, în acest caz, am convingerea că nici PNL nu va susţine o asemenea iniţiativă şi bănuiesc, pentru că îi cunosc, că nici majoritatea membrilor PSD, pentru că majoritatea membrilor PSD nu suferă de deficit de inteligenţă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-18

TAGURI: SRS, cartele, ascultate, interceptări, Sebastian, Ghita, Mircea Toader, Florin Iordache
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...