2018-11-18 07:56


DOLIU: Fostul premier ţărănist Radu Vasile a murit

 |  20:37
DOLIU: Fostul premier ţărănist Radu Vasile a murit

Fostul premier Radu Vasile a încetat din viaţă în dimineaţa zilei de miercuri în urma unei lungi lupte cu cancerul. În vârstă de 71 de ani, Radu Vasile a fost operat în 2010, când i-a fost extirpată o tumore şi a urmat tratamente specifice.

Fostul prim-ministru a absolvit Facultatea de Istorie din Bucureşti în 1967 şi a obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe zece ani mai târziu. A urmat o serie de cursuri post-universitare de economie şi politici monetare şi fiscale europene.

A lucrat ca istoric la Muzeul Satului şi cercetător la Institutul Nicolae Iorga al Academiei Române, dar a urmat şi o carieră didactică la Universitatea Bucureşti, respectiv Academia de Ştiinţe Economice (lector universitar în 1978, profesor universitar în 1994, prodecan al Facultăţii de Comerţ între 1990 şi 1992).

În politică a intrat chiar din 1990, în Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD) până în 27 decembrie 1999 când a fost exclus din partid. La ţărănişti a îndeplinit şi funcţia de secretar general şi purtător de cuvânt în perioada 1996-1999.

Radu Vasile a avut şi un parcurs parlamentar început cu un loc de senator PNŢCD de Bacău, ales pe listele Convenţiei Democrate (1992-1996), timp în care a fost şi vicepreşedinte al Senatului. Apoi, din partea aceleiaşi formaţiuni, a fost ales senator de Bucureşti (1996-2000) şi a continuat să deţină funcţia de vicepreşedinte al Senatului până în aprilie 1998, când a devenit prim-ministru. La alegerile din 2000 a candidat pe listele Partidului Democrat şi a fost ales senator de Argeş.

Ca premier, a format un Cabinet după ce a fost îndepărtat Victor Ciorbea. Guvernul său a avut un mandat dificil, marcat şi de disputele din coaliţia formată din Convenţia Democrată şi de Partidul Democrat, dar şi de o relaţie proastă cu preşedintele Emil Constantinescu. Acesta din urmă l-a revocat din funcţie în 13 decembrie 1999.

A publicat peste 150 de articole şi studii de istorie, istorie economică, demografie istorică şi de ştiinţe economice. A publicat un volum de versuri, romanul ''Fabricius'' şi un volum de amintiri din perioada în care a fost prim-ministru.

AP: Demis de preşedinte

Fostul premier român Radu Vasile a ajutat la pregătirea aderării României la Uniunea Europeană, însă a fost demis de Constantinescu, din cauza certurilor politice şi a protestelor împotriva reformelor economice pe care a încercat să le implementeze, scrie Associated Press.

AP mai aminteşte ca reuşite ale lui Vasile sunt vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti şi sprijinul acordat NATO prin permisul de survol acordat avioanelor americane pentru bombardarea Serbiei. Numele “fostului istoric, doctor în istoria doctrinelor economice şi poet” este legat de mineriada din ianuarie 1999, transmite şi AFP.

Iliescu: Un om deschis

Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat că fostul premier Radu Vasile a fost un om deschis dialogului, el arătând că această deschidere spre dialog şi consultare a caracterizat poziţia sa ca om politic şi că a avut cu acesta relaţii de respect reciproc. "... în ciuda faptului că ne aflăm pe poziţii politice diferite, relaţia noastră a fost o relaţie civilizată, de stimă şi respect reciproc.

Este ceea ce caracteriza poziţia lui ca om politic", a spus Iliescu. "Regret că a încetat din viaţă Radu Vasile", a spus Iliescu.

Constantinescu: A avut curaj

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a afirmat că Radu Vasile va rămâne în istorie ca premierul guvernului care a pregătit începerea negocierilor de aderare la UE, el adăugând: "A fost o personalitate umană complexă, în care se întâlneau şi umorul şi sensibilitatea poetului care a fost".

"...a avut curajul să introducă reforme economice extrem de dure, cu un cost social foarte mare" şi a reuşit să menţină o coaliţie de partide cu ideologii şi interese diferite, a spus Constantinescu.

Băsescu: Un premier bun

Preşedintele Băsescu, care a fost ministru al Transporturilor în guvernul Radu Vasile, a declarat că a fost un premier bun, într-o perioadă foarte dificilă, când România îşi punea problema dacă intră în încetare de plăţi, “cu toate acestea, el a găsit resurse şi inteligenţa să spună da unor programe care şi astăzi sunt implementate sau în curs de implementare". "Exprim regretul meu profund pentru trecerea în nefiinţă a lui Radu Vasile”. Şeful statului a spus că unul dintre programele aprobate de fostul premier a vizat reabilitarea tuturor drumurilor naţionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: Radu, Vasile, premier, doliu, murit
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BENDEX
03 Iul 2013

D-zeu sa il hodineasca.Pe el si toata clasa politica corupta romaneasca.
Random imageUltimele stiri


loading...