2017-01-22 20:35


Dosarele resurselor. Posibilă criză a petrolului. Rezervele Arabiei Saudite au fost supraevaluate

 |  19:19
Dosarele resurselor. Posibilă criză a petrolului. Rezervele Arabiei Saudite au fost supraevaluate

Rezervele petroliere ale saudiţilor nu sunt la fel de bogate cum s-aconsiderat în mediile intrenaţionale. SUA se tem că Arabia Saudită, cel maimare exportator de petrol brut, nu are suficiente rezerve pentru a preveni escaladareapreţurilor petrolului, arată note diplomatice confidenţiale dezvăluite deWikiLeaks.

Dezvăluirilesurvin creşterii preţului petrolului care, în ultimele săptămâni, a ajuns la100 de dolari barilul, pe fondul cererii globale şi al tensiunilor din OrientulMijlociu. Mulţi analişti se aşteaptă ca saudiţii şi partenerii lor din OPEC săpompeze mai mult petrol pentru a contracara o creştere a preţurilor care arsufoca cererea.

Potrivit unui avertisment trimis la Washington, rezervele de petrol brut ale regatului arab ar fisupraestimate cu 300 miliarde de barili, însemnând aproape 40%.Suspiciunile americanilor au fost confirmate de către un specialistsaudit, în discuţiile cu consulul general al SUA la Riyadh. Geologul şi şefulde explorare de la Saudi Aramco, al-Husseini, credea, în 2007, că ArabiaSaudită va atinge cantitatea maximă de ţiţei extras zilnic în zece ani. Saudi Aramco domină explorarea şiproducţia în regat. Geologul era de părere că regimul saudit nuva putea să oprească creşterea preţului la petrol prin mărirea capacităţii deextracţie, ceea ce şi avea să se întâmple. În iulie2008, preţul barilului de petrol a ajuns la un record al tuturor timpurilor(147 de dolari). În 2009 avea să scadă la mai puţin de jumătate din aceastăsumă, iar în februarie 2011, preţul barilului fluctuează în jurul a 100 dedolari.

Pentrua tempera creşterea preţului - care ar duce, inevitabil, la o diminuare aproducţiei -, Arabia Saudită ar avea nevoie de o producţie zilnică de 12milioane de barili ţiţei. Însă, potrivit lui al-Husseini, statul arab nu are cumsă atingă această cantitate, iar în 2012 producţia mondială de petrol ar atinge cel mai înalt nivel - punctulde criză. El a susţinut că Aramcoa subestimat grav timpul necesar pentru a reînnoi capacitatea petrolieră şi căsupraestimarea rezervelor ar fi avut ca motivaţie impulsionarea investiţiilorstrăine. Telegramele îndeamnă Washingtonul să ia în seriosavertismentele lui al-Husseini.

Pe fondul creşterii cererii la nivelmondial, condusă de India şi China, preţul ţiţeiului a crescut brusc. Din cauzaconstrângerilor pe termen lung privind extinderea producţiei la nivel mondial, secrede că cererea va continua să depăşească aprovizionare şi că, pentru fiecaredeficit de milioane de barili pe zi care există între cerere şi ofertă, preţulva creşte cu 12 dolari (per baril).

În aceste condiţii, analiştii sugerează onouă variabilă -dezvoltarea de surse de energieregenerabilă. O telegramă din 2009 spune că saudiţii doresc să dezvolte sursede energie regenerabilă, inclusiv energia nucleară, pentru a satisfacecreşterea rapidă a cererii de energie electrică. Analiştiicred că un program nuclear civil este singura posibilitatea regatului pentru a genera suficientă electricitate pentru a satisface cerereaproiectată şi creşterea prosperităţii fără risipa unor mari cantităţi de păcură.Anul trecut, Arabia Saudită a anunţat planul contrucţiei adouă centrale electrice nucleare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-11

Mai multe imagini:
Dosarele resurselor. Posibilă criză a petrolului. Rezervele Arabiei Saudite au fost supraevaluate
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image