2019-01-20 01:20


Dosarele WikiLeaks. Republica Moldova un dezastru. România voia includerea în formula 5+2 pe tema Transnistriei

 |  19:41
Dosarele WikiLeaks. Republica Moldova un dezastru. România voia includerea în formula 5+2 pe tema Transnistriei

România exprimadorinţa includerii în formatul 5+2 al negocierilor pentru soluţionareaconflictului transnistrean, dar participarea sa urma să fie reprezentată deUniunea Europeană, conform unui mesaj diplomatic american din 2008 dezvăluit desite-ul WikiLeaks. Pe de altă parte, un alt mesaj dimplomatic,arată că un oficial din cadrul fosteipreşedinţii suedeze a UE declara, în iulie 2009, că Republica Moldova era"un dezastru", subliniind că este dificil ca Republica Moldova şiUcraina să fie angrenate în procesul de integrare europeană.

Mesajul diplomatic a fost trimis pe 27 octombrie 2008 desecretarul de Stat american de la acea vreme, Condoleezza Rice, după o reuniunea oficialilor din nouă state membre ale Parteneriatului Extins pentru NordulEuropei, la care participase inclusiv asistentul secretarului de Stat pentruEuropa, Dan Fried. Reuniunea, care avusese loc pe 2 octombrie 2008 la Vilnius(Lituania), s-a concentrat pe situaţia din Georgia, Ucraina, Belarus, Republica Moldova, Irak şi Afganistan.

"Pilvi-SiskoVierros (director politic în cadrul Ministerului finlandez de Externe) aînceput discuţia despre R epublica Moldova spunând că obiectivul principal alOSCE îl reprezintă negocierile oficiale în formatul 5+2. România ar dori să fie integrată în acest format, dar participarea sa arfi reprezentată de Uniunea Europeană", preciza mesajul diplomatic american.

"InfluenţaRusiei în Transnistria este în creştere şi se încearcă relansarea planului defederalizare din 2003. Dan Fried a declarat că Republica Moldova nu ar trebuisă se simtă obligată să adopte un plan care ar avea efecte negative asupraţării, reiterând susţinerea SUA pentru negocierile în formatul 5+2. ConstituţiaR epublica Moldova garantează neutralitatea, astfel că nu este nevoie caStatele Unite să mai garanteze acest lucru. Dacă Moldova doreşte acest lucru,este alegerea lor; neutralitatea nu constituie un impediment pentru cooperareabileterală", preciza mesajul diplomatic american.

Mesajuldiplomatic "confidenţial" a fost trimis la sediile ambasadeloramericane din Chişinău, Copenhaga, Helsinki, Kabul, Kiev, Moscova, Oslo,Reykjavik, Riga, Stockholm, Tallinn, Tbilisi, Vilnius şi la reprezentanţaamericană de la sediul NATO.

Formatul 5+2 de negocieri în procesul de soluţionare a crizei transnistrenese referă la OSCE, Republica Moldova, Transnistria, Ucraina şi Rusia, precum şila UE şi SUA în calitate de observatori. În ciuda, interesului pentru Republica Moldova, mesajele americanilorarată că ţara este dificil de integrat înstructurile Europei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...