2018-12-12 11:57


Două proiecte de modificare a legii ANI, adoptate tacit de Camera Deputaţilor

 |  15:01
Două proiecte de modificare a legii ANI, adoptate tacit de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, două proiecte de modificare a legii ANI. Iniţiativele legislative prevăd că persoanele aflate în incompatibilitate sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani funcţia în care au fost găsite în incompatiblilitate sau în conflict de interese, nu orice funcţie.

Un proiect de modificare a legii ANI a fost iniţiat de deputaţii Ciprian Nica, Eugen Nicolicea, Kerekeş Karoly, Florea Daniel, Marton Arpad, Niculae Mircovici, Cosmin Necula, Luminiţa AdamVictor Roman.

Iniţiatorii au precizat, în expunerea de motive, că, în prezent, în legea ANI se prevede intrerdicţia persoanelor în conflict de interese sau incompatibile de a ocupa "aceeaşi funcţie", iar Curtea Constituţională a precizat că această formulare este susceptibilă de două interpretări, fie "aceeaşi funcţie” însemană "orice funcţie", fie însemană "orice altă funcţie de natura celei care a generat starea de incompatibilitate".

În aceste condiţii, iniţiatorii au propus modificarea legii ANI, care să reglementeze situaţia.

Proiectul prevede că persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie de demnitate publică, cu excepţia celor ocupate în urma unor alegeri pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, fiind incompatibilă pe o perioadă de 3 ani cu funcţiile susmenţionate. Dacă persoana a ocupat funcţia de primar, viceprimar, consilier local nu mai poate ocupa aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incomatibilă cu aceste funcţii.

Dacă persoana a ocupat funcţia de preşedinte, vicepreşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean nu mai poate ocupa aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incomatibilă cu aceste funcţii. Dacă persoana a ocupat funcţia de de deputat, senator sau europarlamentar nu mai poate ocupa aceste funcţii pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incomatibilă cu aceste funcţii.

Cel de-al doilea proiect adoptat tacit şi care modifică legea ANI în aceeaşi problemă este iniţiat de senatorul PC Cristina Anghel. Potrivit iniţiativei, persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese sau starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie care a generat starea de incompatibilitate ori existenţa conflictului de interese, pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul fiind for decizional în această materie. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-13

TAGURI: doua, proiecte, modificare, legea, ani, adopta, tacit, camera, deputatilor, conflict, interese, incompatibilitate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
13 Mai 2015

Senatoarea PC Cristiana Anghel IMPOSTOARE, sotie de securist stalinist , este o mare SCAMATOARE lipsita de ratiune. Ceea ce a propus Ea in cazul de fata a primit un verdict al CCR de care Ea NU a tinut cont. Deci este anticonstitutionala propunerea FOMISTEI de Caracal ……..
DIN CARACAL E 'D-NA'?!
13 Mai 2015

De-acolo a venit cu caruta si s-a RASTURNAT in poala PC-lui, n-asha? Si, pentru ca vrea sa uite de unde-a venit, se tot plange ca-i da cineva in cap pe strada cand iese din SEnat, din lipsa de masina (caruta - a lasat-o la ea in Caraca... in poarta);
Random imageUltimele stiri


loading...