2017-01-24 07:14


Două luni de foc pentru liberali şi pesedişti. PSD şi PNL bat la uşa a 100.000 de oameni

 |  20:04
Două luni de foc pentru liberali şi pesedişti. PSD şi PNL bat la uşa a 100.000 de oameni
În următoarele 60 de zile puteţi avea surpriza că cinevavă bate la uşă şi vă ia la întrebări pe teme politice. Dacă se va întâmplaacest lucru, vă aflaţi printre cei 100.000 de români de la care liberalii şipesediştii vor să afle ce preferinţe aeţi în materie de candidaţi pentrualegerile locale. Operatorii de interviu vă pot chestiona cu cine votaţi la primărie,la preşedinţia consiliului judeţean, dar şi ce părere aveţi despre Emil Boc,Traian Băsescu şi PDL.

Uniunea Social Liberală a declanşat marea operaţiune„sondajul”, care se va finaliza pe 15 iulie. În acest interval, cinci case desondare a opiniei publice, angajate de PNL, PSD şi PC, vor străbate ţara înlung şi lat pentru a afla care sunt candidaţii Uniunii cu şanse să câştigeprimăriile reşedinţă de municipiu şi preşedinţia consiliilor judeţene. Înfiecare organizaţie teritorială, numărul celor chestionaţi de PSD şi Alianţa deCentru Dreapta va fi de 1.200 de persoane. Astfel, într-un judeţ vor fi 2.400de respondenţi care vor fi aleşi, prin metode sociologice, pentru a răspundechestionarelor pregătite de la centru. În total, aproximativ 100.000 depersoane se vor afla faţă în faţă cu un operator de interviuri angajat de USL.Plata o vor face însă filialele locale, care vor negocia în perioada următoaretarifele cu institutele de sondare a opiniei publice. Pesediştii au ales să fiereprezentaţi de Avangarde – condusă de un vechi prieten al PSD, Marius Pieleanu- şi de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic, condus de apropiatulfamiliei Ponta, Dan Sultănescu. Cei de la PNL au preferat Institutul Gallup şiAgenţia de Rating Politic, ambele mai având colaborări cu liberalii. Conflictuldintre Crin Antonescu şi Andrei Chiliman s-a văzut şi la stabilireainstitutelor de sondare, oamenii lui Chiliman fiind scoşi din joc. PC va fireprezentat, cel mai probabil, de CCSB.

Probleme cu banii

Prima victimă a sondajelor de opinie a fost o angajată dela PSD, Iulia Zobuian. Aceasta a fost ameninţată de secretarul general alpesediştilor, Liviu Dragnea, că va fi concediată pentru că a trimisorganizaţiilor teritoriale un mail, în care apărea suma de 13.000 de euro cetrebuia plătită pentru sondaje. „A trimis într-un mail către filiale ceva ce nuar fi trebuit să apară. A ataşat un draft primit de la o firmă de sondare, încare apărea şi acest preţ de 13.000 de euro. Pentru această greşeală o voi sancţiona,nu va mai lucra la Secretariatul General. Eu nu am negociat vreun preţ pentrusondaje, acest lucru îl vor face filialele”, a explicat Dragnea. Baronii PSDsăriseră la gâtul secretarului general, deoarece preţul trimis de la centru lis-a părut exorbitant. „Trebuie negociat acest preţ de 13.000 şi ţinut cont deproblemele din fiecare judeţ. Nu vom da mai mult de 7.000-8.000 pentru unsondaj”, a fost replica şefilor de organizaţii. Unii au cerut chiar să nu semai facă sondaje în judeţele unde PNL şi PSD au bătut palma. Propunerea nu agăsit sprijin la conducerea social-democraţilor, care a impus sondaje în toatăţara.

Cum se face lista de consilieri

Pe baza sondajelor nu se va stabili doar cine va candidapentru primăriile municipii reşedinţă de judeţ sau preşedinţia consiliului judeţean,ci şi care va fi raportul pe lista pentru consilierii judeţeni şi locali. „Dacăîntr-un judeţ PNL sau PSD are 80%, iar în altul are 20%, înseamnă că avem unraport de 4 la 1. Astfel, un partid va nominaliza patru candidaţi pentrufuncţia de consilier, apoi celălalt va nominaliza un candidat. Şi aşa până lafinal. Sondajele vor indica numărul de candidaţi şi pentru consiliile locale şijudeţene şi de aceea ele trebuie făcute în toată ţara”, a subliniat secretarulgeneral al pesediştilor, Liviu Dragnea. Şi preşedintele PSD, Victor Ponta, adeclarat că nu se pune problema ca în anumite judeţe, unde liderii USL s-au pusde acord, să nu se facă sondaje. Singurele judeţe unde nu se vor face sondajesunt Covasna şi Harghita.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image