2019-03-24 00:56


Dovada închisorilor CIA în România

 |  21:00
Dovada închisorilor CIA în România

Un proces din SUA între doi subcontractori ai Guvernului American a scos la suprafaţă anvergura şi costurile programului secret de detenţie a suspecţilor de terorism, precum şi modul în care o reţea de companii private din SUA a profitat de pe urma operaţiunilor de extrădare. Documentele depuse în instanţă confirmă şi că presupuşi teorişti au fost aduşi de CIA pe teritoriul României, fapt negat în repetate rânduri de autorităţile române.

Informaţiile au fost scoase la iveală după ce una din companii a dat în judecatăo alta, într-o dispută privind taxele, arată The Guradian. Cazul este între Sportsflight, un broker din aviaţie, şi Richmor, un operator de aeronave. În contextul în care se apropie marcarea celei de-a 10-a comemorări a atentatelor din 11 septembrie, dosarul de facturi, chitanţe, contracte şi corespondenţă prin e-mail oferă o imagine inedită asupra unei lumi în care “războiul împotriva terorii” a devenit pentru companiile americane doar o altă oportunitate de afaceri. Cele peste 1.700 de pagini dezvăluie atât destinaţiile către care au fost transportaţi suspecţii de terorism, avioanele folosite şi mecanismele programului, cât şi aspectele logistice şi financiare ale acestuia. Companiile implicate au efectuat curse pentru Guvernul SUA, adesea la Guantanamo Bay, dar şi în destinaţii precum România, Thailanda sau Maroc.

Totodată, identitatea unora din corporaţiile implicate în programul de transferuri secrete a fost dezvăluită pentru prima dată, împreună cu numele unora dintre şefi care cunoşteau scopul zborurilor. O consecinţă ar putea fi faptul că unele din aceste corporaţii şi persoane riscă să fie date în judecată de suspecţii de terorism care au fost victime ale programului.

  Documentele au fost descoperite de organizaţia de caritate pentru drepturile omului Reprieve. Potrivit acesteia, documentele arată modul în care reţeaua secretă a locurilor de tortură ale CIA a fost capabilă să opereze necontrolat atâţia ani, reuşind să facă în aşa fel ca acuzaţiile de tortură ale prizonierilor să rămână secrete, în timp ce toate detaliile activităţii sale sinistre se aflau sub ochii tuturor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...