2018-12-15 09:14


Dragnea: PNL poate o să vrea trei tururi. Șeful PSD, despre ideea „năstrușnică” de revenire la alegerea în două etape a primarilor

 |  21:01
Dragnea: PNL poate o să vrea trei tururi. Șeful PSD, despre ideea „năstrușnică” de revenire la alegerea în două etape a primarilor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ieșit joi cu declarații despre modificarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi, susținând că prin revenirea la această procedură, politicienii „riscă să arunce ţara în aer”.

Dragnea a mers la Sinaia, unde urmerază să aibă loc vineri reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD. Joi a fost o ședință a grupului social-democrat din Camera deputaţilor, ocazie cu care șeful partidului a ironizat insistențele liberalilor pe această temă: „Să discutăm despre poziţia noastră faţă de această năstruşnicie a liberalilor cu legea în două tururi pentru primari. Două tururi vor astăzi, mâine s-ar putea să dorească trei tururi. Aseară un coleg, nu-i dau numele ca să nu-l expun, a venit cu o idee care mi se pare foarte interesantă şi stingem scandalul: la comune un tur, la oraşe două tururi, la municipii trei tururi şi la Bucureşti atâtea tururi atât e nevoie ca să iasă Buşoi şi nu mai avem scandal. Noi riscăm foarte mult să aruncăm ţara în aer. România acum reprezintă o insulă de stabilitate apreciată de absolut toată lumea în zonă şi pentru Primăria Capitalei, oamenii ăştia sunt în stare să tulbure această stabilitate care ne este foarte benefică”.

Temele ședințelor

Șeful PSD le-a propus colegilor săi ca teme pe care să le discute la reuniunile de joi şi vineri, priorităţile legislative ale social-democraţilor, precum şi politica de alianţe.

„În primul rând despre principalele priorităţi legislative ale noastre. De asemenea, cum operaţionalizăm mersul unei iniţiative până se transformă în lege, cum o prezentăm, în ce structuri o aprobăm, o avizăm, cum o susţinem. În al doilea rând, politica de alianţe, pentru că nu vreau să ocolim acest subiect. Este un subiect important, este sfârşitul lunii ianuarie, trebuie să ştim exact cum mergem mai departe în alegeri, dacă vrem să facem alianţe cu cineva, în ce fel trebuie să facem aceste alianţe, sunt bune, nu sunt bune” , a mai spus Liviu Dragnea.

Declarațiile sale privind numărul tururilor de scrutin la alegerea primarilor vin după ce miercuri, liderul PSD s-a plâns colegului său din Partidul Socialist European și președinte al Parlamentului European, Martin Schultz, că „adversarii politici” fac presiuni mari în vederea schimbării legislației electorale, dar și că, dacă reușesc, PSD se gândește să boicoteze alegerile locale.

Subiectul va fi abordat, până la urmă, în discuțiile pe care premierul Dacia Cioloș le va avea la începutul săptămânii viitoare cu partidele politice, potrivit anunțului făcut miercuri, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Dintre formațiunile care au reprezentanți în Parlament, PNL cere cu insistență modificarea legii în sensul alegerii primarilor în două tururi. Mișcarea Populară și-a exprimat susținerea pentru această idee. Și Tăriceanu a afirmat că ALDE este de acord, de asemenea, cu această procedură electorală, dar nu mai este la fel de hotărât, în ultimele zile, informează Mediafax. În schimb PSD și UDMR sunt împotrivă.

Gorghiu: PSD limitează democrația

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a avut o reacție pe Facebook la amenințarea lui Dragnea privind boicotarea alegerilor locale în care susține că se aștepta la o asemenea mișcare din partea PSD. În opinia sa, refuzul social-democraților de a modifica legea limitează democrația și favorizează abuzurile.

„Intenția PSD de a boicota alegerile este o atitudine previzibilă. Social-democrații sunt specialiști în limitarea democrației și în abuzuri electorale. Când PSD nu poate să restrângă altora drepturile electorale și le restrâng singuri”, a afirmat Gorghiu, joi, într-o postare publicată pe Facebook. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: liviu dragnea, pnl, alegere, etape, primari, psd
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...