2019-03-26 12:38


Dragnea și PSD au reluat votul pe legi deja respinse. Scandal pe proceduri în Camera Deputaților, PNL va sesiza Curtea Constituțională

 |  21:01
Dragnea și PSD au reluat votul pe legi deja respinse. Scandal pe proceduri în Camera Deputaților, PNL va sesiza Curtea Constituțională

Legea defăimării, inițiată de șeful PSD, Liviu Dragnea, a fost trimisă înapoi la comisie pentru trei săptămâni. În plenul Camerei Deputaților s-au înregistrat 154 de voturi „pentru” această decizie și doar 6 „împotrivă”. Mai trebuie spus că 56 de deputați prezenți la ședință au refuzat să voteze legea.

Retrimiterea la comisie a fost propusă chiar de PSD, prin liderul grupului social-democrat, Florin Pâslaru. Această procedură a împiedicat, practic, luarea unei decizii finale de respingere și eventualele explicații pe care inițiatorul Liviu Dragnea ar fi trebuit să le dea public.

Liberalii au reacționat și au criticat propunerea adoptată, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a susținut chiar că este ilegală în condițiile în care legea a fost deja votată, a precizat el, și pe ordinea de zi nu ar fi trebuit să existe decât un singur punct, cel referitor la solicitarea DNA de încuvințare a arestării lui Nicolae Păun, reprezentantul Partidei Romilor. 

În urma acestei acuze, Zgonea a convocat liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta prevederile Regulamentului în acest caz, dar concluzia dezbaterii a fost că retrimiterea proiectului la comisie este regulamentară, pentru că nu există „nicio prevedere care să interzică”. Social-democratul a mai afirmat că se aşteaptă modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor în perioada următoare.

Deputații PNL Mihăiţă Calimente și Cezar Preda au criticat procedura de vot referindu-se la parlamentarii liberali care, deși erau prezenți, nu au votat, dar nu apar în niciun fel în rezultatul votului, așa cum s-a întâmplat și când proiectul de lege a fost respins. „Mergem după regulamentul de la Craiova, din gară”, i s-a adresat Calimente lui Zgonea (lăcătuș mecanic la bază, din Craiova), când acesta îi spunea că Regulamentul Camerei Deputaților prevede să spună că sunt deputați „prezenți dar care nu doresc să își exercite votul”.

Alte opt legi revotate

Dar scandalul pe proceduri a continuat odată cu decizia plenului de a relua votul pe un pachet de opt legi respinse săptămâna trecută, luând în considerare acuzațiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, privind sistemul electronic de vot. Și în acest caz, liberalii au criticat decizia și au părăsit sala, dar până la urmă au decis să revină la ședință, fără, însă, să voteze la niciuna dintre cele opt proiecte.

Copreședinta PNL Alina Gorghiu a declarat că partidul său va contesta la Curtea Constituțională procedura pe cele opt legi, printre care și cea a defăimării: „Sunt în faţa unui spectacol între găştile de la PSD, pentru că mie nu îmi este clar care este problema. Cert este că este pentru prima dată, în Parlament, când o lege care a fost respinsă sau un set de legi care au fost respinse de Camera Deputaţilor au fost repuse votului la interval de o săptămână”. Gorghiu a explicat că liberalii nu au votat pentru a nu lua parte la o încălcare a legii.

„Ca să înţelegeţi miza care stă la baza încălcării Constituţiei şi Regulamentului vă spun doar atât: legea defăimării. De fapt, domnul Dragnea pentru a-şi satisface un orgoliu personal şi pentru a-şi vedea legea devenită realitate sau reintrodusă în circuitiul legislativ, aşa cum s-a întâmplat, a călcat în picioare un sistem electoral de vot care funcţiona în mod corect şi pentru care conducerea Camerei a plătit nici mai mult, nici mai puţin decât 500.000 de euro, şi-a călcat în picioare colegii şi un Regulament pe care l-a tot încălcat”, a spus Gorghiu, acesta fiind motivul, a spus ea, pentru care liberalii nu au votat pentru a nu lua parte la o încălcare a legii și pentru care vor ataca procedura la CCR.

Reluarea votului pe cele opt legi, cu retrimiterea legii defăimării înapoi la comisie era justificată de suspiciunea unei fraude la sistemul de vot electronic. Totuși, după acuzația lui Dragnea în acest sens, s-a efectuat o acnhetă administrativă în Cameră din care a rezultat că nu a fost vorba despre așa ceva. Cu toate acestea, Zgonea a cerut chestorilor să blocheze ușile plenului pentru a se vota nominal asupra suspendării sistemului de vot electronic.

În plus, PSD a cerut demisia de onoare a celor doi secretari ai Camerei Deptuaților deoarece nu este etic faptul că mai mulți deputați și-au lăsat cartela în aparat, apărând prezenți, deși au părăsit sala, și nu au votat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-24

TAGURI: liviu dragnea, legea defaimarii, psd, sef, deputati, camera deputatilor, curtea constitutionala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...