2019-01-20 06:59


DREAPTA: Partidul preşedintelui se naşte, PDL crapă: Tomac, interimar la Mişcare, Mircea Andrei, Gherasim şi 22 de primari pleacă din PDL

 |  19:58
DREAPTA: Partidul preşedintelui se naşte, PDL crapă: Tomac, interimar la Mişcare, Mircea Andrei, Gherasim şi 22 de primari pleacă din PDL
Răzvan Mateo Mateescu

Mişcarea Populară a anunţat printr-un comunicat de presă că marţi, la ora 13.00, va depune actele necesare pentru înregistrarea ca partid politic. Eugen Tomac, parlamentar care a demisionat din PDL vinerea trecută, va fi preşedintele interimar al noii formaţiuni politice până la primul congres.

Prima care a dat vestea a fost Elena Udrea, într-un interviu. "... Faptul că cel care a luat cel mai mare scor în alegeri pentru PDL, Eugen Tomac, un tânăr foarte iubit şi în Moldova, proiectul politic de suflet al preşedintelui, vine şi intră în conducerea partidului, poate chiar pe prima funcţie, este un semnal că Mişcarea Populară vrea să vină cu oameni noi, oameni tineri, care nu au fost târâţi prin mocirla bătăliilor politice", crede Udrea. Ea a precizat, însă, că nu vede în Mişcarea Populară o formaţiune în opoziţie cu PDL sau un proiect separat de cel al unificării dreptei.

Confirmarea celor spuse de Udrea a venit chiar de la Tomac, ceva mai târziu, când a anunţat că va conduce Mişcarea Populară până la organizarea primului congres.

Manevra lui Andrei

Liderul PDL Argeş, Mircea Andrei, a anunţat luni că a demisionat din partid, motivul invocat de el fiind acela că Vasile Blaga şi conducerea PDL “au uitat că există judeţul Argeş” şi a ţinut să le aducă aminte. Dar fostul senator a mai făcut ceva înainte de a demisiona, a “exclus” din organizaţie 22 de primari care, astfel, îşi pot păstra funcţia de aleşi locali, dar nu mai sunt legaţi de PDL. "Mi-am formulat demisia din PDL, dar nu dau declaraţii pe acest subiect, întrucât formalizarea demersului durează, există o procedură de înregistrare a hârtiilor, există o hotărâre a Consiliului de Coordonare Judeţean - n.r.). Miercuri voi avea o declaraţie de poziţie", a precizat Mircea Andrei.

Practic, fostul parlamentar susţine că, înainte de a-şi da demisia din PDL, a condus o şedinţă a Consiliului de Coordonare al Organizaţiei PDL Argeş. Cu această ocazie a decis excluderea celor 22 de primari din partid, pe motiv că aceştia şi-au dat demisia din funcţiile politice şi nu mai vor să activeze politic. "Într-adevăr, au fost excluşi, întrucât şi-au depus demisiile din toate funcţiile politice şi există în astfel de situaţii un articol din Statutul PDL aplicabil în astfel de cazuri. Demisia mea a intervenit la finalul şedinţei", a mai declarat Andrei care a adăugat: “Trebuia ţinută şedinţa Consiliului de Coordonare de cineva şi eu am ţinut-o eu, iar apoi mi-am depus demisia".

Sursele din politica argeşeană spun altceva. Fostul senator a avut o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, la sfârşitul săptămânii, când acesta a fost în judeţul Argeş. Lider de organizaţie fiind, Mircea Andrei a convins 22 de primari să plece din partid odată cu el, spre Mişcarea Populară, spun aceleaşi surse. Mai mult, edilii fugari urmau să îşi păstreze scaunele. Acest lucru este posibil doar în cazul în care partidul din care fac parte îi exclude din rândurile sale. Dacă, în schimb, ar fi demisionat, legea spune că şi-ar fi pierdut automat şi funcţia. Soluţia găsită de şeful de organizaţie demisionar este, pe cât de simplă, pe atât de eficientă: i-a dat chiar el afară pe primarii cu pricina, făcându-le astfel cadou funcţiile, în schimbul promisiunii de a-l urma în altă formaţiune politică.

Ce au făcut liderii

 

Ingenios, planul lui Mircea Andrei, dar conducerea PDL caută acum soluţii statutare să întoarcă situaţia în favoarea sa. După ce Andrei şi-a anunţat demisia, Biroul Permanent Naţional al PDL a decis să dizolve Biroul organizaţiei judeţene PDL Argeş şi l-a numit interimar în fruntea organizaţiei pe deputatul Cătălin Teodorescu, a declarat vicepreşedintele PDL Marian Jean Marinescu. "BPN al PDL a decis astăzi să dizolve Biroul Permanent Judeţean de la Argeş. S-a numit un nou birou, interimar, cu un preşedinte interimar, deputatul Cătălin Teodorescu. Şi Comisia de Statut, Etică şi Litigii s-a autosesizat şi va analiza reuniunea Consiliului de Coordonare Judeţean Argeş şi vom vedea apoi care va fi situaţia. (...) Nu ştiu nimic de excluderea primarilor PDL, aşteptăm analiza Comisiei de etică pentru a avea date concrete", a explicat Marian Jean Marinescu, care susţine că până ce comisia nu va termina analiza, pentru a avea “nişte date absolut concrete şi reale”, ce spune Mircea Andrei “deocamdată pe vorbe, nu cred că poate fi luat în calcul".

Falcă avertizează

 

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a avertizat luni asupra riscului ruperii formaţiunii, după pierderea celor 22 de primari din Argeş. În opinia sa, liderii "perdanţi" de la centru îşi permit să minimalizeze orice plecare. "Partidul Democrat Liberal a ajuns în situaţia de a fi condus prin suspendări şi excluderi. (...) Am avertizat, în urmă cu scurt timp, când a fost demisă conducerea PDL Dâmboviţa, că partidul nu are o direcţie bună şi nu este condus eficient", a scris Falcă pe contul de Facebook.

Acesta consideră foarte grav faptul că “liderii de la Bucureşti îşi permit cu nonşalanţă să minimalizeze orice plecare”, în condiţiile în care PDL nu îşi permite să piardă nici un primar.

Igaş bate obrazul

Şi Traian Igaş, vicepreşedinte PDL, consideră că Mircea Andrei “n-a procedat într-un mod colegial faţă de Partidul Democrat Liberal”. “E o decizie incorectă faţă de partid şi cred că prin Comisia de Etică şi Litigii găsim modalitatea prin care cei 22 de primari să nu poată să se dezlege de Partidul Democrat Liberal când vor ei”, a spus Igaş. Acesta e de părere că funcţia de primar nu este proprietatea privată a cuiva.

Gherasim demisionează

Şi Vasile Gherasim, fost parlamentar democrat-liberal şi fost preşedinte al Organizaţiei PDL Sector 1, a anunţat că a demisionat din partid începând cu 22 iulie. "Nepotrivire de caracter, ca la divorţuri”, spune Gherasim. Acesta a declarat că după Convenţia Naţională a PDL a constatat că  “nu mai există nici un fel de interes” pentru a susţine proiectele promovate de el, inclusiv Legea Capitalei, Zona Metropolitană, dezvoltarea regională”, proiecte în care s-a implicat atât ca parlamentar, cât şi ca sociolog. Din această cauză, susţine Gherasim, raporturile sale cu partidul s-au răcit şi s-a retras, pentru că “dragoste cu sila nu există”. “În general, proiectele majore nu mai sunt susţinute de PDL”, o dovadă fiind scăderea în sondaje a partidului,  consideră demisionarul. Gherasim a mai declarat că se va alătura oricărui proiect susţinut de Traian Băsescu, mai puţin Mişcarea Populară ca fundaţie, dar într-un proiect politic, “oricând”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-22

TAGURI: PDL, Mişcarea Populară, Tomac, Gherasim, Udrea, Băsescu, Andrei, Argeş, primari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...