2018-10-20 05:12


Drepturi pentru scroafele din UE

 |  21:00
Drepturi pentru scroafele din UE

Numărul porcilor din Uniunea Europeană ar putea scădea cu până la 10 procente începând cu ianuarie 2013, ceea ce ar putea duce la o creştere accelerată a preţului cărnii de porc. Din ianuarie 2013 urmează să fie puse în aplicare o serie de reglementări mai dure care să garanteze drepturile porcilor crescuţi în ferme, informează Euractiv.

Noile reglementări vor necesita cheltuieli suplimentare pentru proprietarii fermelor de porcine, ceea ce va duce la închiderea multor afaceri de acest gen. Cele mai mari temeri în acest sens există în Spania – care este cel mai mare producător de carne de porc din Europa -, însă aici creditele se acordă foarte greu din cauza crizei economice. Fermierii spanioli vor avea mari probleme în 2012 să găsească fondurile necesare pentru a pune în aplicare noile reglementări de la Bruxelles.

Libertate pentru scroafe

Noile reguli comunitare prevăd desfiinţarea grajdurilor tradiţionale pentru scroafele gestante începând cu anul 2013. Spaţiile mult prea strâmte pentru scroafe au fost deja desfiinţate în Marea Britanie şi Suedia, iar acum urmează să aplice această regulă şi restul statelor UE. Grupurile care militează pentru protecţia drepturilor animalelor susţin că actualele îngrădiri în care sunt ţinute scroafele gestante vreme de 16 săptămâni sunt atât de strâmte încât nu le permit acestora să se întoarcă sau să se rostogolească, ci doar să se ridice şi să se aşeze. Din ianuarie 2013, scroafele gestante din Uniunea Europeană vor trebui ţinute în grupuri în loc de celule individuale şi va trebui să li se permită o mai mare libertate de mişcare.

Creştere a preţului cu 10%

Noile reglementări vor sili fermierii să facă investiţii suplimentare sau să îşi micşoreze numărul de animale crescute. Unele ferme de mici dimensiuni vor fi silite chiar să se închidă, fie din lipsa lichidităţilor pentru investiţii, fie deoarece vor deveni nerentabile. Experţii britanici au apreciat că în anul 2013 carnea de porc se va scumpi cu cel puţin 10% din cauza aplicării acestor noi reglementări.

Mai mult, numărul porcinelor din Uniunea Europeană va scădea cu 10%, ceea ce va ameninţa poziţia spaţiului comunitar de exportator. În prezent ţările Uniuniii Europene exportă carne de porc în Rusia, Hong Kong şi China, valoarea acestor exporturi ridicându-se, în anul 2011 la 4,6 miliarde de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-14

TAGURI: drepturi, scroafe, ue
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...