2018-12-11 11:21


Drumul spre SUA şi Germania. Maior şi Hurezeanu au trecut de comisii

 |  21:01
Drumul spre SUA şi Germania. Maior şi Hurezeanu au trecut de comisii

Marţi a fost o zi importantă pentru George Maior şi Emil Hurezeanu. Cei doi au primit aviz pozitiv din partea Comisiilor reunite de politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului şi vor fi ambasadori în SUA şi Germania.

În cazul lui George Maior, care va reprezenta interesele României la Washington, decizia a fost luată cu 18 voturi favorabile, un vot împotrivă și o abținere. Acesta a fost propus de Klaus Iohannis şi a declarat că principalele elemente ale mandatului său au fost discutate cu şeful statului, premierul Victor Ponta și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Maior a spus că o preocupare constantă a proiectului său va fi consolidarea relației cu membrii comunităţii româneşti. „Consider demersul în vederea eliminării vizelor un obiectiv major al mandatului meu”, a completat Maior. „Un aspect care poate fi aprofundat în cadrul Parteneriatului strategic este relația economică. Este inadmisibil ca SUA să fie al unsprezecelea investitor în România. Acest lucru trebuie remediat”, a afirmat George Maior, adăugând că trebuie întreprinse acțiuni pentru a atrage investiții americane. Fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a salutat numirea lui Maior: „Mă bucur să fiu astăzi (n.r. - marţi) alături de camaradul şi prietenul meu George Maior. Nu cred că mai încape vreun dubiu despre profesionalismul domnului Maior. Am putut să observ o carieră de diplomat şi înalt funcţionar public cum rareori mai vezi în România. Sper că postul de la Washington este doar unul din posturile pe care le veţi acoperi în cariera dvs.”.

Hurezeanu, în Germania

Cu 19 voturi pentru și unul împotrivă, Emil Hurezeanu – propus la rândul lui de preşedintele Klaus Iohannis – a primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului pentru postul de ambasador al României în Germania. El a afirmat că rolul comunității românești din Germania ar putea fi mult îmbunătățit, subliniind că nu poate fi vorba de o „invazie” a românilor în această țară în contextul procentului important de oameni angajați și cu studii. El a apreciat că nu trebuie „să fim definitiv satisfăcuți de nivelul schimburilor economice cu Germania”, subliniind că există un potențial mult mai mare. De asemenea, el a susținut că există un deficit de încredere în Germania, care se manifestă în presă, în contextul în care vizite ale politicienilor români nu au ecoul bine meritat.  Şi numirea lui Hurezeanu a fost comentată de Ungureanu: „Media din România şi peisajul cultural românesc pierd în momentul de faţă unul dintre cei mai avizaţi comentatori. Va fi mult mai săracă presa românească. Avem nevoie de un ambasador care să fie la Berlin doar când este cazul. Aveţi două consulate care aşteaptă îndrumarea dvs.”.

Altfel, membrii Comisiilor de Politică Externă reunite au amânat marţi audierile, pentru a lăsa spaţiu desfăşurării şedinţei din plenul Senatului. Adrian Cioroianu, Adrian Gabriel Davidoiu, Carmen-Liliana Podgorean şi Cristian Tudor urmează să se prezinte săptămâna viitoare în faţa parlamentarilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-19

TAGURI: sua, germania, drum, george, maior, hurezeanu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...