2017-01-25 03:19


Dublarea preţului alimentelor în următorii 20 de ani va duce populaţia săracă la limita imposibilului

 |  18:36
Dublarea preţului alimentelor în următorii 20 de ani va duce populaţia săracă la limita imposibilului

Preţulalimentelor de bază va creşte cu mai mult de 100% în următorii 20 de ani, dacăliderii lumii nu vor lua măsuri pentru a reforma sistemul alimentar global, aavertizat organizaţia caritabilă Oxfam. Populaţia săracă carecheltuieşte până la 80% din venit pe produse alimentare va fi lovită cel maiputernic. Organizaţia a avertizat că lumea intră într-o eră a crizei alimentarepermanente, care este probabil să fie însoţită de tulburări politice şi vanecesita reforme radicale a sistemului de alimentare internaţional.

Până în 2030, costul mediu al culturilorcheie va creşte cu 120%, până la 180%, potrivit raportului "Creşterea unuiviitor mai bun", citat de BBC News. Jumătate din scumpire va fi provocatăde schimbările climatice. Numărul de oameni înfometaţi din întreaga lume va creştere rapid încondiţiile în care cererea depăşeşte producţia de alimente. Rata medie a producţiei agricole aproape s-aînjumătăţit din 1990. O combinaţie defactori devastatori - schimbările climatice, resurse naturale epuizabile, goanaglobală după terenuri şi apă, graba de a transforma produsele alimentare înbiocombustibili, o populaţie în creştere la nivel mondial - a creat condiţiilepentru o creştere a sărăciei profunde. "Unul din şapte oameni de pe planetă suferă defoame în fiecare zi în ciuda faptului că lumea este capabilă să hrănească pefiecare. Sitemul de alimentare trebuie revizuit”, a spus directorul executiv al Oxfam, BarbaraStocking. În aceste condiţii, Oxfam cere liderilor lumii să creascătransparenţa pe pieţele de mărfuri, să crească rezervele alimentare, să încheiecu politica biocombustibililor şi să investească în fermieri, în special înfemei, pentru a se asigura că cei săraci nu vor suferi de foame. "Sistemulalimentar trebuie reformat pentru a depăşi provocările din ce în ce maipresante ale schimbării climatice, escaladarea preţurilor alimentelor şi lipsaterenului, apei şi energiei", a afirmat directorul general al Oxfam.

Punctele fierbinţi ale insecurităţii alimentare

În raportul său, Oxfam evidenţiază patru"puncte fierbinţi" în ceea ce priveşte lipsa de siguranţă alimentară,zone care întâmpină deja dificultăţi în asigurarea hranei populaţiei. ÎnGuatemala, 865.000 de persoane sunt în pericol în ceea ce priveşte hrana, dincauza lipsei de investiţii de stat în fermele mici. În aceste condiţii, zonaeste dependentă de importul de alimente. În India, oamenii cheltuiesc oproporţie de două ori mai mare din venit pe mâncare decât cei din MareaBritanie. Ei plătesc echivalentul a 10 lire sterline pe un litru de lapte şişase lire pe un kilogram de orez. În Azerbaidjan, producţia de grâu a scăzutanul trecut cu 33%, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, ceea ce aobligat ţara să importe grâu din Rusia şiKazahstan. Astfel, preţulalimentelor a crescut cu20% în decembrie 2010, faţă de decembrie 2009. Înestul Africii, opt milioane de persoane seconfruntă cu o lipsă cronică dealimente, din cauza secetei, iar femeile şi copiii sunt printre cei mai gravafectaţi.

Raportul organizaţiei aurmat avertismentelor de săptămâna trecută ale ONU potrivit cărora preţurile produselor alimentare sunt susceptibile să ajungă lacote maxime de creştere, în următoarele câteva săptămâni. Semnalul de alarmă adeclanşat nelinişte în ţările în curs de dezvoltare. Preţul mediu la nivelmondial la cereale a crescut cu 71%, atingând un nou record în luna aprilie. Larândul său, Banca Mondială a avertizat că, din iunie anul trecut, creştereapreţurilor la alimente au împins 44 milioane de oameni în sărăcie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image