2017-01-21 23:36

POLITICA


După 20 de ani - Prima vizită a unui premier israelian în România şi în Bulgaria. Lobby pentru “o minoritate critică” la ONU

 |  17:16
După 20 de ani - Prima vizită a unui premier israelian în România şi în Bulgaria. Lobby pentru “o minoritate critică” la ONU

Premierul israelian BenjaminNetanyahu a început miercuri o vizită rară în România şi în Bulgaria, prima aunui şef al guvernului israelian din ultimii 20 de ani, comentează JerusalemPost, în ediţia electronică.

Importanţavizitei a crescut în faţa încercărilor palestiniene de a cere recunoaşterea castat în septembrie la ONU, chiar dacă mai mulţi oficiali din sistemuldiplomatic au declarat că vizita premierului în România şi în Bulgaria,considerate printre cele mai prietenoase ţări faţă de Israel din UE, nu sereferă doar la intenţiile palestiniene.

"Suntţări în care premierii israelieni nu merg în mod obişnuit", a declarat unoficial. "Este important să se promoveze relaţiile cu aceste ţări. Credemcă există mult sprijin şi simpatie în Europa de Est şi că avem prieteni aici pecare vrem să îi păstrăm aproape. Relaţiile Israelului cu România şi cu Bulgarias-au intensificat după deteriorarea relaţiilor Israelului cu Turcia, deoarece oficialiiisraelieni au căutat să îşi consolideze legăturile cu rivalii Turciei înregiune, respectiv Grecia, Cipru, România şi Bulgaria.

PotrivitJerusalem Post, premierul israelian are programate viziteîn România şi în Bulgaria, în cadrul unei campanii diplomatice împotrivademersurilor de recunoaştere la ONU a unui stat palestinian. Ulterior, el vavizita şi Polonia şi Ungaria, cele patru ţări foste comuniste fiind consideratecei mai fermi aliaţi ai Israelului în Europa, conform sursei citate. Polonia şiUngaria se numără printre cele 18 ţări (dintre care şapte membre UE) care auvotat alături de Israel în 2009 împotriva rezoluţiei Adunării Generale ONU deadoptare a raportului Goldstone privind operaţiunea din Gaza, în timp ceRomânia şi Bulgaria s-au abţinut de la vot, alături de alte 13 state membre UE.Surse diplomatice au afirmat că Israelul încearcă să formeze la ONU “ominoritate critică” de 60 de ţări care să voteze împotriva recunoaşteriistatului palestinian. Votul Adunării Generale ONU privind recunoaşterea unui stat palestinian esteprogramat pentru sesiunea din septembrie. În timp ce România şi Bulgaria, ambele au recunoscut un statpalestinian în 1988, Israelul încearcă acum să le atragă de partea sa pentru anu sprijini mişcarea palestiniană în luna septembrie. Potrivit oficialilorisraelieni, ministrul bulgar de externe Nicolay Malenkov, în timpul uneiîntâlniri cu Netanyahu în Ierusalim în urmă cu două săptămâni, a lăsat impresiacă Bulgaria nu va sprijini mutarea palestiniană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image