2019-02-15 23:19


După 40 de ani, Pentagonul dezvăluie minciunile războiului din Vietnam

 |  17:55
După 40 de ani, Pentagonul dezvăluie minciunile războiului din Vietnam

După 40 de ani de laprimele scurgeri de informaţii, publicate de ziarul The New Tork Times,Pentagonul a decis să facă publice controversatele documente despre războiuldin Vietnam, relatează AP.

Rapoartele de 7.000 de pagini care au zguduit preşedinţialui Richard Nixon şi au determinat o luptă aprigă pentru libertatea presei laCurtea Supremă vor fi dezvăluite simultan la Biblioteca Lyndon B. Johnson de laUniversitatea din Texas, la Biblioteca John F. Kennedy din Boston, BibliotecaRichard Nixon din Yorba Linda, California şi Arhivele Naţionale din CollegePark. Ziarul The New York Times a început să publice o parte din acestedocumente în 13 iunie 1971, dar dezvăluirile au fost interzise de un judecătorfederal. Sentinţa judecătorului a fost contestată la Curtea Supremă deJustiţie, iar verdictul favorabil dat de instituţie a fost o mare victoriepentru libertatea presei. Documentele au arătat că Lyndon Johnson,Kennedy şi administraţiile anterioare au escaladat conflictul din Vietnam.Administraţia SUA a manipulat Vietnamul de Sud să solicite trupe combatanteamericane pentru a răspunde la provocările fantomă din Vietnamul de Nord, cuforţă accelerată.

Daniel Ellsberg este cel care a dezvăluit documentelepentru prima dată. Ellsberg a fost un înalt oficial al Pentagonului, un fostcomandant de Marină care credea că guvernul american era întotdeauna de parteacauzelor drepte. Dar accesul la un document secret care demonstra că lideriiamericani, inclusiv câţiva preşedinţi, minţiseră în legătură cu evoluţiarăzboiului din Vietnam i-a schimbat percepţia la 180 de grade. În 1969,Ellsberg a fotocopiat raportul numit oficial „Relaţiile Statele Unite -Vietnam,1945-1967: Studiu pentru Departamentul Apărării” şi l-a dat Comitetului pentruRelaţii Străine din cadrul Senatului. Doi ani mai târziu, toate cele 7.000 depagini au ajuns la Washington Post şi la alte 18 publicaţii, printre care şi ThgeNew York Times. La acea vreme, Nixon a fost încântat defaptul că oamenii au citit despre minciunile predecesorului său, dar, deşi s-abucurat de conţinut, a urât scurgerile de documente. Astfel că a pornitvânătoarea, susţinând că cel care a determinat scurgerile de documente a comisun act de trădare. Încercarea lui Nixon de a răzbuna dezvăluirile de laPentagon a eşuat. Curtea Supremă a sprijinit ziarele şi le-a permis să continuepublicarea rapoartelor.

În războiul din Vietnam (1955-1975) s-au confruntatRepublica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China şi UniuneaSovietică, şi Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de StateleUnite. Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud şi unificareaţării sub conducere comunistă şi cu milioane de victime, printre care şi mii desoldaţi americani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...