2019-03-25 12:03


E OFICIAL! Iohannis a promulgat Legea Referendumului

 |  17:27
E OFICIAL! Iohannis a promulgat Legea Referendumului

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Pe 19 iunie Curtea Constituţională a României a decis sunt constituţionale modificările aduse Legii privind organizarea referendumului, după ce a respins ca inadmisibilă sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis."Deşi a mai făcut obiectul controlului de constituţionalitate, la sesizarea parlamentarilor (...), considerăm că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului cuprinde, în continuare, dispoziţii neconstituţionale. Astfel, prin conţinutul normativ, dispoziţii ale legii menţionate contravin prevederilor art. 1 alin. (5), art. 142 alin. (1), art. 146 lit. a), art. 147 alin. (2) şi alin. (4), art. 150 - art. 152 şi art. 156 din Constituţie", arăta şeful statului în sesizare.El a cerut şi Parlamentului să reexamineze legea, însă solicitarea a fost respinsă de Legislativ.Potrivit legii, referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoştinţă publică de către Guvern."Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului", prevede textul legii.Prin acest act normativ, preşedintele României este scos, practic, din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituţiei, deoarece, până acum, Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un astfel de referendum, pe care preşedintele îl promulga sau îl putea retrimite Parlamentului la reexaminare. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-06

TAGURI: klaus iohannis, decret, legea referendumului
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


COADA DRACULUI
07 Iul 2018

PENTRU CA RAUL SA TRIUMFE , ESTE SUFICIENT CA OAMENI BUNI SA NU FACA NIMIC . I-TI DA PAPUCI PENTRU O AMBITIE PROSTEASCA . DISTRUGE-TI TARA PENTRU O FEMEIE CARE SA BAGAT CU PICIORELE IN POLITICA
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...