2017-01-24 03:06


Ecologiştii au spart fieful electoral al creştin-democraţilor. Energia nucleară a învins-o pe Merkel

 |  18:09
Ecologiştii au spart fieful electoral al creştin-democraţilor. Energia nucleară a învins-o pe Merkel

Cancelarul Angela Merkel a suferit o înfrângere majorăîntr-un bastion istoric în sud-vestul Germaniei. Coaliţia de guvernaredin Germania, condusă de Merkel, a pierdutalegerile regionale din două landuri, dar răsunătoare rămâne înfrângereasuferită în Baden-Wurttemberg în faţa ecologiştilor şi social-democraţilor,unde creştin-democraţii dominau viaţa politică de 58 de ani.

Dezastrul nuclear din Japonia şi noua poziţie a luiMerkel cu privire la energia nucleară a jucat un rol-cheie în alegerile dinsud-vestul statului Baden-Wurttemberg, unde creştin-democraţii au guvernat din1953. Cei mai mulţi germani au o aversiune profundă faţă de energia nucleară şiprejudiciul de la uzina Daiichi Fukushima din Japonia. Sâmbătă, mai mult de200.000 de oameni au ieşit pe străzile din patru mari oraşe germane pentru aprotesta faţă de energia nucleare. După catastrofa din Japonia, Merkel ainversat politica pro-nucleară pe care ea a adoptat-o anul trecut şi a închistemporar şapte centrale din Germania din cele 17 existente. Dar se pare că nu aconvins alegătorii că schimbarea a fost sinceră, după ce în 2010 a declanşat unadevărat scandal, când a hotarât să anuleze o decizie şi o lege a social-democraţilorşi verzilor, prin care toate centralele nucleare urmau să fie închise până în2022. De îndată ce cancelarul şi-a schimbat poziţia, verzii au acuzat-o cămişcarea vizează doar câştigarea devoturi.

Creştin-democraţiilui Merkel au obţinut în Baden-Wurttemberg -land prosper, din sud-vestulţării, cu 11 milioane de locuitori- numai 39% din voturi, pierzând 5% dinvoturi faţă de scrutinul precedent. Partenerii de guvernare, liberaliiministrului de externe Guido Westerwelle, şi-au văzut voturile înjumătăţitefaţă de 2006, reuşind să întrunească numai 5,3% din sufragii,potrivitsondajelor efectuatela ieşirea de la urne.

Încontextul crizei nucleare din Japonia, marii câştigători ai acestor alegeri suntecologiştii, care vor putea numi primul lorpremier de land din istoriaGermaniei. Verzii au obţinut aproape 24,2% din voturi, suficient de mult ca săconducă în Baden-Wurttemberg în coaliţie cu social-democraţii, care au avut23,1% din voturi. Coaliţia Verzi-SPD ar avea 71 de locuri din cele 138 alelegislativului local. Pierderea acestui stat de către coaliţia guvernamentalăva permite opoziţiei să aibă un control şi mai mare în Bundesrat, camerasuperioară a parlamentului federal german, unde sunt reprezentate cele 16landuri. În aceste condiţii, Merkel va avea şi mai multe dificultăţi în aimpune legislaţia federală. Alegerile regionale sunt considerate un testimportant pentru viitorul parcurs politic al cancelarului creştin-democrat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image