2017-01-19 23:47

POLITICA


Ecourile colapsului sovietic în Orientul Mijlociu

 |  18:41
Ecourile colapsului sovietic în Orientul Mijlociu

Tunisia. Egipt. Yemen.Efectul de domino din Orientul Mijlociu al revoltelor pro-democraţie evocăundele de şoc din 1989, care au răsturnat comunismul în Europa de Est şi, încele din urmă, au dus la destrămarea Uniunii Sovietice. Două dintre figurilecare au ajutat la colapsul sovietic - fostul preşedinte ceh Vaclav Havel şifostul ministru de externe sovietic Eduard Şevardnadze - sunt cu ochii peOrientul Mijlociu. Havel a declarat pentru Associated Press că protestelesunt la o răscruce periculoasă, cu un rezultat imposibil de prezis şi aavertizat că rezultatul revoltelor din Europa de Est care au adus o schimbaresemnificativă democratică nu reprezintă o garanţie pentru ce se va întâmpla înEgipt şi în statele vecine. "Am să subliniezfaptul că situaţia din ţările arabe este destul de diferită - mentalitate,cultură, cultură politică şi atitudinea faţă de lume", a spus el. Havel a declarat că aînvăţat în timpul revoltelor populare din Europa de Est că orice mişcare deprotest poate degenera. Potrivit acestuia, dacă răscoalele din Europa de Est arfi durat o lună şi nu doar o săptămână, rezultatele ar fi putut fi diferite,într-o direcţie periculoasă. "Timpul este un element crucial", a spusel, adăugând că există şi pericolul unei dictaturi, cu mult mai rea decât cea a lui Mubarak.Havel a avertizat că armata ar puteaacapara puterea în cazul în care continuă impasul şi a spus că cea mai bunăsoluţie este pentru Mubarak să demisioneze imediat.

Şevardnadze, care aajutat deschiderea sistemului sovietic sub Mihail Gorbaciov, s-a pronunţat împotrivaplecării imediate de la putere a lui Mubarak. El a spus că oficialiioccidentali ar trebui să permită preşedintelui egiptean, care le-a fost unaliat într-o regiune cu probleme, să mai ramână la putere câteva luni, până lafinalul mandatului său. "Nu înţeleg liderii puternici care insistă pedemisia lui Mubarak", a spus el. Potrivit acestuia, Mubarak a servit ca un important punct decontact între Israel şi alte ţări arabe ostile statului evreu, cu o influenţăpozitivă pentru părţile implicate, declarându-se, totodată, împotriva celorcare insistă asupra paralelelor dintrerevoluţiile din Orientul Mijlociu şi Europa de Est. "Nu este acelaşi lucru, chiar dacă distrugereaoricărui sistem are tipare asemănătoare.”

La conferinţa desecuritate de la München, cancelarul german Angela Merkel - care a crescut înGermania de Est şi a intrat în politică la căderea comunismului, în 1989 - adeclarat că protestele din Orientul Mijlociu îi aduc aminte de revoltele care auadus democraţia în Europa de Est.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image