2017-01-23 08:38


Emil Boc dă undă verde pomenilor electorale

 |  19:47
Emil Boc dă undă verde pomenilor electorale
Ajuns în sondajela un scor deloc satisfăcător, sub 20%, PDL îşi construieşte atent strategiapentru alegerile de anul viitor. Prima mutare: măsurile guvernamentale deausteritate s-au oprit. Emil Boc a dat deja drumul măsurilor populare.

Emil Boc a spusoficial „Stop” măsurilor de austeritate. Tăierile de salarii, concedierile dinsistemul bugetar sau intenţiile de a impozita pensiile sunt deja de domeniultrecutului pentru PDL şi alianţa guvernamentală. Măsurile dure încep încet,încet, să fie înlocuite de măsuri specifice anilor electorali. Guvernul nu maiia, din contră, a început să şi dea. Primele măsuri: crearea coşuluipensionarilor şi unda verde acordată angajărilor în primării.

Vor să recâştige pensionarii

În mai 2010, Guvernulpropunea ca toate pensiile să fie diminuate cu 25%. Cu toate că intenţia luiEmil Boc nu reuşea atunci să devină realitate, pensiile rămânând intacte, pestePDL şi premier se năpustea atunci un val de antipatie, val care produceaprăbuşirea democrat-liberalilor în intenţia de vot redată de sondajele deopinie.

Suntem în varalui 2011, iar partidele din arcul guvernamental vor să recâştige simpatiapensionarilor şi, implicit, intenţia lor de vot. Prin ce metodă? Prin „Coşulpensionarului”, o Hotărâre de Guvern care va acorda facilităţi persoanelorvârstnice. Măsura va fi discutată miercuri (mâine, n.r.) în şedinţa de Guvern şiar putea fi implementată din toamnă, a declarat luni uneperistul ValeriuSteriu. Ideea „coşului” aparţine UNPR şi fusese detaliată de Marian Sârbu,preşedintele formaţiunii politice. „În perioada următoare,la propunerea UNPR,Executivulva da o Hotărâre de Guvern, probabil pe la sfârşitul lunii august, pentrupunerea în aplicare aunui program ce se intitulează «Coşul pensionarului»şi facilitează pensionarilor cumpărarea unor produse de bază: ulei, zahăr,orez, făină, la preţul de producţie”, afirmase Marian Sârbu. Întrebatcând va fi pus în practică programuldin momentul în carese va daHotărârea de Guvern, preşedintele progresist a susţinut că “cel mai probabil înluna septembrie sau octombrie”, subliniind că de acest proiect se vor ocupaconsiliile locale. De asemenea, preşedintele UNPR a arătat că la nivelulCoaliţiei există o Comisie care discută punerea lapunct a acestui program.

Liber la angajări la stat

O altă măsurăprin care alianţa guvernamentală încearcă să-şi schimbe imaginea estedeblocarea angajărilor în sistemul de stat, în administraţia locală, maiprecis. Deşi de aproape un an şi jumătate, angajările de personal sunt sistateprin lege în administraţia centrală şi locală, Guvernul Boc analizeazăposibilitatea câtorva posturi din primăriile din toată ţara. Conform unei ordonanţe de urgenţăemise recent de Executiv, autorităţile locale pot face angajări pe posturiunice numai „încazuri temeinic justificate” şi doar cu acordul Guvernului. Până în prezent auprimit aprobări de a face angajări primăriile din judeţele Cluj, Târgu-Mureş,Arad, Bacău sau Sălaj, iar lista judeţelor e în creştere.

Schimbarea miniştrilor

Schimbareacâtorva figuri din Guvern este un alt element din strategia partidelor dinarcul guvernamental de a-şi spăla imaginea. Reamintim că, momentan, membrii PDLdin Cabinetul Boc sunt supuşi unei evaluări venite din două direcţii, atât dinpartea premierului, cât şi din partea PDL.

Efectele din sondaje

Premierul Boc arecunoscut recent că, o dată cu stoparea măsurilor de austeritate şi aplicareacelor cu efect pozitiv, formaţiunea sa politică va începe să crească însondaje. „În urma aplicării acestor măsuri economice (cele de austeritate,n.r.) şi a rezultatelor care se concretizează în tot mai multe semne bune îneconomie, care se mulţumesc din perspectiva impactului lor pozitiv, constatămcă USL şi gogoaşa Alianţei Socialiste se dezumflă şi începe să scadă însondaje”, a afirmat Emil Boc săptămâna trecută.

Se teme să deschidă şampania

Mesajul oficial că Guvernul a cam terminat cumăsurile dure a fost transmis de Emil Boc chiar şi reprezentanţilor FMI, aiComisiei Europene şi ai Băncii Mondiale. „De la ultima vizită,România a reuşit să iasă din recesiune. Bineînţeles nu e timp pentru şampanieşi petrecere, pentru că trebuie să evităm greşelile din 2008 şi să consolidămperformanţele aşa cum putem. Provocările sunt (…) să fim foarte precauţi, să nurepetăm greşelile din 2008 şi să nu ne întoarcem la populism”, a declarat luniEmil Boc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DANIEL
26 Iul 2011

Sunteti culmea,mai fratilor!L-ati criticat dur pe premier cand a pus in aplicare masurile de austeritate,iar acum il criticati din nou ca nu mai aplica masuri de austeritate.Deveniti penibili,pentru ca credibili oricum nu mai sunteti.
DETECTIV
26 Iul 2011

BAI DANIEL MOALE-N CIOCANEL, URMARESTE SITEURILE ECONOMICE INTERNATINALE SI VEZI CE PARERE AU EXPERTII IN PROBLEME ECONOMICE DESPRE MASURILE DE CRESTERE ECONOMICA "LUATE "DE REGIMUL BASESCU-BOC !POATE TE MAI DUMIRESTI !
IONUT DUMITRESCU
26 Iul 2011

@ daniel: eu nu vad unde e critica. poate o vezi tu. sau, poate o vad altii.

Adauga un comentariu

Random image