2018-12-16 14:53


Emil Boc, din nou călare pe două fotolii

 |  18:29
Emil Boc, din nou călare pe două fotolii

EmilBoc a preluat interimar portofoliul de la Ministerul Muncii după ce Ioan NeluBotiş şi-a dat demisia. Preşedintele PDL esteantrenat să fie în acelaşi timp şi premier şi ministru interimar, el exersândaceastă activitate şi în 2009 când a preluat Ministerul Educaţiei de laEcaterina Andronescu.

Preşedintele TraianBăsescu i-a lăsat pe democrat-liberali să-şi petreacă liniştiţi Sărbătorile dePaşte, scutindu-i pentru câteva zile să-şi bată capul cu găsirea unui nouministru al muncii. Şeful a semnat ieri decretul prin care se ia act de demisialui Ioan Nelu Botiş, ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale şi a maisemnat un decret prin care îl desemneză pe Emil Boc ministru interimar al muncii.Acesta nu este la prima experienţă de acest gen. El a mai fost premier şiministru interimar în octombrie 2009, când a preluat portofoliul de la Ministerul Educaţie de laEcaterina Andronescu, după ce toţi cei zece miniştri PSD şi-au dat demisia dinGuvern.

Interimarde criză

La acea vreme,Guvernul era condus de Emil Boc şi era alcătuit din miniştri de la PSD şi PDL.Preşedintele Traian Băsescu l-a revocat din funcţie pe Dan Nica, vice prim-ministruşi ministru al administraţiei şi internelor pe motiv că a „scăpat strada de sub control”. Premierul Boc a motivatremanierea lui Nica prin faptul că “în programul de guvernare semenţionează ca sarcină creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentrucetăţeni. Din păcate, siguranţa cetăţenilor pe stradă s-a deteriorat grav.Oamenii se simt nesiguri pe stradă. Strada a fost scăpată de sub control, s-auînmulţit infracţiunile de violenţă, jaf şi jaf armat”, a spus Boc. ConducereaPSD a refuzat să numească pe altcineva în locul lui Dan Nica şi şi-a retras toţiminiştri din Guvern provocând o criza politică. Ca soluţie de avarie, o partedin miniştri PDL în frunte cu premierul Emil Boc, au preluat interimar câte unalt portofoliu. La Afaceri Externe a preluat interimatul Cătălin Predoiu,ministrul justiţiei, la sănătate, Adriean Videanu, ministrul economiei, la agricultură,Radu Berceanu, ministrul transporturilor, la mediu, Elena Udrea, ministrul turismului,la muncă, Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor, la IMM-uri, Gabriel Sandu,ministrul comunicaţiilor, la Relaţia cu Parlamentul, Sorina Placintă, ministrultineretului şi Sportului, iar la Educatie, premierul Emil Boc. PotrivitConstituţiei, interimatul lui Boc la muncă poate dura maximum 45 de zile, dupăcare trebuie numit un titular. Pentru funcţia rămasă vacantă după plecarea luiIoan Botiş sunt vehiculate mai multe nume, printre care Raluca Turcan, deputatPDL şi preşedinte al Comisiei de Cultură de la Camera Deputaţilor, deputatulPDL, Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Comisiei de muncă de la CameraDeputaţilor, secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu.

UNPRare pretenţii

Reprezentanţii UNPR,parteneri de guvernare cu PDL, au revendicat funcţia de ministru al munciipentru preşedintele lor, Marian Sârbu, dar portofoliul rămâne la PDL pentru ase evita o remaniere guvernamentală şi trecerea unui nou Guvern prin Parlament.Senatorul PSD, Dan Şova, membru al Comisiei juridice a acestei camere, aprecizat că o eventuală desemnare pentru portofoliul Muncii a unui reprezentantal UNPR implică, în mod obligatoriu, un vot al Parlamentului pe noua echipă.“Posibila desemnare a lui Marian Sârbu pentru portofoliul Muncii nu va putea fipusă în operă fără aprobarea Parlamentului. Cu alte cuvinte, desemnareaacestuia de către premierul Bocşi numirea în această funcţie prin decretprezidenţial sunt posibile numai cu votul prealabil al Parlamentului. Potrivitarticolului 85 din Constituţia României, dacă prin propunerea de remaniere seschimbă compoziţia politică a Guvernului, atunci preşedintele României poateface numirea prin decret numai pe baza aprobării Parlamentului României, lapropunerea premierului”, a arătat Şova. Senatorul PSD susţine astfel că, prineventuala numire a lui Marian Sârbu în funcţia de ministru al muncii,compoziţia politică a Guvernului s-ar modifica, întrucât este membru al UNPR,“iar acest partid nu a fost niciodată cooptat în Executivul de la PalatulVictoria în mod constituţional”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...