2017-01-17 02:44

POLITICA


Emil Boc, favoritul preşedintelui Băsescu, reconfirmat preşedinte al PDL

 |  20:12
Emil Boc, favoritul preşedintelui Băsescu, reconfirmat preşedinte al PDL
Primul-ministru al României, Emil Boc, a fost reconfirmatsâmbătă preşedinte al principalei formaţiuni politice aflate la guvernare,Partidului Democrat Liberal (PDL). Cu toate că substanţiala scădere în sondajea PDL i-a adus premierului un val de contestaţii în partid, victoria sa a fostuna categorică. Emil Boc a primit voturile a 868 de democrat-liberali, faţă denumai 499 cât au optat pentru principalul său contracandidat, Vasile Blaga, ex-ministrual internelor şi figură populară în PDL. Cel de-al treilea intrat în cursa desâmbătă, fostul ministru al culturii, Theodor Paleologu a obţinut doar 24 devoturi. Odată cu victoria lui Boc a câştigat şi echipa sa de susţinători,aproape toţi membrii acesteia obţinând funcţii superioare de conducere înpartid.

În cadrul unuieveniment maraton desfăşurat sâmbătă şi duminică, peste 1.400 de membri PDLşi-au ales noua conducere a partidului. Democrat-liberalii l-au reconfirmat înfuncţia de preşedinte pe actualul lider, Emil Boc, dar, totodată au desemnat înfuncţiile superioare de conducere aproape întreaga sa echipă de susţinători.

A câştigat detaşat

Emil Boc a reuşit ovictorie categorică, în ciuda faptului că măsurile guvernamentale nepopulareluate de premier în ultimul an au produs prăbuşirea partidului în sondajele deopinie. Premierul a obţinut 868 de voturi, faţă de 499, respectiv 24, cât auluat contracandidaţii săi. „Din această seară nu mai reprezint nici o moţiune,ci PDL indiferent de moţiunea susţinută. Avem nevoie de voi în PDL, avem nevoiede Vasile Blaga şiTheodor Paleologuîn echipa de conducere a PDL.PDL este singurul care câştigă în această seară, iar în 2012 vom câştiga împreunăcu România şi cu românii”, a declarat Emil Boc după anunţarea oficială arezultatului.

Blaga a pierdut tot

Popular înpartid, Vasile Blaga a pierdut tot. Deţinător al unei funcţii extrem deimportante - secretar general al PDL, Blaga a ales să nu mai candideze pentrunici un alt post în afară de cel de preşedinte, cu toate că regulile interneale partidului i-ar fi permis acest lucru. Fostul ministru de interne a refuzatşi alte funcţii pe care câştigătorul i le-a propus, dintre care cea maisemnificativă fiind aceea de lider al senatorilor PDL.

Învinşii s-au retras

A doua zi după ce preşedintele partidului era reconfirmat în funcţie auavut loc şi alegerile pentru celelaltepoziţii de conducere: prim-vicepreşedinţi, secretar-general, vicepreşedinţi şisecretari executiv. Lista noilor şefi ai partidului a fost completată în ceamai mare parte cu susţinători ai lui Emil Boc. Fenomenul de „învingătorul iatot” s-a produs şi din cauza retragerii din cursă a multor membri ai echipeilui Blaga. Cristian Boureanu, Cătălin Ostaficiuc (candidaţi pentru poziţia devicepreşedinte) şi Cezar Preda (pentru postul de secretar general) au fostprintre susţinătorii lui Blaga care şi-au anunţat ieşirea din competiţie, odatăcu pierderea alegerilor de către cel cărora îi acordaseră sprijinul. Doar unsingur candidat pentru poziţia de prim-vicepreşedinte, ce făcea parte dinechipa lui Blaga, a mai rămas în cursă şi a şi câştigat.

Şeful statului l-asusţinut pe Boc

Preşedintele României şi totodată fostul preşedinte al PDL, Traian Băsescu,a fost sâmbătă prezent la debutul evenimentului. El declarase făţiş cu mai multtimp în urmă că favoritul său în alegeri este Emil Boc. Exprimarea făţişă apreferinţei preşedintelui a fost comentată atât de analiştii politici, cât şide membri ai PDL drept o implicare în campania internă. Menţionăm că şefulstatului poate influenţa concret alegerile interne dintr-un partid prin faptulcă are un atribut constituţional extrem de important: el este singurul care aredreptul de a desemna premierul în 2012 şi, deci, implicit, prezenţa în Guvern aunui partid sau a unor indivizi anume.

Lista noii conduceri a PDL

Preşedinte:

Emil Boc

Prim-vicepreşedinţi:

Gheorghe Flutur (din tabăra lui Boc)

Roberta Anastase (din tabăra lui Boc)

Teodor Baconschi (din tabăra lui Boc)

Sorin Frunzăverde (din tabăra lui Blaga)

Secretar general

Ioan Oltean (din tabăra lui Boc)

Vicepreşedinţi:

Elena Udrea (dintabăra lui Boc)

George Scripcaru(din tabăra lui Boc)

Traian Igaş (dintabăra lui Boc)

Gheorghe Ştefan (din tabăra lui Boc)

Anca Boagiu (din tabăra lui Boc)

Sever Voinescu (din tabăra lui Boc)

Monica Macovei (din tabăra lui Boc)

Florin Popescu (din tabăra lui Boc)

Mihai Stănişoară (dintabăra lui Boc)

Victor Tarhon (dintabăra lui Boc

Dorin Florea (din tabăra luiBoc)

Mircea Hava (dintabăra lui Blaga)

Mihaela Popa (dintabăra lui Blaga)

RomeoRaicu (dintabăra lui Blaga)

Theodor Paleologu (nus-a poziţionat în nici una dintre tabere)

Preşedinte al Comisiei de litigii

Daniel Buda (din tabăra lui Boc)

Preşedinte al Comisiei de revizie şi control

Cristian Petrescu (din tabăra lui Boc)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-11-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image