2019-01-16 19:24


Emil Boc, încurajat să candideze pentru şefia PDL. După ce a făcut Revelionul cu Traian Băsescu

 |  18:01
Emil Boc, încurajat să candideze pentru şefia PDL. După ce a făcut Revelionul cu Traian Băsescu

EmilBoc are de gând să candideze din nou pentru funcţia de preşedinte al PDL încazul în care Congresul partidului nu decide separarea funcţiei de şef politicde aceea de premier. A spus acest lucru, indirect, prim-vicepreşedintele PDLTheodor Stolojan, primul lider al partidului care crede că cele două funcţii nuar trebui separate după Congresul partidului din primăvară.

Anulacesta va fi unul plin pentru PDL. Un partid frământat de lupta internă pentruputere, în continuă cădere în sondaje, pe care îl aşteaptă în primăvara acestuian un Congres pentru alegerea noii conduceri. O mare parte dintre fruntaşiipartidului, mai ales din aripa reformatoare, vor ca funcţia de preşedinte alPDL să se separe de aceea de premier al României, cu alte cuvinte, Emil Boc săfie izolat la Palatul Victoria, iar de partid să se ocupe altcineva. NumeleEmil Boc nu a fost pomenit prea des de către liderii PDL atunci când a venitvorba de candidaturi la preşedinţia partidului. Nici preşedintele Traian Băsescunu i-a acordat prea multe şanse. Problema este că odată desprins de partid, Bocşi-ar putea pierde foarte uşor şi funcţia de premier, nemaiavând greutatea unuişef de partid. De aceea, Emil Boc nu a spus niciodată răspicat că nu mai are degând să candideze, el preferând să păstreze un maxim mister în privinţaviitorului său politic.

Primul vestitor

Dupăo avalanşă de voci care au cerut separarea celor două funcţii, printre care senumără Ioan Oltean, Adriean Videanu, Vasile Blaga, săptămâna trecută,prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a spus că preşedintele partiduluitrebuie să fie în continuare şi premier. Stolojan a adăugat că, în opinia sa,persoana care este preşedintele democrat-liberalilor, ca formaţiune în jurulcăreia se constituie majoritatea, ar trebui să deţină, în continuare, şifuncţia de premier. “România e o ţară care mai are încă multe de făcut îndomeniul reformelor, cu implicaţii pentru diferite grupuri sociale sau mediulprivat. Ideea de a avea prim-ministru pe altcineva decât preşedintelepartidului care se află la Putere sau care formează majoritatea într-o Coaliţienu rezistă. Imaginaţi-vă ce-ar fi însemnat dacă prim-ministru era altcinevadecât preşedintele PDL. Ar fi însemnat tensiuni mult mai mari în coaliţie şi înPDL”, a spus Stolojan. Întrebat dacă, în situaţia în care Emil Boc rămânepremier, atunci va trebui să fie, în continuare, şi şeful PDL, Stolojan a spuscă aşa ar trebui să se întâmple. Stolojan a adăugat că preşedintele PDL artrebui să fie şi persoana care să-şi asume conducerea Cabinetului, “pentru aputea să medieze” tensiunile care apar îninteriorul partidului. “Imaginaţi-văun partid care ştie că primul-ministru nu este preşedintele partidului”,ainsistat Stolojan. În opinia democrat-liberalului, Emil Boc areprezentat un “factor de echilibru în PDL şi în Guvern”. În ce priveşteposibilitatea ca Boc să nu mai fie prim-ministru, prim-vicepreşedintele PDL acomentat doar: “N-o să murim din cauza asta”.

GreiiPDL nu-l mai vor

De cealaltă parte abaricadei s-au masat greii partidului care vor face tot posibilul ca cele douăfuncţii să se separe. Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, a spus că este partizanulacestei idei pentru că în acest fel partidul ar prelua o parte din presiunea pecare Emil Boc o suportă atât ca premier, cât şi ca preşedinte de partid. Şi prim-vicepreşedintelePDL Adriean Videanu este de părere că pentru funcţionarea corectă a partiduluis-ar impune ca funcţia de preşedinte să nu fie ocupată de aceeaşi persoană careeste şi premier, opţiunea prezentă dovedindu-se un “handicap” pentrudemocrat-liberali. La fel crede şi secretarul general al partidului, VasileBlaga. El a spus că dacă funcţia de premier nu ar fi fost cumulată cu aceea depreşedinte al partidului, PDL ar fi fost mai în măsură să reziste atacurilorpolitice. Un alt semn că premierul se pregăteşte să reintre în joc esteapropierea de Traina Băsescu. Cei doi au petrecut Revelionul împreună, pe ValeaPrahovei. Alături de ei, în staţiunea montană s-au mai aflat câţiva miniştri,printre care Elena Udrea, Gheorghe Ialomiţianu şi Gabriel Oprea. În noapteadintre ani, Emil Boc s-a dovedit plin de viaţă. El a dansat toată noaptea cusoţia sa, Oana.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...