2018-12-12 00:32


Emil Boc, învins de George Brăiloiu, un magnat al poluării. Autorităţile române au oferit 110.000 de euro pentru manuscrisele şi documentele lui Cioran şi au pierdut

 |  15:46
Emil Boc, învins de George Brăiloiu, un magnat al poluării. Autorităţile române au oferit 110.000 de euro pentru manuscrisele şi documentele lui Cioran şi au pierdut
Instituţiile române destat au oferit 110.000 de euro pe manuscrisele şi documentele aparţinând luiEmil Cioran, licitate ieri la Paris.Suma licitată de Biblioteca Centrală Universitară şi Televiziunea Românănu a fost însă suficientă, întregul „lot Cioran” fiind cumpărat de omul deafaceri George Brăiloiu, contra sumei de 405.000 euro. Brăiloiu a reuşit astfelsă facă ceea ce Emil Boc şi echipa sa guvernamentală nu au putut. Sau nu auvrut. Afaceristul român are 42 de ani, iar businessurile sale sunt în domeniulpoluării. Omul de afaceri activează atât în România, cât şi în afara ţării. El spunecă a aflat de licitaţie la fel ca şi autorităţile române - cu o zi înainte -dar, spre deosebire de oficialii români de la Guvern, nu a stat prea mult pegânduri când s-a decis să cumpere documentele. Ce va face cu ele? Promite că leva dona statului român.

George Brăiloiu a dat 405.000 de euro pentru a cumpăra toate manuscriseleşi documentele care au aparţinut filosofului şi scriitorului român Emil Cioran,licitate ieri în capitala Franţei. El a oferit casei de licitaţie organizatoarecu mult peste suma licitată de Biblioteca Centrală Universitară şi TeleviziuneaRomână, singurele autorităţi române care hotărâseră în ultima clipă săparticipe la eveniment. Reamintim că Ministerul Culturii condus de KelemenHunor a absentat ruşinos de la licitaţie, oficialii ministerului bâlbâind scuzecum că nu au ştiut de eveniment sau că nu au avut fonduri suficiente.Cumpărătorul manuscriselor şi documentelor a promis că le va dona pe toateautorităţilor de la Bucureşti.

110.000 de euro au dat instituţiile de stat

BibliotecaCentrală Universitară şi Televiziunea Română au licitat împreună 110.000 deeuro ieri. Mireille Rădoi, directoarea BCU a declarat pentru „Puterea” căGeorge Brăiloiu nu a ştiut că licitează şi instituţii ale statului român. Rădoisperă ca afaceristul să doneze către BCU manuscrisele şi documentele, întrucâtinstituţia condusă de ea a fost singura care s-a agitat să participe laevenimentul de ieri. „Noi am avut 30.000 deeuro din fonduri proprii, ale bibliotecii, plus alte 30.000 de euro de laMinisterul Educaţiei, bani pe care domnul ministru Funeriu i-a suplimentatde urgenţă, iar TVR aprobase în Consiliul de Administraţie 50.000 de euro. Amlicitat împreună, eram în acelaşi birou (BCU şi TVR, n.r.). Dacă licitaţia s-arfi dus undeva înspre 200.000 de euro, să zicem că am mai fi putut găsi resurse.Din păcate, domnul Brăiloiu nu ştia că licităm şi noi, instituţii române.Dumnealui promite că le va dona, să sperăm că ni le va dona nouă, că până unaalta noi suntem singura bibliotecă din ţară care ne-am zbătut pentru a obţineaceste manuscrise şi documente”, a declarat Mireille Rădoi pentru „Puterea”.

Brăiloiu face bani greidin poluare

Brăiloiu este acţionarul principal al firmei KDF Energy, o companie care facetrading (intermediază comercializarea, n.r.) cu certificate de emisii de gaz deseră. Acestea sunt un fel de drepturi de poluator. Marile copanii industrialedintr-o ţară primesc gratuit aceste certificate, iar la sfârşitul unui an, înfuncţie de cât au poluat, ele sunt obligate să cumpere, sau să vândă din ele.Firma KDF este un intermediar al acestei afaceri, înlesnind pe piţele reglementatecontactele între actorii interesaţi să cumpere sau să vândă certificatele.

Afacerea lui Brăiloiu s-a dovedit extrem de profitabilă, tocmai în an decriză. Ziarul Financiar scria că în anul 2009 KDF a reuşit recordul de a-şimultiplica cifra de afaceri de 100 de ori, de la 1 milion de euro la sfârşitullui 2008, la 100 de milioane la finele următorului an. KDF Energy este la oraactuală unul dintre cei mai influenţi traderi de certificate de emisii de gazecu efect de seră are filiale nu doar în România, ci, şi în Bulgaria, Grecia şiîn Lituania.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...