2017-01-23 00:33


Emil Boc îşi pune funcţia la bătaie

 |  21:00
Emil Boc îşi pune funcţia la bătaie

De-a lungul mandatului, Guvernul Boc şi-a asumat în repetate rânduri răspunderea pentru diverse pachete de legi, fără ca acestea să mai fie dezbătute în Parlament. Legea comasării alegerilor din anul 2012 este a noua asumare a răspunderii Guvernului, din 2009 până acum.

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru două legi: comasarea alegerilor locale şi parlamentare în anul 2012, precum şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Conducerea Parlamentului a decis ieri ca angajarea răspunderii să aibă loc joi, 15 decembrie.

În privinţa primei legi, premierul invocă argumentul reducerii cheltuielilor prin organizarea unui singur tur de scrutin, şi nu două. Astfel, se vor economisi - spune Emil Boc - circa 20 milioane de euro. Ziarul „Puterea” a realizat o evidenţă a tuturor deciziilor de asumare a răspunderii guvernamentale în faţa Parlamentului şi a ajuns la concluzia că, de când este în funcţie, Cabinetul Boc şi-a pus la bătaie propria existenţă prin promovarea a nu mai puţin de nouă pachete legislative. Între acestea amintim modificările din Codul civil şi Codul penal, Legea  educaţiei naţionale, salarizarea unitară şi reorganizarea agenţiilor guvernamentale, Codul muncii.

Poate cel mai important pachet legislativ pentru care Guvernul s-a prezentat în faţa Parlamentului a fost cel referitor la legile austerităţii. S-a întâmplat pe 7 iunie 2010.

Actul normativ prevedea reducerea pensiilor cu 15% şi a salariilor bugetarilor cu 25%. Aceste măsuri eu fost cele care au afectat cel mai mult nivelul de trai al populaţiei României, grevele şi protestele ţinându-se lanţ. La vremea respectivă, PSD a depus o moţiune de cenzură, deşi iniţial social-democraţii au declarat că vor depune două moţiuni.

Potrivit Constituţiei, rolul de a legifera îi revine Parlametului, însă Guvernul are la dispoziţie posibilitatea de a-şi asuma răspunderea în faţa Parlamentului peun „program, o declaraţie de politică generală sau pe un  proiect de lege”, potrivit articolului 114. Totodată, este prevăzut în Constituţie ca în termen de trei zile de la asumarea unei răspunderi în faţa Parlamentului, să poată fi depusă o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. Dacă această moţiune va fi votată de majoritatea parlamentarilor, Guvernul este considerat demis.

USL a decis să depună o moţiune de cenzură pe cele două proiecte de lege pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea. „Am luat act astăzi de intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe cele două proiecte extrem de importante şi anume comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, pe de o parte, şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. USL a decis astăzi să depună moţiune de cenzură împotriva acestor proiecte”, a declarat Daniel Constantin, copreşedinte USL. Totodată, acesta a mai afirmat că USL va ataca propunerea comasării alegerilor la Curtea Constituţională.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-21

TAGURI: asumarea răspunderii, Guvern , Parlament, 2009, legi, comasarea alegerilorComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image