2019-03-19 08:03


Emil Boc, nevoit să spună “nem” noii hărţi a României. Liderul deputaţilor UDMR: “Nu am văzut nici o literă scrisă din proiectul PDL de regionalizare”

 |  19:42
Emil Boc, nevoit să spună “nem” noii hărţi a României. Liderul deputaţilor UDMR: “Nu am văzut nici o literă scrisă din proiectul PDL de regionalizare”

Redesenarea hărţii administrative a României nu mai are nici o şansăde a deveni o realitate în următoarele luni. După aprinse negocieri în coaliţiade guvernare, UDMR a respins oferta PDL cu opt judeţe mari plus Harghita şi Covasnaca judeţe separate. Astăzi (luni, n.r.) are loc şedinţa de coaliţie, iarmaghiarii vor propune democrat-liberalilor ca reorganizarea să fie amânată. Sausă accepte varianta lor, cu 16 judeţe, propunere despre care PDL s-a pronunţatdeja ca fiind inacceptabilă. Rămas fără suportul parlamentarilor UDMR pentruacest proiect de lege şi cum USL nu intenţionează să sprijine nici o modificareadministrativă mai devreme de 2012, Emil Boc nu poate în acest moment pune înpractică regionalizarea. De altfel, lideri importanţi ai PDL recunosc deja căfără susţinere politică, redesenarea hărţii nu se mai poate face.

Emil Boc se vedenevoit de a abandona, măcar temporar, dacă nu chiar definitiv, ideea de a trasao nouă hartă administrativă a României. După mai multe runde de negocieri,unele dintre ele purtate inclusiv la Cotroceni, partidele guvernamentale nu augăsit o cale de mijloc în ceea ce priveşte viziunile asupra reorganizării.Reamintim că PDL îşi doreşte opt judeţe administrative, iar UDMR 16 regiunieconomice. Varianta preşedintelui Băsescu drept soluţie a compromisului - optjudeţe mari plus Harghita şi Covasna ca judeţe separate - nu a fost acceptatăde UDMR. Astăzi (luni, n.r.) are loc şedinţa de coaliţie în cadrul căreia UDMRva propune amânarea proiectului de reorganizare administrativă

Unde-i proiectul?

În ciuda faptuluică în ultimele săptămâni s-s vorbit despre proiectul PDL de regionalizare,nimeni nu a prezentat până în prezent nici măcar un fragment concret din el.Mai mult, partenerii de guvernare ai democrat-liberalilor susţin că nu au văzutnici un fel de text de proiect de lege scris, deşi au participat atât laşedinţele de coaliţie, cât şi la consultările de la Cotroceni. „Nu am văzutnici măcar o literă din legea nouă. Intersant, nu?”, ne-a declarat Mate AndrasLevente, liderul deputaţilor UDMR. „Noi respingem şi propunerea de opt judeţeşi pe cea de opt plus doi. Soluţia noastră este să amânăm redesenarea hărţii.Dar, desigur, dacă Guvernul ne face o propunere bună, suntem oricând dispuşi sădiscutăm. Dar nu cred că ne va face”, a mai precizat udemeristul pentru„Puterea”. Săptămâna trecută ziarul nostru vă prezenta că UDMR era dispusă ladiverse variante de negociere dacă PDL ar fi acceptat crearea a două regiunicompuse din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Bihor - pe de o parte - respectivHarghita, Covasna şi Mureş. Întrebat dacă maghiarii vor mai susţine aceastăpropunere, liderul deputaţilor UDMR declară acum că formaţiunea sa politică aabandonat această variantă. „Nu, nu. Rămânem pe varianta cu cele 16 regiuni”,mai afirmă Mate Andras Levente.

Surse dincoaliţia de guvernare participante la negocierile pe tema reorganizăriiadministrative afirmă că, încă de la începutul discuţiilor, şansele retrasăriihărţii erau minime. „Treaba cu reorganizarea administrativă e în felul următor.USL a organizat marea prezentare cu reorganizarea administrativă în optregiuni. Numai că PDL le-a suflat subiectul. Şi au propus ei înainte cele optregiuni. Nu spun că nu sunt şanse să fie adoptată reorganizarea administrativă.Eu spun doar atât: ca să propui un proiect de lege, trebuie să te asiguri că aivoturile necesare în Parlament. Dacă nu le ai, atunci legea respectivă rămânedoar un proiect frumos”, au declarat pentru „Puterea” surse din coaliţia deguvernare participante la consultările de săptămâna trecută de la Cotroceni.

PDL ordonă retragerea

Democrat-liberaliibat deja în retragere pe tema regionalizării. Ioan Oltean, numărul doi alpartidului, dar şi Elena Udrea, vicepreşedintă PDL, afirmă că prea curând, nuse va adopta nici o lege de reorganizare administrativă. „Dacă nuexistă suport politic pentru trecerea acestei legi, atunci nu rămâne decât să oamânăm pentru momentul în care va exista suport politic”, a declarat ElenaUdrea sâmbătă. Şi Ioan Oltean, secretar general PDL, a făcut o afirmaţiesimilară săptămâna trecută. „Dacă nu aiposibilitatea să convingi partenerii, renunţi şi aştepţi un alt momentprielnic. Probabil după alegerile parlamentare de anulviitor, dacă vom reuşi să ne menţinem la guvernare”, declara pedelistul.

Protocolul coaliţiei, încălcat

Refuzul UDMR de aaccepta varianta PDL de reorganizare administrativă are mari şanse de a duce laîncălcarea protocolului coaliţiei de guvernare. Conform înţelegerii dintrepartidele din arcul guvernamental, până la sfârşitul lunii iunie trebuieadoptat în Parlament statutul minorităţilor. Însă PDL şi chiar Traian Băsescuau lăsat de înţeles că suportul PDL pentru Legea minorităţilor este condiţionatde susţinerea de către UDMR a proiectului de regionalizare. Cum UDMR deja aanunţat că nu va sprijini reorganizarea administrativă, sunt şanse mari ca şiPDL să amâne astfel votul pe statutul minorităţilor, ca şi consecinţă. „Suntdestul de pesimist”, ne-a declarat Mate Andras Levente, liderul deputaţilorUDMR întrebat dacă mai speră ca Legea minorităţilor să fie adoptată în aceastăsesiune legislativă. În acest moment, negocierile dintre parlamentarii PDL şiUDMR pe tema formei Legii minorităţilor sunt în impas. Menţionăm că săptămânaaceasta este ultima în care parlamentarii mai lucrează.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-05-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...