2018-12-18 17:18


Era Castro se apropie de sfârşit. Preşedintele a propus limitarea numărului de mandate prezidenţiale

 |  18:21
Era Castro se apropie de sfârşit. Preşedintele a propus limitarea numărului de mandate prezidenţiale

Surprizăde proporţii. După ce timp de 52 de ani fraţii Castro au condus Cuba,preşedintele cubanez Raul Castro a făcut un anunţ neaşteptat, la congresulPartidului Comunist Cubanez, propunând limitarea la două mandate consecutive acâte cinci ani durata maximă în care aceeaşi persoană poate să conducă ţara şia precizat că s-ar include în aplicarea acestei măsuri. A fost primul semnal că preşedintele Castro se apropie de sfârşitulsău.

Propunerea, făcută la primul congres dinultimii 14 ani al partiduluiunic din Cuba şi la 50 de ani de la eşeculinvaziei din Golful Porcilor şi de la proclamarea de către Fidel Castro arevoluţiei socialiste, este fără precedent în istoria comunismului de laHavana, comentează media internaţioanlă.Castro a precizat că propunereade a limita la două mandatele succesive de câte cinci ani s-ar aplica"actualului preşedinte al Consiliului de Stat şi miniştrilor săi". Anunţul face parte dineforturile de a întineri un sistem politic dominat de îmbătrânire, cu loialiştial revoluţiei şi de a da un impuls ţării care a rămas prinsă într-un imobilism economic şi de gândire. RaulCastroa promis schimbarea, arătând că partidul are nevoie de autocriticăşi de o reînnoire a conducerii. Singurul lucru ce ar putea ameninţa revoluţiaeste "incapacitatea noastră de a ne îndrepta greşelile", a spuspreşedintele, subliniind că generaţia sa nu a reuşit să pregătească o cultură nouă de liderimai tineri.

Raul Castro, în vârstă de 79 de ani, i-asuccedat în urmă cu cinci ani la conducere fratelui său bolnav, Fidel Castro,liderul istoric al insulei comuniste. În discursul său, Raul Castro a prezentatcu precădere planul său de a reduce rolul statului în economie, încurajândiniţiativa privată. În viziunea liderului cubanez, estenevoie de cinciani pentru a modernizamodelul economic al Cubei. Castro a arătat că deja200.000 de oameni s-au declarat întreprinzători privaţi după ce în octombrieanul trecut a anunţat primele schimbări, ceea ce dublează numărul cubanezilorcare lucrează pe cont propriu. În ciuda acestorschimbări, el a dat asigurări că socialismul va prevala şia promis cubanezilor că vor avea în continuare acces gratuit la asistenţămedicală şi educaţie. Raul Castro a cerut compatrioţilor săi să se scuture deinerţie şi să îmbrăţişeze o "actualizare" a modelului cubanez.

CongresulPartidului Comunist va dura patru zile, iar cei 1.000 de delegaţi voraprobaîn totalitatesau măcar o parte dintr-un pachet de 300 demăsuri de reformă. Ei îi vor alege, de asemenea, pe cei 100 de membri aiComitetului Central, pe cei 19 membri ai Biroului politic şi cei zece aiSecretariatului. Fidel Castro, în vârstă de 84 de ani, nu a fost prezentsâmbătă la deschiderea congresului partidului, dar, într-un mesaj, a declaratcă se simte mândru de congres şi de parada militară care l-a precedat şi care amarcat victoria împotriva americanilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...