2018-12-13 13:13


Erou naţional pentru croaţi, condamnat pentru crime de război împotriva sârbilor

 |  16:57
Erou naţional pentru croaţi, condamnat pentru crime de război împotriva sârbilor

Eroul naţional al Croaţiei, generalul Ante Gotovina, esteunul dintre luptătorii judecaţi la Haga pentru genocid împotriva sârbilor, ca urmare a luptelor pentru dezmembrarea republicii sârbe autoproclamatedin Croaţia. Judecătorii au dat verdict de vinovat pentruAnte Gotovina şi Mladen Markac pentru opt capete de acuzare care au legătură cuoperaţiunile de comandă care au dus la bombardarea civililor şi uciderea a sutede sârbi şi exodul forţat pentru cel puţin 20 de mii. Gotovina a primit 24 deani de închisoare. Un al treilea acuzat, Ivan Cermak, a fost achitat.Verdictele au fost întâmpinate cu proteste în oraşe din Croaţia, unde mii defoşti luptători s-au adunat în centrul Zagrebului şi în oraşele de pe coastaAdriaticii pentru a viziona pe ecrane gigant transmisia de la Haga. Pentrumulţi croaţi, în special pe dreapta, Gotovina este un erou naţional. În aceastăsăptămână, episcopii catolici au denunţat tribunalul, acuzându-l că facedeliberat confuzie între victimă şi agresor.

Operaţiuna Furtuna, ce a durat trei luni şi a vizat dezmembrarea RepubliciiSârbe autoproclamate Krajna, din Croaţia, şi care aculminat cu recucerirea oraşului strategic Knin şi cu exodul sârb, l-aadus pe fostul legionar francez, condamnat la un moment dat pentru jaf şişantaj, în centrul naţionalismului croat, relatează BBC.

Născutpe coasta Croaţiei, Ante Gotovina a părăsit Iugoslavia comunistă la vârsta de16 ani, alăturându-se Legiunii Străine franceze, unde şi-a construit reputaţiade soldat dur căruia îi plac femeile frumoase. În anii '80, un tribunal francezl-a condamnat pentru jaf şi şantaj, pe fondul zvonurilor din ce în ce mainumeroase privind apropierea sa de politicieni de dreapta, în special faţă deFranjo Tudjman, liderul naţionalist care a devenit ulterior preşedinteleCroaţiei independente. Condamnareaa dus la orientarea către sectorulprivat de securitate, iar, în condiţiile în care Tudjman a decretat independenţaCroaţiei în 1991, el a revenit acasă. Gotovina s-a afirmat rapid ca principalulcomandant militar al Croaţiei, luptând pe frontul din Bosnia în 1994, înaintede a prelua conducerea Operaţiunii Furtuna. În 2000, noul preşedinte croat,Stjepan Mesici, a ordonat ca Gotovina şi alţi şase generali să se pensionezeanticipat, după ce ei au refuzat să coopereze în anchetele privitoare la crimede război. Un an mai târziu, Gotovina a fost inculpat la Haga. El a plecat înexil aproape imediat, ceea ce a dus la o operaţiune de căutare care a duratpatru ani şi s-a încheiat prin arestarea sa într-un hotel din Tenerife, în 2005. Ani întregi guvernul croat a blocat încercările delocalizare a acestuia până când l-a predat pentru a debloca negocierile cu UE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-09-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...