2017-01-24 07:08


Este în aer iubirea dintre UE şi China?

 |  17:32
Este în aer iubirea dintre UE şi China?

S-a deschis la Beijing Summitul UE-China dominat de criza datoriilor de pe vechiul continent. Uniunea Europeană are nevoie de un colac de salvare financiară şi China are rezerve să-l arunce. Până acum, Beijingul a avut o atitudine rezervată faţă de un ajutor masiv pentru UE, dar săptămâna trecută FMI a avertizat că o creştere a Chinei ar putea fi înjumătăţită în acest an în cazul în care criza datoriilor din zona euro duce economia mondială în recesiune.

Potrivit cifrelor publicate de Eurostat în ajunul reuniunii, China a fost cel de-al doilea partener comercial mare al UE, după SUA, în primele 10 luni ale anului 2011.Exporturile din statele membre UE au crescut în China cu 21%, cifrându-se la 112 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu doar 5%. Combinate, cele două au lucrat pentru a impinge deficitul comercial dintre Europa şi China la 132 miliarde de euro. Europa are nevoie de afacerile din China, la fel cum are nevoie de China. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că problemele din zona euro ar putea înjumătăţi creşerea economică a Chinei de la 8,2% la 4,2%. Împreună, Europa şi China reprezintă o forţă ameţitoare de 1,8 miliarde de oameni.

A promis ajutor

China a promis că va ajuta la rezolvarea crizei din zona euro a datoriei, după discuţiile cu liderii UE de la Beijing. Premierul Wen Jiabao a oferit cooperarea Chinei pentru a ajuta la stabilizarea datoriei, dar nu a făcut vreo promisiune specifică de a investi într-un fond de salvare european. Un semn că problemele din UE se adâncesc a fost agenţia Moody’s, care a retrogradat Spania, Italia şi Portugalia. Moody a retrogradat şi perspectivele de credit pentru Franţa, Marea Britanie şi Austria. Astfel, criza s-a intensificat în ultimele zile.

Dorinţa Europei

Criza datoriilor din Europa a împins liderii principalelor economii ale zonei euro să calculeze valoarea unui posibil ajutor oferit de China, necesar pentru a depăşi momentele dificile pe care le traversează tot mai multe state. În cadrul discuţiilor de la Beijing cu oficialii UE, aceştia din urmă au încercat să sublinieze importanţa participării Chinei la fondul de ajutorare de 500 de miliarde de euro. Concluziile reuniunii de la Beijing vor putea fi resimţite în viitorul apropiat, perspectivele fiind însă destul de pesimiste. Într-un comunicat transmis la sfârşitul întâlnirii cu liderii europeni, premierul Wen Jiabao a subliniat că UE şi China vor coopera strâns în cadrul unui program cu 31 de puncte, de la securitatea cibernetică până la dezvoltarea urbană. Despre ajutorarea zonei euro cu o sumă de bani, nici un semnal.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-17

TAGURI: ue, chinaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BUY ESSAYS CHEAP
15 Feb 2012

Experienced university students opine that they are better. However, you should be better when get information how to buy an essay.
Random image