2018-12-18 21:48


Nicolicea: "Băsescu, suspendat doar dacă se proclamă rege"

 |  21:00
Nicolicea: "Băsescu, suspendat doar dacă se proclamă rege"

Ion Iliescu nu renunţă la suspendarea preşedintelui la nici patru ani după încercarea din 2007. Preşedintele de onoare al PSD a declarat, la Antena 3, că vrea o “acţiune penalizatoare” a lui Traian Băsescu. Motivul de la care a pornit e anchetarea lui Victor Ponta de către ANAF imediat după ce Băsescu l-a întrebat despre dosar. Fostul preşedinte consideră că instituţia e manipulată politic, un “scandal” care trebuie să “meargă până la destituire”.

Fost membru din partea PSD în comisia de anchetă privind suspendarea, Eugen Nicolicea avertizează că situaţia e alta decât în 2007. „Printr-un amendament al senatorului Şova, Curtea Constituţională poate fi sesizată acum şi la hotărârile Camerelor reunite. În cazul când CC dă aviz negativ şi parlamentarii trec peste el, hotărârea lor va fi atacată”, declară uneperistul pentru „Puterea”.

Curtea Constituţională a dat în 2007 aviz negativ suspendării preşedintelui, arătând că acuzaţiile aduse fie nu dovedesc încălcarea Constituţiei, fie aceasta nu e gravă. Conform Legii fundamentale, preşedintele poate fi suspendat pentru "fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei". Formularea e deliberat vagă, lăsând ca „gravitatea” să fie încadrată doar politic, de către Parlament. „De la avizul CCR, nici asta nu mai putem interpreta”, mai spune Nicolicea. Avizul arată că grave sunt deciziile prin care se împiedică funcţionarea autorităţilor, se suprimă drepturile civice sau se schimbă ordinea constituţională”. „Nu e cazul la Ponta, să nu plângem hoţii în contractele cu statul. ANAF să nu ancheteze că a auzit preşedintele de caz?”, se întreabă Nicolicea. Întrebat cum ar vedea o faptă gravă pentru CCR, refuză să facă ipoteze, dar imaginează un caz: ”De exemplu, dacă se proclamă rege”. Nici atunci însă USL „nu are voturi în Parlament”, iar la suspendare, “n-ar avea cine organizareferendumul. Boc? Astea sunt doar vorbe de clacă”, mai declară Nicolicea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...