2017-01-21 10:42

POLITICA


EUobserver critică atitudinea României privind Serbia

 |  11:31

EUobserver critică atitudinea pe care România a avut-o marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) privind statutul de candidat la Uniunea Europeană pentru Serbia. Potrivit publicaţiei, Bucureştiul a provocat confuzie şi iritare prin cererile sale de ultim moment.

EUobserver a precizat că, deşi au fost ample discuţii cu pe motiv că Serbia nu respectă drepturile minorităţii româneşti din această ţară, statele membre au aprobat în final acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia.

EUobserver menţionează că o declaraţie specială ''pentru a face Bucureştiul fericit'' a fost elaborată de către Comisia Europeană. 'Comisia este de părere că, în timp ce cadrul legal şi instituţional pentru respectarea şi protejarea minorităţilor este în vigoare în Serbia, punerea în aplicare a lui trebuie să continue să fie îmbunătăţită. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape eforturile Serbiei în acest sens', se arată în declaraţia amintită. 

Încăpăţânarea cu care România a opus rezistenţă marţi i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii celorlalte state, dat fiind că Bucureştiul nu a făcut niciodată prea mare caz din această problemă anterior, iar CE, în seria de rapoarte anuale extinse cu privire la Serbia, nu a identificat-o niciodată ca pe o problemă gravă, scrie EUobserver. Totuşi, România a semnalat luni problema minorităţilor, la reuniunea miniştrilor de externe de la Bruxelles.

Prin această decizie România ar fi vrut să arate Olandei cât de puternic resimte problema legată de aderarea la spaţiul Schengen. Asigurându-se în 2011 că Belgradul şi-a predat fugarii de primă mărime acuzaţi de crime de război Tribunalului Penal Internaţional de la Haga, Olanda a investit mult în oferta de aderare a Serbiei la UE.

România nu a făcut niciun fel de legătură între Schengen şi Serbia, potrivit delegaţiei olandeze. 'Problema Schengen nu a fost ridicată', a recunoscut şi ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, care a prezidat evenimentul de marţi, deşi alţi diplomaţi şi oficiali implicaţi, sau din anturajul evenimentului, au făcut referire la acest subiect, comentează EUobserver, citat de Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-06

TAGURI: EUobserver, Serbia, Schengen, Olanda, atitudineComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image