2017-01-20 07:52

POLITICA


Eurodeputaţii l-au primit pe Viktor Orban cu proteste faţă de “legea cenzurii” presei

 |  17:46
Eurodeputaţii l-au primit pe Viktor Orban cu proteste faţă de “legea cenzurii”  presei

Maimulţi eurodeputaţi au protestat faţă de controversata lege ungară a presei, întimp ce premierul ungar, Viktor Orban, susţinea un discurs în ParlamentulEuropean.

Eurodeputaţidin grupul verzilor au agitat pagini goale, în format A3, pe care erauimprimate titlurile de pe prima pagină ale tuturor ziarelor ungare şiinscripţia "cenzurat", în momentul în care Orban a început săprezinte, în faţa deputaţilor, la Strasbourg priorităţile Ungariei lapreşedinţia Uniunii Europene. Unii deputaţi şi-au pus căluş la gură.

"DomnuleOrban, sunteţi pe cale să deveniţi Hugo Chavez al Europei, un naţionalistpopulist care nu înţelege esenţa şi structura democraţiei. Informareechilibrată nu există. Presa trebuie să deranjeze viaţa politică, de aceealegea dumneavoastră nu corespunde valorilor Uniunii Europene", a acuzatliderul grupului verzilor, Daniel Cohn-Bendit.

Înultimele zile, deputaţi din cadrul altor grupuri politice în Parlament aucriticat această lege, "apropiată de cenzură", în opinia lideruluisocialiştilor, Martin Schulz, care cere retragerea ei. "În democraţie,presa controlează puterea. Cu această lege, puterea controlează presa, iaracest lucru nu se întâmplă într-o democraţie, de aceea suntemîngrijoraţi", subliniază Schulz.

Liderulgrupului liberal, Guy Verhofstadt, a salutat, marţi, anunţul Comisiei Europene(CE) privind trimiterea, până la sfârşitul acestei săptămâni, a unei cereri declarificare către Guvernul ungar, în legătură cu acest text. "Cândasemenea ameninţări apasă asupra valorilor fundamentale ale UE, ca libertateapresei, nu trebuie să se piardă timp", a subliniat Verhofstadt.

Înschimb, liderul grupului conservator (de dreapta), Joseph Daul, l-a prezentatpe Orban ca fiind "un mare european", subliniind că nu are motive săpună la îndoială disponibilitatea Ungariei de a modifica legea presei în cazulîn care ar fi necesar.

Carăspuns, Victor Orban a spus că e gata să se lupte până la capăt pentru noualege controversată a presei. "Nu amestecaţi criticile faţă de politicainternă a Ungariei cu preşedinţia semestrială a UE. Dacă le amestecaţi, suntpregătit să lupt, dar trebuie să ştiţi că acest lucru nu ar afecta doar Ungaria,ci întreaga Uniune Europeană. Dacă vor exista obiecţii din partea ComisieiEuropene, vom fi bucuroşi să modificăm legea presei", a spus Orban.

PreşedinteleComisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat trimiterea unei scrisoriGuvernului ungar pentru oferirea de clarificări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image