2017-01-16 19:44

POLITICA


Europa are un nou lider: Grupul Frankfurt

 |  21:00

Europa are un nou lider informal care pune sub semnul întrebării unitatea UE. Noul cerc de putere cuprinde liderii din Germania şi Franţa, preşedintele Comisiei Europene, şefii Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional, preşedintele, miniştrii de finanţe din zona euro şi Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, arată Reuters.

Aşa-numitul Grup Frankfurt a preluat conducerea zonei euro, renunţând la faţada diplomatică. Reunit de cel puţin patru ori săptămâna trecută, grupul a emis un ultimatum Greciei şi a impus Italiei monitorizarea FMI. Membrii săi au jucat un rol important în decizia primului-ministru grec Giorgios Papandreou de a renunţa la un referendum privind planul de ajutor al UE şi FMI-ului pentru Grecia. O demonstraţie de forţă brută care nu lasă să se întrevadă nimic bun pentru egalitatea în sânul Uniunii, comentează şi „The Guardian”. Grupul Frankfurt a avut deja un impact în gestionarea crizelor în zona euro, dar, ca toate grupurile informale, a început să stârnească resentimente în rândul celor care sunt excluşi şi are încă să demonstreze capacitatea sa de a elabora o strategie convingătoare pe termen lung. Ţări precum Olanda, Slovacia şi Finlanda, în care ostilitatea publicului la planurile de salvare din zona euro este ridicată, au început deja să-şi manifeste nemulţumirea faţă de deciziile luate pe la spatele lor. În Grecia şi Italia au existat critici puternice privind aroganţa „Merkozy” cu privire la practica ultimatumurilor. „Există întotdeauna un compromis între legitimitate şi eficacitate”, a declarat un oficial UE implicat în Grupul Frankfurt. „Instituţiile din zona euro nu au fost concepute pentru gestionarea crizelor, astfel avem nevoie de soluţii inovatoare“, a adăugat el.

Ţările din zona euro s-ar putea despărţi

Nevoia unei integrări fiscale în zona euro, condusă de Germania, este o idee neatractivă pentru toate ţările care folosesc moneda unică, a declarat Jim O'Neill, preşedintele diviziei de administrarea a activelor la Goldman Sachs. Oficialul a cărui divizie gestionează active în valoare de peste 800 de miliarde de dolari a spus că ţări precum Portugalia, Irlanda, Finlanda şi Grecia ar putea alege mai degrabă să părăsească zona euro decât să opereze în temeiul unei trezorerii comune a zonei euro.Potrivit acestuia, Finlanda şi Irlanda, care sunt vecini cu ţările din zona non-euro - Marea Britanie şi Suedia -, ar putea prefera să renunţe la moneda unică. El a adăugat că ţări precum Germania şi Franţa au dorit o uniune monetară deoarece ratele lor de schimb sunt strâns legate. Dar pentru alţii acest lucru e discutabil.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image