2017-01-22 03:52

POLITICA


Europa aruncă Grecia peste bord

 |  17:55
Europa aruncă Grecia peste bord

Dacă poporul grec sau elita politică a ţării nu acceptă toate condiţiile impuse, atunci Grecia se autoexclude din zona euro. Afirmaţia răspicată aparţine ministrului de finanţe luxemburghez, Luc Frieden, care a subliniat că este vorba despre „toate condiţiile” pe care creditorii Greciei le impun.

În urmă cu un an, perspectiva ieşirii Greciei din zona euro era interpretată ca o catastrofă pentru soarta monedei unice. În prezent, Europa se pregăteşte să se debaraseze de Grecia, acelaşi ministru luxemburghez afirmând despre potenţiala ieşire din zona euro a statului elen că „impactul asupra altor ţări va fi mai puţin important decât în urmă cu un an”, potrivit „Business Insider“.

Scenariul este unul simplu: guvernele au stabilit dimensiunile fondurilor de ajutorare, iar pieţele financiare, băncile şi multinaţionalele şi-au ajustat activităţile în funcţie de noile coordonate. Banca Centrală Europeană a reuşit ulterior să „navigheze” în jurul restricţiilor impuse de tratatele comunitare privind monetizarea datoriilor suverane ale altor state, în timp ce băncile centrale ale statelor din eurozonă, în special Bundesbankul german, s-au adaptat în timp la aceste practici. Astfel, calmul s-a reaşternut pe pieţele financiare, un semn că renunţarea Greciei la moneda euro a fost deja acceptată ca atare de burse.

Pentru Atena, renunţarea la moneda unică europeană ar putea fi o decizie mult mai uşoară decât asumarea măsurilor de austeritate impuse de creditorii europeni. Iar elita europeană nu poate uita că Grecia a minţit în privinţa deficitului bugetar pentru mai mulţi ani, pentru a putea obţine împrumuturi la dobânzi convenabile şi pentru a transmite semnalul că instituţiile sale sunt aliniate la normele europene. În ultimă instanţă, criza financiară şi gestiunea precară a acesteia de către politicienii greci au dovedit că instituţiile statului pur şi simplu nu fac parte cu adevărat din zona euro.

Potrivit „Business Insider“, liderii Europei, în frunte cu tandemul Franţa-Germania, reprezentat de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, au încercat în realitate să câştige timp pentru a atenua ieşirea din zona euro a Greciei, în ciuda summiturilor lunare în care s-au făcut promisiuni necondiţionate pentru salvarea de la faliment a Atenei. Creşterile recente ale indicilor bursieri europeni şi asiatici au transmis semnalul de adaptare la noile condiţii şi reguli ale jocului. Salvarea Greciei de la faliment nu mai este, astfel, o miză pentru economiile europene. Iar aruncarea peste bordul Eurozonei a elenilor nu mai reprezintă decât o chestiune de timing a liderilor Europei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-05-14

TAGURI: euroa, grecia, bordComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

LULU
19 Feb 2012

Afara cu cea mai puturoasa natiune din zona €uro. Niste hoti mincinosi !!!

Adauga un comentariu

Random image