2019-02-22 13:16


Europa decăzută în populism. Washington Post - Milano, zonă de toleranţă zero faţă de romi

 |  17:59

Oraşul italian Milano, cunoscut pentrugusturile culinare alese şi pentru celebrele prezentări de modă, pare să setransforme într-o "zonă de toleranţă zero faţă de romi", comenteazăediţia online a ziarului american Washington Post. Subiectul este de fapt folosit ca pretextpentru o analiză mai amplă privind extinderea politicilor antiimigraţie, dar şia populismului de dreapta în zona europeană.

Pefondul măsurilor luate de Franţa împotriva romilor, criticate la nivelinternaţional, "oraşul Milano se aventurează să fie primul care răspundeaşa-numitei «urgenţe a romilor» din Italia. Sub pretextul creşteriiinfracţionalităţii din cauza romilor, autorităţile milaneze intenţionează sădesfiinţeze cea mai mare tabără de romi din oraş, situată pe strada Triboniano.(...) În paralel, buldozerele demolează alte minitabere de romi din oraş,transmiţând ordine de evacuare numeroaselor familii de romi", scrie WashingtonPost. "Aceştia sunt oameni închişi la culoare, nu europeni cum suntem noi.Scopul nostru este să nu mai existe nici o tabără de romi în Milano",declară viceprimarul din Milano, Riccardo De Corato, citat de Washington Post.

Un nou flagel - populismul de dreapta

Potrivitanaliştilor consultaţi de publicaţia americană, campania care se desfăşoarăacum în Milano este parte a celei mai intense campanii antiimigraţie care seremarcă în Europa Occidentală în ultimii ani. Washington Post notează că numeroaseţări europene - Marea Britanie, Franţa, Suedia, Spania, Olanda, Elveţia - auadoptat o serie de măsuri pentru combaterea imigraţiei sau în sensulinterzicerii vălului islamic. "Există o tendinţă îngrijorătoare în Europa,în sensul adoptării unor politici populiste", este de părere BenjaminWard, director în cadrul organizaţiei Human Rights Watch. În context, populismul de dreapta ia avânt, în principaldatorită unei renaşteri a ostilităţii împotriva imigranţilor. Acest naţionalismdur nu este îndreptat numai împotriva minorităţilor, ci denunţă, de asemenea,pierderea autonomiei asociate cu uniunea politică, potrivit publicaţieiamericane. În Ungaria, partidul Jobbik, pe marginea xenofobiei, a câştigat 47de scaune la alegerile din acest an, în timp în ce 2006 nu avea nici unul. Chiarşi într-o ţară tradiţional tolerantă precum Olanda, Partidul pentru Libertate(PVV), formaţiune de extremă dreapta, a adunat 15% din voturi şi a obţinut cudoar şapte scaune mai puţin decât primul partid al ţării.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-09-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...