2017-01-21 17:36

POLITICA


Europa îşi pune singură piedică

 |  18:32
Europa îşi pune singură piedică

Standard & Poor's a retrogradat ratingul Fondului European de Stabilitate Financiară, de la AAA la AA+, o consecinţă previzibilă a retragerii calificativului maxim a mai multor ţări care îl finanţează, printre care Franţa şi Austria. În contexul degradării ratingului datoriei suverane şi fără perspective de creştere economică, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a declarat în faţa Comisiei pentru Afaceri Economice că situaţia este “ foarte gravă” şi trebuie acţionat imediat.

Anunţul de la sfârşitul săptămânii trecute reprezintă mai degrabă o concluzie, decât un avertisment, notează analistul Wolfgang Munchau. Productivitatea în scădere, creşterea datoriilor şi nerezolvarea generală a crizei financiare atrage consecinţe previzibile precum retrogradarea ratingurilor de ţară. În plan economic, o nouă recesiune a început, iar liderii politici vor trebui să lucreze pe acest scenariu, în loc de a nega evidenţele. Incapacitatea de plată a Greciei este iminentă, iar părăsirea zonei euro este luată în calcul, chiar şi de către cele mai moderate voci din cadrul partidului aflat la guvernare în Germania, CDU.

Indecizia liderilor politici europeni a avut repercusiuni nefaste până acum, iar acest fapt ar trebui să-i îngrijoreze în primul rând. Statele din zona euro au răspuns de fiecare dată cu măsuri provizorii, nu însă şi cu un plan B articulat, subliniază Munchau, fapt care a contat în deciziile agenţiilor de rating. De asemenea, retrogradarea operată de S&P săptămâna trecută a generat şi o gestionare politică dificilă, în contextul în care Germania a rămas singurul stat important cu ratingul maxim neatins. Şi dacă aceasta nu era de ajuns, Naţiunile Unite au avertizat marţi asupra riscului generat de datoriile suverane şi de extinderea consecinţelor spre o recesiune globală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-18

TAGURI: retrogradare rating, retrogradare S&P, rating zona euro, indecizie politica euro, criza datorii, criza financiara EuropaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image