2017-01-19 21:39

POLITICA


Europa unită s-a divizat

 |  16:04
Europa unită s-a divizat

”Europa cu 27 de state s-a terminat“a scris “Le Monde” după acordul de la Bruxelles al celor 17 membri ai zonei euro, dar şi şase ţări europene, printre care România, care în prezent nu au aderat la moneda comună. Guvernele din Zona euro au decis să adopte reguli bugetare mai stricte în afara acordurilor legale normale ale UE, fără Marea Britanie.

Acordul interguvernamental consacră apariţia unei Europe cu două viteze, din care Marea Britanie riscă să se excludă puţin câte puţin, în avantajul unui nucleu dur: zona euro condusă de cel mai bun şi cel mai rău, de Berlin şi Paris, cele două economii principale ale uniunii monetare, scrie “Le Monde”.Noua guvernanţă fiscală presupune un angajament din partea statelor participante la un control fiscal solid, introducerea acestuia în Constituţie, consolidarea reglementărilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sancţiunilor şi transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare, iar implementarea programului şi a planurilor bugetare anuale corespunzătoare va fi monitorizată de Comisie şi de Consiliu.

La nivel european, reglementările care guvernează procedura de deficit excesiv vor fi înăsprite pentru statele din zona euro. Imediat ce Comisia va constata că un stat membru a depăşit plafonul de 3% se vor declanşa consecinţe automate, cu excepţia cazului în care o majoritate calificată a statelor membre din zona euro se va opune. Statele membre vor raporta în avans programele de emisiuni de obligaţiuni. Totodată, liderii europeni vor introducerea unor criterii de reducere a datoriei de stat pentru statele membre cu un grad de îndatorare de peste 60% din PIB. Plafonul de 500 miliarde euro al fondului de stabilitate financiară EFSF/ESM va fi reevaluat în martie 2012. Statele din zona euro vor accelera contribuţiile la capitalul ESM astfel încât instituţia să deţină permanent rezerve de capital echivalente cu minimum 15% din sumele angajate în programe de ajutor. Şi nu în ultimul rând, ţările europene vor discuta şi vor confirma, în termen de zece zile, prevederea de a suplimenta resursele Fondului Monetar Internaţional cu până la 200 miliarde euro sub forma unor împrumuturi bilaterale, pentru a consolida resursele anticriză ale creditorului de la Washington.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-05

TAGURI: acord, Europa, două viteze, control, guvernanţă fiscalăComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DENISA
14 Mai 2012

eu trebuie sa invat despre europa unita la istorie sunt in clasa a 6 a

Adauga un comentariu

Random image