2017-01-23 10:27


Europenii au devenit antiguvernamentali!

 |  18:01
Europenii au devenit antiguvernamentali!

Oamenii cred că vor deveni maisăraci în următorul deceniu şi se îndoiesc că politicienii pot face ceva pentruei, relevă un sondaj realizat în cinci ţări europene. Rezultatele sondajului TheGuardan/ICM din Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania şi Polonia arată anumitetendinţe comune.

Principalul mesaj la toate cele cinci state este căcetăţenii europeni nu au încredere în guvernele lor şi onestitateapoliticienilor, dar şi că ţările lor au mai multe şanse de a deveni mai săracedecât bogate în următorul deceniu. De asemenea, cetăţenii se văd ca social-liberali şi, înansamblu, sunt pentru a sprijini moneda unică în acele ţări care o foloseasc.Există o tendinţă antiguvernamentală în creştere la nivelul statelor europene. Doar 6%dintre europenii chestionaţi spun că au o mare încredere în guvernul lor, 46%spun că nu au foarte multă încredere, iar 32% nu au deloc. Doar 9% dintreeuropeni cred că politicienii lor - din opoziţie sau aflaţi la guvernare - acţioneazăcu onestitate şi integritate. Lipsa de încredere în guvern este cea mai mare înPolonia, Germania, Franţa, în timp ce neîncrederea este mai mare decât încredereacu un procentaj net de 82%. Chiar mai puţini europeni cred că politicienii lorsunt oneşti. În general, procentul celor care cred că politicienii nu suntdeloc oneşti sau nu sunt foarte oneşti este mai mare decât procentul celor carenu au această opinie, cu un procentaj masiv de 89%.

Îngrijorareapolitică pare să fie alimentată şi de temerile economice profunde. În ansamblu,40% dintre cei chestionaţi cred că economia ţării lor se va agrava în următoarele12 luni, comparativ cu 20% care cred că se va ameliora. Îngrijorarea economicăeste cea mai mare în Franţa, unde pesimiştii depăşesc numărul optimiştilor cu odiferenţă netă de 46 de procente. Pe de altă parte, în Germania şi Franţaexistă speranţă limitată pentru viitor. Aproape trei sferturi dintre franceziichestionaţi cred că va fi mai rău într-un deceniu decât în prezent. În Germania- în pofida redresării - mai mult de jumătate cred acelaşi lucru. În Marea Britanie,cei mai mulţi cred fie că următorul deceniu îi va lăsa mai săraci, fie, în celmai bun caz, nu-i va lăsa într-o stare mai prosperă. Numai în ţările care au aderatmai recent la UE, Spania şi Polonia, există un optimism semnificativ. Aproape toată lumea crede că guvernele sunt risipitoare,dar părerile sunt împărţite când vinevorba de reduceri - dacă ar trebui să înceapă acum sau când creşterea economicădevine stabilă. În timp ce doar 10% spun că nu ar trebui să existe reduceri,42% spun că sunt o prioritate, iar 41% cred că mai întâi ar trebui să existecreştere economică.

Institutul ICM a intervievat un eşantion aleatoriu de adulţicu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani, în intervalul 24 februarie-8 martie2011. Pentru a obţine un eşantion reprezentativ la nivel naţional în fiecareţară, cotele au fost stabilite în funcţie de gen, vârstă şi regiune.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-27

Mai multe imagini:
Europenii au devenit antiguvernamentali!
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image