2019-02-21 22:17


EXCLUSIV / Gabriel Oprea a ameninţat-o pe Roberta Anastase. Se negociază conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului

 |  20:01
EXCLUSIV / Gabriel Oprea a ameninţat-o pe Roberta Anastase. Se negociază conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului

Oamenii dinpartidul generalului-ministru Gabriel Oprea vor să ocupe funcţii din viitoareasesiune legislativă în conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului şi să obţinăpreşedinţia a cel puţin două comisii din forul legislativ. Pretenţiile au fostcomunicate Robertei Anastase de Gabriel Oprea, după ce Curtea Constituţională adat undă verde formării acestui nou grup parlamentar. Din acest motiv, vor firenegociate toate funcţiile din conducerea Parlamentului şi a Comisiilor despecialitate.

Partidele de la Puterevor să-şi asigure majoritatea în Birourile Permanente de la Camera Deputaţilorşi Senat prin introducerea câte unui membru în acest for de la grupulparlamentar al independenţilor. Totodată, oamenii din partidul generaluluiOprea solicită să fie numit câte un parlamentar de la UNPR şi în funcţia depreşedinte al unei Comisii de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat. Înconsecinţă, toate funcţiile din cele două Camere ale Parlamentului urmează săfie negociate începând din viitoarea sesiune legislativă. Liderul deputaţilorPSD, Mircea Duşa, a declarat pentru „Puterea” că, după decizia CurţiiConstituţionale care a dat undă verde constituirii grupului parlamentar alindependenţilor, toate funcţiile urmează să fie renegociate. Surse parlamentarene-au dezvăluit că situaţia nu poate fi evitată şi că lucrurile au fosttranşate într-o şedinţă a Biroului Permanent, când ministrul Gabriel Oprea i-acerut pe un ton imperativ preşedintei Camerei Deputaţilor să rezolve probleme. „Trebuiesă îmi faci loc pentru un om în Biroul Permanent. Nu stăm la discuţii”, i-atransmis preşedintele executiv al UNPR partenerei sale din Coaliţia deguvernare. Vicepreşedintele UNPR, Eugen Nicolicea, a explicat momentul,susţinând că poate îi dădea un „citat din deciziile Curţii Constituţionale”.

UNPR vrea paritate cu UDMR la Senat

Pretenţiile celorde la UNPR nu se rezumă doar pentru Camera Deputaţilor, ci şi pentru Senat. „LaSenat, grupul parlamentarilor independenţi stă mai bine, deoarece are o ponderede 7%. Grupul de la Senat este similar ca mărime cu UDMR, deci ceea ce are UDMRar trebui conform algoritmului şi pentru noi. La Camera Deputaţilor grupul estesimilar cu cel al minorităţilor naţionale. Per ansamblu cei care pierd ofuncţie sunt de la Opoziţie, UDMR şi PDL nu au nici un fel de pierdere. Pentrucă unii nu au vrut să creadă şapte decizii ale Curţii Constituţionale, aici afost ori prostie, ori rea-voinţă, a mai urmat o decizie, iar acum vor pierdemai mult. Dacă în plen raportul este în favoarea Puterii, în Biroul Permanenttrebuie să fie acelaşi lucru. Raportul va fi de 7 la 6, de data aceasta înfavoarea puterii”, ne-a declarat Nicolicea. În acest moment, la Senat, UDMRconduce Comisia pentru Drepturile Omului şi Minorităţi prin Gyorgy Frunda. Înconsecinţă, grupul parlamentar UNPR de la Senat doreşte să deţină preşedinţiaunei Comisii din această Cameră a Parlamentului. În Biroul Permanent de laSenat, UDMR are o funcţie de chestor. La Camera Deputaţilor, ponderea grupuluiparlamentarilor independenţi le-ar da dreptul la o funcţie de chestor sausecretar. „Conform negocierii poate fi orice funcţie, dar, conform ponderiiavem dreptul la cea de chestor sau secretar. Conform ponderii din Parlamentavem dreptul şi la cel puţin o preşedinţie de Comisie şi mai multe funcţii devicepreşedinte”, a adăugat uneperistul. El a precizat că deciziile CurţiiConstituţionale nu puteau rămâne fără consecinţe în planul de ordin politic şiorganizatoric din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi din Comisiile deSpecialitate.

Găselniţa cu grupul PC

Pentru acontrabalansa raportul de forţe din Biroul Permanent, Opoziţia pune la caleformarea grupurilor parlamentare ale PC, atât la Cameră, cât şi la Senat. Dupăapariţia acestora, conservatorii vor solicita după modelul UNPR, locuri înBiroul Permanent şi în Comisiile de specialitate. Liberalii şisocial-democraţii sunt de acord să cedeze un număr de parlamentari pentru ca PCsă-şi realizeze din viitoarea sesiune legislativă grupuri independente.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...