2017-01-24 17:19


EXCLUSIV. Liderul deputaţilor PDL l-a asigurat pe deputatul Păsat că va scăpa de justiţie: “Stai liniştit că nu ţi se întâmplă nimic. O rezolvăm astăzi”

 |  19:59
EXCLUSIV. Liderul deputaţilor PDL l-a asigurat pe deputatul Păsat că va scăpa de justiţie: “Stai liniştit că nu ţi se întâmplă nimic. O rezolvăm astăzi”

SolicitareaDNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL DanPăsat a fost respinsă ieri de plenul Camerei Deputaţilor. Cei care l-au făcutscăpat pe Păsat au fost parlamentarii Coaliţiei de guvernământ care fie aulipsit fie au votat împotriva ridicări imunităţii colegului lor. Citeşte în continuarecine sunt cei care au votat pentru ca Dan Păsat să scape de justiţie.

Liderulgrupului PDL de la Camera Deputaţilor, Mircea Toader, l-a asigurat încă dedimineaţă, pe colegul său de partid Dan Păsat cercetat de DNA pentru şantaj: “Stailiniştit că nu ţi se întâmplă nimic. O rezolvăm astăzi”. Şi aşa s-a întâmplat.PDL i-a convins şi pe colegii de Coaliţie că cel mai bine este ca o partedintre ei fie să lipsească de la şedinţă, fie să voteze împotrivă. Potrivitunor surse democrat-liberale însuşi Dan Păsat a fost cel care, personal, anegociat şi a reuşit să-şi convingă mai mulţi colegi de partid să votezeîmpotriva arestării lui. Aceştia sunt deputaţii PDL din Comisia Juridicăprintre care se numără Gabriel Andronache, Carmen Axenie, Daniel Bărbulescu,Mihail Boldea, Sorin Pandele, Andrei Sava şi Cornel Ştirbeţ. Aceleaşi surse aususţinut că şi deputatul de Dâmboviţa, Bogdan Cantaragiu, care este învinuit înacelaşi dosar cu Păsat, a votat împotriva arestării colegului său. Cantaragiui-a convins să facă acelaşi lucru şi pe ceilalţi deputaţi de Dâmboviţa cu careeste în relaţii “extrem de prieteneşti”, Georgică Dumitru şi Iulian Vladu.Pentru neaprobarea cererii DNA ar mai fi votat şi deputatul de Giurgiu, VictorBoiangiu. “Organizaţia PDL de Giurgiu din care face Păsat parte este foarteunită, iar membrii importanţi ai săi se apără unul pe altul”, au mai precizatsursele noastre. De altfel, pe toată durata şedinţei de plen de ieri, preşedintelePDL Giurgiu, Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului, asupravegheat atent, de pe holul Parlamentului, toate mişcările colegilor săi.Potrivit surselor citate şi câţiva dintre parlamentarii UNPR au votat împotrivaarestării lui Păsat printre aceştia numărându-se Maria Barna şi EugenNicolicea.

Strategiaprincipală pe care au ales-o democrat-liberalii a fost aceea a absenţei şi uniidintre ei au votat împotrivă profitând de faptul că a fost vot secret cu bile.Au lipsit 25 de deputaţi de la Putere şi au votat împotrivă 34, mai mult decât suficientpentru a nu se întruni numărul necesar de voturi pentru ridicarea imunităţiilui Păsat, adică 167 de voturi pentru, după cum prevede Statutul Senatorului şiDeputatului.

Repetiţie generalăînainte de vot final

Întredezbateri şi votul final s-a făcut o pauză de 20 de minute de care PDL aprofitat pentru a face o repetiţie generală a ceea ce urma să facă în plen.“Votăm cu bilele la vedere, dar nu o să fim atâţia cât ar fi necesar”, a spuspentru “Puterea” unul dintre liderii PDL înainte să intre în sala de şedinţăpentru votul final. Pentru presă şi opinia publică PDL a pregătit un discurs degenul “vom lăsa justiţia să-şi facă treaba, nimeni nu e mai presus de lege” şi“Opoziţia e de vină” la fel ca în cazul Monicăi Iacob-Ridzi. Numai că Opoziţiaa avut şi ea o strategie menită să arate că democrat-liberalii sunt cei care nuau de gând să-l lase pe Dan Păsat pe mâna justiţiei: au hotărât să rămână însală, dar să nu voteze, în acest fel bilele care s-au regăsit în urne au fostdoar ale celor de la Putere şi nu au mai putut fi acuzaţi ei că au votatîmpotriva arestării. PSD, PNL şi PC au refuzat, de asemenea, să-şi desemneze reprezentanţiîn comisia de numărare a voturilor, dar secretarii Camerei Deputaţilor dinOpoziţie au fost obligaţi, prin Regulament, să participe la numărarea bilelor. Cutoate promisiunile făcute, un singur deputat PDL a votat cu bilele la vedere:preşedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda, care a votat pentru încuviiţareacererii DNA. A fost singurul, ceilalţi democrat-liberali refuzând să arate bilelepe motiv că ei nu pot fi verificaţi ca şi copiii mici. Printre deputaţii Puteriicare au lipsit ieri de la vot se numără Cristian Boureanu, Gabriel Oprea,Monica Iacob- Ridzi, Ioan Botiş, Alin Popoviciu. Nici ministrul turismului,Elena Udrea, nu a participat la dezbateri, dar a venit în ultimul moment, cusufletul la gură, pentru a bifa momentul, îmbrăcată cu scurtă de blană, pentrucă nu a mai avut timp să treacă pe la biroul Robertei Anastase să o lase acolo.

Păsat, în lacrimi

“Împricinatul” Dan Păsat a fost de două origata să izbucnească în lacrimi: prima dată, la tribuna plenului, când a fostinvitat să-şi pledeze cauza şi a doua oară după ce s-a dat votul, în faţacamerelor de luat vederi, probabil de fericire că a scăpat. Păsat a susţinut căprocurorii DNA nu au motive să ceară arestarea sa preventivă, deoarece probeledin dosar sunt insuficient administrate, iar el nu a şantajat şi nu a ameninţatpe nimeni niciodată. El s-a declarat nemulţumit de faptul că procuroriianticorupţie nu au fost în stare să finalizeze instrumentarea dosarului său într-unan şi jumătate. “M-am prezentat la sediul DNA ori de câte ori am fost chemat,am depus toate documentele care mi-au fost solicitate şi nu m-am opus niciodatăcercetării, având un comportament normal”, a mai spus Păsat. După ce s-a datvotul în plen Păsat a spus că a solicitat procurorilor anticorupţie să trimităcât mai repede dosarul său în instanţă. “Eu pot fi trimis în judecată şijudecat. Imunitatea parlamentară nu înseamnă cănu pot fi judecat într-ointanţă din România şi condamnat sau achitat. Este vorba exclusiv desprearestare preventivă”, a încheiat el.

Puterea zice că tot Opoziţia e de vină

După ceşi-au văzut colegul la adăpost, reprezentanţii PDL au început să se lamentezeşi să dea vina pe Opoziţie. “Democrat-liberalii au votat cu transparenţă maximăpentru a înlătura orice dubiu privind poziţia lor şi anume că nimeni nu e maipresus de lege”, a spus unul dintre liderii PDL, Ioan Oltean. El şi-a exprimatregretul că votul nu a fost favorabil adăugând că dacă partidele din Opoziţie arfi fost şi ele purtătoarele unui asemenea mesaj, atunci cu certitudine, nu s-arfi aflat în faţa acestei soluţii. La fel de nemulţumită s-a arătat şi SulfinaBarbu care a dat vina pe sistem. “În urma rezultatului în cazul Păsat devineobligatorie modificarea regulamentul Camerei pentru eliminarea votului secret. Votulparlamentarilor trebuie să fie transparent, iar soluţia este extinderea votuluielectronic. Nimic din activitatea unui parlamentar nu poate fi secret pentrucetăţenii pe care îi reprezintă. Cu atât mai mult când este vorba desprejustiţie”, a arătat ea într-un comunicat de presă. Şedinţa de ieri a fost unadestul de relaxată, pentru că a fost una cu final aşteptat. Un singur schimb dereplici mai spumos a avut loc între preşedintele PSD Victor Ponta şipreşedintele de şedinţă Ioan Oltean. „Să vă arestaţi bine întredumneavoastră şi România va fi bine când vă veţi aresta singuri pe toţi”, le-aspus Ponta demcorat-liberalilor adăugând că cei din Opoziţie nu vor intra în„acest război fratricid”. Oltean i-a răspuns printr-o „vorbă din popor extremde înţeleaptă” căreia i-a dat propria formă: „cine zice aia este”, (referire laadresările copiilor: „cine zice ăla este”).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MENATWORK
09 Feb 2011

Cand am vazut titlul, surprinzator, am zis ca aveti o inregistrare video.Era chiar o bomba. Cand colo, un erticol lung si plictisitor, de rahat. O imagine face cat 1000 de cuvinte, se zice. La voi vorbele fac totul. Povesti pentru un salar. Oameni necajiti, va inteleg
DIXI
09 Feb 2011

...as dori un comentariu si despre scutul facut de psd in apararea propriilor corupti...s-auzim numai de bine .
Random image