2017-01-18 19:37

POLITICA


Exclusiv. Mircea Geoană: „Trebuie să identificăm un proiect naţional pentru România”

 |  19:04
Exclusiv. Mircea Geoană: „Trebuie să identificăm un proiect naţional pentru România”

PreşedinteleSenatului ne-a declarat că România are nevoie urgent de elaborarea unui proiectnaţional, care să fie respectat de toate partidele. Geoană a explicat că discuţiiledin cadrul Comitetului Naţional pentru Dezvoltare vor avea ca finalitate unRaport, care va ajunge pe masa de lucru a Guvernului şi Parlamentului.

Ce îşi propune Comitetul Naţional pentru Dezvoltare pe care l-aţi anunţat recent?

Comitetul Naţionalpentru Dezvoltare este încă în stadiu de proiect. Împreună cu partenerii noştri,Grupul de Economie Aplicată, Institutul deProiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare, Transparency Internaţional România şiInstitutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, ne propunem sărealizăm un „consens naţional” şi să identificăm un nou proiect naţional pentruRomânia. După aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, România nu a mai avutun astfel de proiect naţional.

Noutatea demersului este că specialiştii vor fi în centrul procesului,nu politicienii. Aceştia vor creiona soluţii concrete alternative. Abia apoifactorul politic - guvernele, parlamentele şi preşedinţii actuali şi care vorveni vor fi chemaţi să tranşeze politiccare din soluţiile concrete propuse sunt cele pe care le vor reţine.

O altă noutate va fi că acest Comitet va fipermanentizat prin lege, după modelul Consiliului Fiscal pe zonamacroeconomică. Pentru că în România, problema nu este numai calitateastrategiilor, ci mai ales continuitatea marilor proiecte de dezvoltare,încăpăţânarea de a investi în adevăratele priorităţi ale naţiunii, dincolo deun ciclu politic sau viaţa unui singur guvern sau ministru. Comitetul va devenişi paznicul, “watchdog-ul”, perseverenţei aplicării Strategiei Naţionale deDezvoltare.

Cine vor fi partenerii externi ai proiectului?

Am căutat o serie de parteneri instutiţionali pentru că este nevoie săconectăm efortul nostru intern cu agendele internaţionale. Până acum, am avutun feedback extrem de pozitiv din partea Băncii Mondiale, care s-a oferit să neajute inclusiv cu expertiză pentru a formula politici publice care să asiguredezvoltarea durabilă.

Vom apela şi la specialiştii Comisiei Europene pentru că trebuie să fimconectaţi la agenda europeană, iar România şi aşa este deficitară în elaborareaunor politici publice care să ne ducă la o convergenţă cu Uniunea Europeană.

Dorim să atragem şi alte personalităţi europene de anvergură în proces,după exemplul Grupului de Reflecţie asupra Europei 2030 condus de FelipeGonzales. De asemenea, încercăm să antrenăm şi elita profesională din marileoraşe şi centre universitare din ţară, dar şi specialişti români din străinătate.

Îi veţi invita pe Traian Băsescu, Emil Boc, Ion Iliescu să participe cu propuneri la acest for?

Toate instituţiile şi personalităţilerelevante vor fi invitate să participe la acest proces. Senatul României nu sesubstituie altor instituţii ale Executivului sau ale societăţii civile. Vădrolul nostru drept un catalizator al unei conversaţii necesare în societate,într-o perioadă în care partizanatul politic excesiv paralizează saudenaturează dialogul şi îndepărtează profesioniştii, actorii sociali şiinvestitorii.

Cum credeţi că vor reacţiona partidele la această iniţiativă? PSD îşi va prezenta soluţiile în cadrul acestui for?

Toate partidele au fost invitate şiprezente la prima dezbatere „Politicile Dezvoltării”. Acesta a fost un prim pasîmbucurător. Comitetul Naţional pentru Dezvoltare vrea să fie un for nepartizanşi transpartinic. Nu vom refuza pe nimeni cu o idee constructivă care doreştesă participe cu bună-credinţă. Noi suntem deschişi la colaborare cu toatălumea. Nu pot decât să sper că partidele vor înţelege că este vorba despre unefort sincer, cinstit şi, cel maiimportant, un efort necesar, nu despre un exerciţiu politic.

Aţi avut drept model „Comisia de la Snagov” din 1995?

Formarea unui for de debzatere nepartizan şi transpartinic, care să uneascăspecialiştii unei societăţi, este una dintre recomandările Băncii Mondialecătre autorităţile de la Bucureşti. Nu am plecat cu modelul Comisiei de laSnagov. Demersul este similar ca finalitate,dar diferit ca metodă de exerciţiile precedente din 1994, respectic 1999.

Credeţi că demersul poate fi boicotat sau pus în umbră de o posibilă cerere de înlocuire a dumneavoastră din fruntea Senatului?

O astfel de cerere va apărea doar dacă sedoreşte blocarea funcţionării Senatului şi, implicit, a întregului Parlament înplină criză economică şi socială. Nu văd nici un alt efect al unui astfel dedemers. Însă vreau să vă asigur că vom respecta cu stricteţe atât Constituţia,cât şi legile în vigoare. Cred însă că în Senat există o atmosferă maicolegială şi mai constructivă, care rezultă şi din stilul meu de conducere, darşi din cultura instituţiei şi a calităţii oamenilor care o compun.

Nu funcţia mea, ci funcţia Senatului de forsuprem de dialog şi control democratic ne obligă să acţionăm. Şi dacă nu acum,când ţara se scufundă, atunci când?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638936-08-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ERAS
25 Iul 2010

E singurul care vorbeste de un proiect national si nu importat din USA (und e daca nu ai bani mai bi ne mori ). Le mulumim cel or care doresc un stat mi nimalist ca uite asa isi pot vedea si ei visul imp linit : Furi cat vrei si esti sigur ca niciodata nu te va controla nimeni pentru ca nu exista stat !
VLAD
26 Iul 2010

Am convingerea ca daca Mi rcea Geoana va candida la presedentie si daca va f i ales, va scoate Romania din rahatul in care se g aseste acum datorita guve rnarii Dictachiorului.
SILE
26 Iul 2010

Cam tildiu. Tovarrasi a s osit timpul sa ne indrept am cu fata catre munca!(p ropozitia terminala a dis cursului unui primar prin anii 87-88 la o sedinta PCR.E cumplit de gol de i dei acest domn Geoana. Da r nu e singurul.Pai sa vi na el cu un proiect concr et sa-l putem discuta. Da r nu-l cred in stare.LENE INTELECTUALA. Cred ca pi na si discursurile i le c oncep altii.Partea trista e ca in ultima vreme si PDL si d-l Basescu au inc eput sa-si arate surcelel e mintii de lemn.O zi bun a!
SILE
26 Iul 2010

Nu scrie nicaieri cite se mne grafice poate avea te xtul. Il continui aici: D e-aia reforma ramine mare u in faza de O SA.Cit tim p vor mai avea oamenii ra bdare sa astepte cu inter es. Inca o zi buna!
POPESCU AUREL
26 Iul 2010

S-a cerut la Ponta sa poa ta da declaratii? Si-a da t seama abia acum? Pai, c um zice, criza este veche !!! Se poate , monser?! Ce spune mama soacra si M ihaela despre acest lucru ?
ERETELE
26 Iul 2010

Se adevereste oare prover bul cu mintea romanului d e pe urma?! EU zic „DA, DOAMNE,PROSTANACULUI,MINT EA DE PE URMA ! Daca avea in tartacuta acest grand ios proiect,de ce nu l-a prezentat in campania ele ctorala? Nu i-a dat aprob are sorinel,in noaptea FU RTUNOASA? Mirciulica,las- o jos ca macane.Nu vezi c a nu te mai baga nimeni i n seama? Apartii deja tre cutului,si acela destul d e intunecat.I-ai cerut bi necuvantarea batranei san dramale comuniste,ilici i liescu,daca nu PASS! Mai bine taci.

Adauga un comentariu

Random image