2017-01-20 18:01

POLITICA


EXCLUSIV. Oferta UDMR pentru PDL: 7+2. Acceptăm varianta Guvernului dacă şi ei acceptă Ţinutul Secuiesc şi Regiunea Bihor-Sălaj-Satu Mare

 |  19:44
EXCLUSIV. Oferta UDMR pentru PDL: 7+2. Acceptăm varianta Guvernului dacă şi ei acceptă Ţinutul Secuiesc şi Regiunea Bihor-Sălaj-Satu Mare
Ţinutul Secuiesc şi o regiune formată din judeţeleBihor, Sălaj şi Satu Mare, alături de judeţele deja propuse de Guvern. Aceastaeste varianta cu care UDMR se va duce la masa negocierilor cu PDL pe temaregionalizării. Vineri are loc Consiliul Unional, unde maghiarii vor luadecizia oficială, iar până sâmbătă o vor face publică. Deocamdată, PDL nucomentează varianta de compromis a maghiarilor. Însă Traian Băsescu i-aîndemnat deja public să lase de la ei.

Dacă PDL va accepta Ţinutul Secuiesc ca regiune administrativădistinctă, dar şi crearea unui judeţ format din Bihor, Sălaj şi Satu Mare, UDMRva spune “da” proiectului PDL de regionalizare, a declarat pentru „Puterea” liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente.„Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă areorganizării administrative este cea a celor 16 regiuni propuse de noi. Însă,de dragul compromisului, UDMR va accepta varianta celor opt regiuni, dacă şiPDL va accepta Ţinutul Secuiesc ca un singur judeţ, respectiv Bihor, Sălaj şiSatu Mare, şi ele ca o singură entitate”, a spus liderul maghiar înexclusivitate pentru ziarul nostru.

Reamintim că, marţi, UDMR a plecat pe uşa din dos de la consultările cupreşedintele Băsescu, ei refuzând să facă declaraţii oficiale. Maghiarii conduşide Kelemen Hunor şi-au manifestat înainte nemulţumirea faţă de intenţia PDL dereorganizare administrativă în opt regiuni, una dintre acestea fiind compusădin cele trei judeţe cu populaţie majoritar maghiară care formează ŢinutulSecuiesc - Covasna, Harghita şi Mureş - la care erau adăugate şi judeţeleBraşov, Sibiu şi Alba, unde populaţia majoritară este română. Motivul refuzuluiUDMR de a discuta varianta PDL a reîmpărţitii era faptul că maghiarii şi-ar fipierdut ponderea de majoritari în Ţinutul Secuiesc. La consultările de laCotroceni, Traian Băsescu le transmisese partidelor din arcul guvernamental săgăsească o soluţie a compromisului, fără a le face el însuşi vreo propunereconcretă.

PDL: No comment

Aflaţi în plin proces de negociere cu formaţiunea maghiară, lideriidemocrat-liberali refuză să comenteze deocamdată varianta de 7+2 pe care UDMRle-o va face. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a refuzat un răspuns. „Noi le-am făcut o propunere. Ei nu au acceptat-o. Am spus OK, hai să venimcu o alta. Deocamdată ei nu ne-au înaintat nici o altă propunere. Poate oacceptă pe cea făcută de noi, poate nu. Au spus că luni ne vor înainta oficialpropunerea. Până atunci, eu nu vreau să fac declaraţii care ar antrena inutildiscuţia”, a afirmat Ioan Oltean. Şi răspunsul preşedintei Camerei Deputaţilora fost în aceeaşi notă. „Până la finalul negocierilor nu vreau să faccomentarii. Deocamdată acestea sunt declaraţii (propunerea UDMR ca ŢinutulSecuiesc să fie regiune administrativă distinctă, n.r.), iar interesul nostrueste ca regionalizarea să se facă. Nu vreau ca prin declaraţii să creăm cumvatensiuni. Vă mulţumesc”, au fost cuvintele rostite de prim-vicepreşedinta PDL RobertaAnastase atunci când am întrebat-o noi dacă este o propunere pe care s-oaccepte democrat-liberalii. Nici Gheorghe Flutur nu ne-a oferit mai multeamănunte. „Nu comentez până la sfârşitul negocierilor”, ne-a spus sec prim-vicelePDL.

Ce-i îndeamnă Băsescu

Sugestiileşefului statului către principalul partid de guvernare au fost clare: PDLtrebuie să facă un compromis. Traian Băsescu a declarat ieri la postul publicde radio că arfi un mare rateu dacă PDL nu ar accepta un compromis, sacrificând reorganizareaşi „subţierea”aparatului de stat. „Este o lege care trebuie să treacă prinParlament, care are nevoie de jumătate plus unu din parlamentari. Or, înalianţă există UDMR. Trebuie să vedem, am avut discuţii multe cu dânşii, au şipropuneri aberante, au şi propuneri care pot fi discutate”, a mai precizatTraian Băsescu. De altfel, sugestia compromisului mai fusese făcută de preşedinteşi la consultările de la Cotroceni. În urma discuţiilor de la Palatulprezidenţial, el a afirmat public că „nu face parte dintrecei care se tem că maghiarii vor lua în spate Ţinutul Secuiesc şi vor fugi cuel în Ungaria”.

Altăvariantă?

Udemeriştii declară că nu vor accepta înruptul capului nici o variantă care ar diminua din ponderea pe care populaţiamaghiară o are în Ţinutul Secuiesc. „Orice alipire, chiar şia unui singur judeţ la cele trei judeţe ar produce modificarea ponderiipopulaţiei maghiare. Iar acest lucru este inacceptabil pentru Uniune. Vom aveaConsiliul Unional vineri, iar până sâmbătă veţi avea poziţia noastră”, ne-adeclarat senatorul Gyorgy Frunda. Declaraţiile de astăzi ale lui Traian Băsescuîntăresc cumva poziţia UDMR. Preşedintele a afirmat că nu intenţionează în niciun fel fărâmiţarea comunităţilor maghiare. Amvăzut că în urma declaraţiilor de ieri (privind necesitatea comasării comunelor- n.r.)au apărut nişte speculaţii groaznice legate de «aaa, preşedintelevrea să comaseze comune de unguri cu comune de români». E o prostie, sunt unşef de stat care trebuie să respecte legislaţia internaţională. România asemnat convenţii prin care respectă drepturile minorităţilor, inclusiv acela dea nu le fărâmiţa comunităţile”, a explicat şefulstatului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-01

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Oferta UDMR pentru PDL: 7+2. Acceptăm varianta Guvernului dacă şi ei acceptă Ţinutul Secuiesc şi Regiunea Bihor-Sălaj-Satu Mare
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILVIU CRAESCU
23 Iun 2011

Sfatul meu pentru Traian Basescu: Nu uita ca esti roman!
SILVIU CRAESCU
23 Iun 2011

Dupa suspendarea de catre Parlament a lui Basescu la DNA va aparea si secta Martorii lui Basescu...!
TOADER
23 Iun 2011

Nu avem nimic cu ungurii,dar cer pra mult

Adauga un comentariu

Random image