2019-01-22 21:02


EXCLUSIV. Pesedizarea PDL. 15 cazuri concrete

 |  20:15
EXCLUSIV. Pesedizarea PDL. 15 cazuri concrete

PDL se află în plin proces de pesedizare, lucru sesizat şi de preşedinteleTraian Băsescu, care i-a avertizat pe democrat-liberali că tind să devină ocopie a PSD. „Puterea” vă prezintă o listă cu 15 asemănări flagrante întremodul în care au făcut politică la guvernare PSD şi PDL.

Partidul condus de Traian Băsescu şi-a câştigat simpatiaelectoratului după ce a criticat vehement metehnele social-democraţilor. Temeprecum: baronii PSD, nepotism, politizarea administraţiei, controlul asupra TVRşi SRR, încurajarea migraţiei politice, blocarea justiţiei, frauda electorală,contracte cu statul, acordarea discreţionară a banilor de Guvern cătreprimării, controlul asupra Curţii Constituţionale, lupta împotriva comunismuluiau fost copiate de PDL şi puse în practică în ultimii ani.

Baronii PSD

În perioada guvernării Năstase, Traian Băsescu şidemocraţii au lansat o întreagă campanie împotriva baronilor din PSD.Demonizarea liderului local al pesediştilor trebuia să scoată în evidenţăcorupţia existentă în acest partid. „Baronul PSD” de genul Marian Oprişan, DoruSechelariu a fost copiat până în cele mai mici amănunte de cel din PDL. Astfela apărut pleiada: Gheorghe Falcă, Florin Popescu, Gheorghe Flutur, GheorgheŞtefan, Radu Berceanu, Adriean Videanu, George Scripcaru, Sorin Frunzăverde,Mircea Hava. Judeţele au devenit feude pentru cei menţionaţi, care decid totulşi nu lasă nimic să mişte fără voia lor. Forţa lor financiară a fost astfeldublată de o forţă politică, care le permite să se impună cu uşurinţă şi îninteriorul PDL. Aducător de voturi, „baronul PDL” a fost acceptat astfel cuuşurinţă, chiar dacă practicile la care apelează nu se deosebesc de celeînfierate în timpul campaniilor electorale.

Nepotism

Guvernarea Năstase a fost acuzată şi pentru că a promovatnepotismul la nivel înalt. PD şi Traian Băsescu au promis că dacă vor ajunge laputere vor pune capăt acestui flagel. Mitul a fost spulberat însă în campaniapentru europarlamentare, când a apărut candidatul Elena Băsescu. În mass-mediaau apărut informaţii conform cărora mezina preşedintelui a fost sprijinită dePDL pentru a obţine fotoliul de la Bruxelles. Dacă fata lui Traian Băsescu areuşit să se impună, procedeul s-a regăsit şi la Palatul Victoria. Rudele şicunoştinţele lui Emil Boc au luat cu asalt clădirea Guvernului. Şi în frunteamai multor instituţii publice, principalul criteriu de selecţie a fost totgradul de rudenie pe care l-a avut candidatul cu unul dintre liderii PDL. Maimult, prietenele Elenei Băsescu au primit fotolii ministeriale sau au obţinutfuncţii importante în Parlamentul României. Flagelul nepotismului nu a fostextirpat, ci a fost desăvârşit.

Politizarea administraţiei locale

Octav Cozmâncă a fost un maestru în a politiza totul şi aaduce administraţia locală la comanda partidului. Oricine dorea să obţină ofuncţie, trebuia să devină aservit social-democraţilor. Emil Boc, un deputat desucces în timpul guvernării Năstase, a criticat vehement această politizarepăguboasă declanşată de PSD. Şi vocea lui Traian Băsescu a fost una extrem devirulentă, ea acuzând modul în care acţionează premierul de la acea dată,Adrian Năstase. Promisiunile privind depolitizarea administraţiei au fostuitate însă imediat după preluarea puterii. În tandem cu PSD, primul-ministruEmil Boc a încălcat prevederile constituţionale pentru a schimba şefiiinstituţiilor deconcentrate. Cu toate că s-a ajuns la situaţii ridicole princare cei demişi au trebuit să fie repuşi în drepturi, politica portocalie nu aţinut cont de aceste mici probleme. Prin mai multe ordonanţe de urgenţă, emisesuccesiv, Emil Boc a arătat că temele din campanie nu se regăsesc şi atuncicând preiei frâiele guvernării.

Controlul asupra TVR

Depolitizarea postului public de televiziune şi radio afost una dintre temele favorite ale preşedintelui Traian Băsescu în campaniadin 2004 şi chiar în cea din 2009. Actualul şef al statului a vorbit mereudespre dispariţia politicului din modul în care sunt realizate emisiuniloracestor posturi. Dacă în vremea lui Năstase, principalul jurnal de ştiriprezenta măreţele realizări ale guvernării pesediste, în timpul lui Boclucrurile au rămas la fel. Numai că, de data aceasta, cei lăudaţi suntpreşedintele PDL şi Traian Băsescu. Modul de alegere a Consiliului deAdministraţiei al TVR, dar şi alegerea directorului general au arătat din plininteresul politicului pentru această instituţie. În luna iulie, în Parlament,Adrian Năstase acuza modul în care actuala Putere încearcă să-şi treacă TVR înpatrimoniul de partid. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat în 2009 să meargăla postul public de televiziune, acuzându-l pe directorul general Alexandru Sassude partizanat cu PSD. După înlăturarea acestuia şi instalarea lui AlexandruLăzescu, la propunerea Administraţiei Prezidenţiale, TVR a intrat pe liniadorită de PDL. În semn de protest, Victor Ponta a anunţat că va iniţia unproiect legislativ privind renunţarea la plata obligatorie a abonamentului tv.„Esteo iniţiativă prin care obligaţia fiecărui cetăţean român de a plăti o taxăpentru funcţionarea Televiziunii Române trebuie să înceteze. Din păcate,Televiziunea Română în acest moment nu mai este o televiziune a românilor, esteo televiziune a Guvernului şi a Preşedinţiei”, a declarat Ponta.

Numirea prefecţilor

Marea minciună lansată în ultima perioadă o reprezintăcea a „prefectului apolitic”. Prefectul din perioada guvernării Năstase nu sediferenţiază cu nimic de tipul prefectului impus în ultimii ani. Deşi s-aconstituit Institutul Naţional de Administraţie cu scopul de a crea un corp deelită, politicul şi-a spus şi aici ultimul cuvânt. Prefectul apolitic a rămasdoar un deziderat, care nu a fost pus niciodată în practică. Chiar dacă nu estemembru al vreunui partid, toţi prefecţii au legături strânse cu PDL sau UDMR.De altfel, după plecarea PSD de la guvernare, în octombrie 2009, ministrul de interne,Vasile Blaga, a dispus înlocuirea tuturor prefecţilor propuşi desocial-democraţi. Peste noapte, 21 de prefecţi şi-au pierdut statutul avut, iarîn fruntea prefecturilor au fost numiţi oameni apropiaţi de noua guvernare. Cuma motivat premierul Emil Boc această manevră condamnabilă în perioadaguvernării Năstase? Executivul a invocat necesitatea atingerii obiectivului dinprogramul de guvernare privind eficientizarea conducerii instituţieiprefectului.

Migraţia politică sau traseismul

Iniţiativele legislative privind interzicerea migraţieipolitice erau prezente în recuzita de campanie a PD în timpul campaniei din2004. Migraţia politică, puternic încurajată de PSD, era condamnată prin toatemijloacele de reprezentanţii partidului condus de Traian Băsescu. Dupăcâştigarea alegerilor prezidenţiale din 2009, PDL a apelat la toate variantelepentru a-şi forma o majoritate parlamentară capabilă să susţină Guvernul Boc. Dupăce a racolat mai mulţi parlamentari de la PSD şi PNL, premierul Emil Boc şipreşedintele Traian Băsescu nu au avut nici o problemă în a colabora cu ogrupare desprinsă din tabăra pesediştilor. Grupaţi de generalul ministruGabriel Oprea în UNPR, mulţi dintre parlamentarii care îl susţin pe premier aupus umărul la suspendarea preşedintelui în 2007. Pentru a le satisfacepretenţiile, PDL a fost de acord cu constituirea grupurile parlamentare aleUNPR în Camera Deputaţilor şi Senat.

Blocarea justiţiei

Preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat public pedemocrat-liberali că încep să o ia pe urmele PSD, după ce nu au permisprocurilor DNA să-şi extindă ancheta informatică în cazul fostului ministru al tineretuluişi sportului, Monica Iacob-Ridzi. Dacă, în mai multe ocazii, cei din PDL i-auacuzat pe cei din PSD că blochează justiţia şi contribuie la menţinereasupravegherii pe justiţie din partea UE, acum au acţionat identic ca pesediştiiîn cazurile Adrian Năstase sau Şerban Mihăilescu. „Această abordare face foartemult rău şi Monicăi Ridzi, pentru că o aşază în categoria Adrian Năstase, PDL,pentru că îl aşază în categoria PSD şi face şi foarte mult rău României, pentrucă a readus Parlamentul în vizorul instituţiilor care nu au voinţă politică înlupta împotriva corupţiei. Nu poţi să explici la Bruxelles că a fost oabordare sentimentală”, a declarat preşedintele Băsescu. Interesant este şidiscursul Monicăi Iacob-Ridzi. Dacă în urmă cu câţiva ani ea declara desprevotul în cazul Năstase că parlamentarii “au dat o ultimă şi devastatoarelovitură de imagine întregii clase politice pentru că au blocat funcţionareaDNA - instituţie importantă în combaterea corupţiei la nivel înalt, instituţieatât de necesară însănătoşirii justiţiei”, acum a apreciat votul în cazul săudrept unul “just”.

Frauda electorală

“Suveica”, “autobuzul” au fost metode defraudă electorală inventate de PSD şi desăvârşite de cei de la PDL. VictorPonta a trebuit să recunoască, după alegerile prezidenţiale din 2009, că sistemulde fraudare folosit de adversari “a funcţionat mai bine”. Mita electorală adevenit un fel de practică obişnuită a campaniilor electorale, iarreprezentanţii PDL nu au rămas în afara jocului. “Peste tot,PDL are o singură metodă, vine să cumpere voturi şi vine cu şefii de ladeconcentrate să îi sperie pe oameni, să-i influenţeze, să-i ameninţe. Genulacesta de teroare electorală în care, pe de-o parte, vii şi spui «vă dau banica să votaţi PDL», pe de altă parte, vii cu şefii de deconcentrate, cu Poliţie,ca să-i ameninţi pe oameni este tipic pentru legionari. PDL nu va mai câştigaalegeri în mod democratic în România poate în următorii 20-30 de ani. Şiatunci, singura lor şansă e să cumpere, să ameninţe, să şantajeze…Vin cu bani,cu ameninţări şi cu scandal. Ori cumpără voturi, ori fură, ori îi ameninţă peoameni. E reţeta pe care o aplică PDL în toată ţara”, este tabloul zugrăvit deVictor Ponta, aflat în Opoziţie.

Curtea Constituţională

“Curtea Constituţională a lui Ion Iliescu”,cum era botezată în perioada guvernării Năstase, din cauza faptului că mulţijudecători proveneau din PSD, a fost înlocuită în 2010 cu sintagma “CurteaConstituţională a lui Traian Băsescu”. Rolul judecătorilor a crescutsemnificativ în ultimii ani, ei arbitrând disputele dintre premierul Tăriceanuşi preşedintele Băsescu. După ce PDL a devenit principalul partid de guvernare,structura Curţii Constituţionale s-a schimbat în favoarea celor din arculguvernamental. Raportul de forţe este acum de cinci la patru în favoarea celorde la Putere. Majoritatea parlamentară a reuşit în acest an să impună treijudecători în Curtea Constituţională, doi fiind propuşi de PDL, iar al treileade preşedintele Traian Băsescu. După această mişcare, Curtea Constituţională acunoscut o premieră. Deşi declarase neconstituţională angajarea răspunderii pe Legeaeducaţiei, aceeaşi Curte s-a răzgândit şi a dat undă verde premierului Boc. PreşedinteleTraian Băsescu nu s-a sfiit să catalogheze drept “penibilă” CurteaConstituţională pentru anumite decizii care nu i-au convenit.

Fondurile către primării

Alocareadiscreţionară a banilor către primării în funcţie de culoarea politică a rămaso practică neschimbată. Doar că în ultimii ani hărţile roşii, care evidenţiauprimăriile PSD favorizate de guvernarea Năstase, au fost înlocuite de celeportocalii. În hotărârea de Guvern din octombrie 2010, premierul Emil Boc adecis să aloce de trei mai mulţi bani primăriilor PDL decât celor de la PSD şiPNL. Mai mult, Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, are un buget deaproximativ patru miliarde de euro pentru investiţii. Reprezentanţii Opoziţieiîi acuză pe cei din arcul guvernamental că nu ţin cont de nevoile oamenilor şiale comunităţilor locale, ci folosesc aceste sume pentru a-şi face campanieelectorală.

Băsescu – PDL, Iliescu – PSD

În 2004,apariţia preşedintelui Ion Iliescu pe un banner alături de premierul AdrianNăstase a generat un scandal imens, cei din PD acuzându-l pe fostul şef alstatului că se implică în campania parlamentară de partea PSD. Implicarea luiTraian Băsescu în politica internă a PDL nu mai trezeşte astăzi nici o emoţie. Preşedinteles-a declarat vădit un susţinător al democrat-liberalilor, fiind acuzat în maimulte rânduri că se comportă ca un preşedinte de partid, şi nu ca unul de ţară.“Traian Băsescujoacă rolul unui preşedinte de partid, PDL, joacă rol de prim-ministru. Esteîntr-o permanentă încălcare a atribuţiilor constituţionale”, preciza într-odeclaraţie fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. În timpul campanieiparlamentare, preşedintele a participat la mai multe mitinguri organizate dePDL şi a nu lipsit de la reuniunile acestui partid.

Blocarea reformei

PSD a fost acuzatmereu că este un partid nereformat, cu faţa spre trecut şi care se opunemodernizării. “Partidul lui Iliescu”, al “lui Năstase”, “al baronilor”, “alcorupţilor” au fost sintagme folosite de cei din PD pentru a defini PSD. Însănici în PDL situaţia nu este mai roz. “Democraţia internă” a fost suspendatăîntre 2007 şi 2010, conform declaraţiei lui Valeriu Stoica, iar ultimelealegeri în filiale s-au purtat pe modelul un candidat, un câştigător. Experimentulpropus de “grupul de la Cluj” a murit în PSD, fiind anihilat de cei care setemeau de schimbare. Nici “grupul de la Bruxelles”, în frunte cu Cristian Predaşi Monica Macovei, nu a avut mai mare succes, ei fiind ameninţaţi cu excludereadin partid.

Contractele cu statul

“Partidul oferăcontracte generoase cu statul pentru sponsorii campaniilor electorale” adevenit o axiomă. Sintagma a fost valabilă în guvernarea PSD, a rămas peaceleaşi coordonate şi în timpul guvernării PDL. Sălile de sport din programullui Adrian Năstase au adus mulţi bani celor racordaţi la banii distribuţi dePSD. Şi programul “cornul şi laptele” a umplut vistieria de partid. Sălile desport şi patinoarele Ministerului Dezvoltării au fost câştigate în timpulmandatului lui Vasile Blaga şi al Elenei Udrea de oamenii apropiaţi de PDL.Contractele cu statul au fost intens mediatizate, arătând că pedeliştii s-auabonat la banii publici.

Domnia majorităţii

“Ciocu’ mic că acum noi suntem la putere”, s-aaplicat din plin în ultimele două sesiuni legislative. Dacă pe vremuri ViorelHrebenciuc făcea legea în Parlament, acum sforile sunt în mâna RoberteiAnastase, preşedinte al Camerei Deputaţilor. După episodul de la Legeapensiilor, când a numărat 170 de voturi în loc de 80, Anastase a arătat căorice poate trece dacă există majoritate parlamentară. Dacă pe vremuri,proiectele de lege erau negociate prin diverse birouri, acum totul se impuneprin simpla ridicare de mână.

Lupta împotriva comunismului

Mineriadele şiRevoluţia au fost mereu în curtea din PSD, în timp ce la Modrogan s-au îmbrăcatstraiele anticomuniste. Cu toate că preşedintele a condamnat comunismului, PDLnu a mai acţionat pentru ca legea lustraţiei să devină realitate sau pentrueliminarea celor care au colaborat cu fosta Securitate. Deşi CNSAS a prezentatmai multe date din dosarul deputatului Sorin Buta, PDL nu a luat până acum nicio măsură care să arate că este preocupat de păstrarea imaginii anticomuniste.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-05

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. Pesedizarea PDL. 15 cazuri concrete
zoom
EXCLUSIV. Pesedizarea PDL. 15 cazuri concrete
zoom
EXCLUSIV. Pesedizarea PDL. 15 cazuri concrete
zoom

EXCLUSIV. Pesedizarea PDL. 15 cazuri concrete
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GEORGETA
22 Dec 2010

fata de pdl, psd apare ca un mic copil; cu toate neregulile facute de psd in perioada 2000-2004, nu putem sa nu recunoastem cresterea economica si crearea de locuri de munca.
ADAN
22 Dec 2010

Georgeta, nu poti sa pui cresterea economica pe seama privatizarilor de dragul de a privatiza. Si te rog sa amintesti de toata perioada in care nenea Ionica a fost la conducerea tarii, si perioada in care PSD avea fraiele acum nu mult timp. In ceea ce priveste cresterea locurilor de munca in institutiile bugetare, iti dau dreptate, despre alte locuir de munca ce sa mai spunem, au facut foarte putin pentru ce ar fi trebuit sa insemne Romania dupa multi ani de "democratie sociala".
Random imageUltimele stiri

loading...