2019-01-23 22:14


EXCLUSIV. România, la peniţa Montblanc. Politicianul de la noi nu mai ştie să scrie cu pixul

 |  20:04
EXCLUSIV. România, la peniţa Montblanc. Politicianul de la noi nu mai ştie să scrie cu pixul

Montblanc, “stiloul prezidenţial” sau „cadoul pentru demnitari”, a făcut istorie în ultimul deceniu,devenind dintr-un accesoriu de prestigiu o „fiţă” a potentaţilor. De la IonIliescu, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu,instrumentele de scris Montblanc au însoţit toate deciziile majore ale statuluiromân. Nu a existat onomastică, zi de naştere, tratat important în careMontblanc să nu fie parte. Cât costă totuşi acest accesoriu, relativ banal?Preţul de pornire este de câteva sute de euro, iar modelele de colecţie potdepăşi zeci de mii de euro. Cu toate că ne proclamăm o ţară în criză, Montblancse regăseşte în servietele tuturor reprezentanţilor clasei politice, devenindaproape un bun comun. În Germania, stilourile de lux Montblanc au fostintroduse în „Cartea neagră a risipei pe bani publici”.

Pe lângă laptopurile scumpe care se află pe meseleparlamentarilor şi ale guvernanţilor, pe lângă ceasurile de lux ce le poartă cumândrie, în Parlamentul României şi în Guvern, există şi moda stilourilorMontblanc. Până acum, Traian Băsescu a reuşit să „scape” de două stilouriMontblanc. Unul i-a plăcut atât de mult preşedintelui Franţei, încât Traian Băsescui l-a oferit cu dragă inimă, iar unul i l-a dăruit Prinţului Carol Ferdinandatunci când a împlinit un an. Printre posesorii mândri de Montblanc se numărăşi premierul Emil Boc, fost profesor universitar, şi Laszlo Borbely.Preşedintele Traian Băsescu are mereu lângă el, la toate întâlnirile oficiale,diferite modele ale stilourilor Montblanc. În timpul consultărilor cu PSD dindecembrie 2010, şeful statului avea pe masă un Montblanc. Atât la şedinţele CSM,cât şi în conferinţele de presă de la Cotroceni, Băsescu şi-a completatprezenţa cu stiloul prezidenţial. Celebra scenă în care Nicholas Sarkoyz i-aadmirat şi apoi „confiscat” stiloul preşedintelui Traian Băsescu a făcutînconjurul lumii. În februarie 2008, la Palatul Cotroceni, a fost semnat, cu unstilou Montblanc, parteneriatul franco-român. Liderul Franţei a studiat cuatenţie stiloul înmânat pentru semnarea actului. Nu a putut să rezistetentaţiei şi l-a întrebat pe Traian Băsescu dacă poate să devină el noulposesor al stiloului prezidenţial. Generos şi fără să clipească, şeful statuluii-a făcut cadou stiloul de semnătură, model Montblanc M149 Meisterstuck. Preţulunui astfel de model de serie, fără să fie ediţie limitată, este de aproximativ2.600 de lei. Dacă face parte din cele 4.810 modele din ediţia limitată, preţuleste de ordinul miilor de euro.

Cadou de la Naşu’: Montblancu’ pe tăviţă

Dacă Traian Băsescu i-a făcut cadou, voit sau nu, luiSarkozy stiloul de semnătură, acum câteva zile, şeful statului a mai dăruit unstilou Montblanc finului său, Prinţul Carol Ferdinand, în vârstă de un an. Încadrul petrecerii aniversare a micului prinţ, conform tradiţiei, naşii auaşezat pe masă mai multe obiecte menite să-i trezească interesul finului.Dintre toate acelea, stiloul prezidenţial i s-a părut însă cel mai atractiv.Deşi are abia un an, prinţul şi-a dezvoltat deja pasiunea pentru obiectele delux, cadoul de la Traian Băsescu pentru finul său având o valoare estimată la400 de euro. „Amsemnat multe decrete cu el, dar ţi-l dau ţie. Are şi cerneală în el, numai săînveţi tu să te iscăleşti”, i-a spus preşedintele Prinţului Carol Ferdinand.

Montblanca stârnit reacţii negative în Germania

Montblanceste cunoscut de generaţii ca producător de instrumente de scris de cea maibună calitate, rafinate şi exclusiviste. Stilourile mărcii se fac cunoscute lanivel mondial prin originalitatea designului, calitatea de excepţie alături deutilizarea materialelor de cel mai ridicat nivel. Unul din emblemele mărciieste reprezentat de către “diamantul alb” în formă de stea, reprezentând vârfulMontblanc din Alpi. Preţul unui stilou Montblanc de serie porneşte în ţaranoastră de la 1.300 de lei, iar cele din serii limitate pot ajunge chiar lazeci de mii de auro. O agendă cu “diamantul alb” costă între 2.000 şi 3.000 delei, preţul portofelului oscilează în jurul valorii de 1.200 de lei, iar unportvizit costă aproximativ 450 de lei. Cu toate acestea, stilourile de luxMontblanc au fost introduse în „Carteaneagră a risipei pe bani publici” a Germaniei. 115 deputati din Parlamentul germanşi-au cumpărat stilouri Montblanc, în valoare totală de 68.800 de euro, deşifiecare dintre ei aveau o diurnă lunară de 7.668 de euro. Ca urmare a sesizăriiFederaţiei Plătitorilor de Impozite (BdSt) şi a poziţiei luate de preşedinteleGermaniei, s-a decis „scoaterea stilourilor Montblanc şi a altor unelte descris de valoare comparabilă cu acestea din lista cumpărăturilor admise dinacest buget“.

Iliescu, Năstase, Tăriceanu

Primele instrumente de scris ale celebrei firme Montblancau fost primite de preşedintele Ion Iliescu. Cu ocazia festivităţilorgrandioase organizate la Palatul Cotroceni de Sfântul Ion sau pe 3 martie, pungileinscripţionate de Montblanc au început să acompanieze mulţimea care venea săaducă diferite cadouri pentru conducătorul său. Surse din anturajul preşedinteluiIon Iliescu ne-au declarat că acesta a adunat de-a lungul timpului zeci destilouri, pixuri, portmonee sau agende Montblanc, pe care ulterior le-a făcutcadou prietenilor. Moda a fost preluată şi la Palatul Victoria, unde AdrianNăstase a instaurat „fiţa” produselor Montblanc. Succesorul său în frunteaGuvernului, Călin Popescu Tăriceanu a fost, la rândul său, un fan al produselorMontblanc. După modelul şefului, şi subalternii săi au început să fie văzuţi cuastfel de obiecte de scris. În Parlament, butonii, servietele şi portmoneeleMontblanc nu mai sunt un accesoriu doar pentru parlamentari, ci şi pentruconsilierii acestora.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-20

Mai multe imagini:
EXCLUSIV. România, la peniţa Montblanc. Politicianul de la noi nu mai ştie să scrie cu pixul
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...