2018-12-15 09:00


Extremiştii greci lansează ameninţări

 |  07:14
Extremiştii greci lansează ameninţări

Acordurile încheiate de Atena cu UE şi FMI au fost denunţate de către liderul partidului stângii radicale SYRIZA, propulsat al doilea partid grec după alegerile legislative de duminică, potrivit unui exit-poll. Alexis Tsipras a chemat la formarea unui "guvern de stânga"şi  a criticat măsurile de austeritate. De asemenea, liderul grupului neonazist grec Chryssi Avghi (Zori de Aur/), după ce i-a asigurat o intrare în forţă formaţiunii sale în parlament, a lansat ameninţări duminică seară:"V-a sunat ceasul, trădători de patrie!"

Alexis Tsipras, 37 de ani, al cărui avans prin amploarea lui a fost una dintre surprizele votului, a declarat că rezultatul alegerilor de duminică "a privat de orice legitimitate memorandumul" de acord ce prevede austeritatea în Grecia în schimbul împrumuturilor internaţionale, ce se ridică la un total de 240 de miliarde de euro şi sunt destinate să salveze ţara de la faliment. "Programul nostru este un guvern de stânga ce anulează memorandumul... Vom face totul pentru ca ţara să aibă un guvern ce denunţă acordul de împrumut", a subliniat acesta.

Potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne după alegerile legislative de duminică, partidul stângii radicale SYRIZA este creditat cu 47 de locuri în parlamentul ce cuprinde 300.

O coaliţie menită să garanteze menţinerea ţării în euro, pentru care au apelat liderii celor două partide guvernamentale care şi-au încheiat mandatul, conservatorul Antonis Samaras şi socialistul Evangelos Venizelos, nu poate fi susţinută de o majoritate în contextul afirmării partidelor radicale.

Într-o conferinţă de presă ţinută într-un hotel din Atena, flancat de 15 tineri raşi în cap, Nikos Mihaloliakos, liderul grupului neonazist grec Chryssi Avghi, a strigat puternic "Am sosit (…) Grecia este doar începutul". În jur de 200 de simpatizanţi s-au adunat în sală, în timp ce afară, alţii îşi sărbătoreau victoria aruncând petarde.

Acest fost mic grup semiclandestin cu metode notorii violente şi teze rasiste şi antiparlamentare obţine 19 parlamentari din cei 300 de membri ai parlamentului grec, cu 6,9% din voturi, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de cinci institute.

Mihaloliakos, 55 de ani, l-a citat de asemenea pe Iulius Cezar pentru a lansa: "Veni, Vidi, Vici". Liderul Chryssi Avghi, poreclit "Führer", a declarat ca grupul său va lupta împotriva "cămătarilor mondiali" şi "sclaviei" impuse ţării sale de UE şi FMI.

Mihaloliakos a acuzat jurnaliştii străini prezenţi la conferinţa de presă de răspândire de minciuni despre mişcarea lui, punând în surdină în ultimele luni referinţele lui direct hitleriste în favoarea unui fel de naţional-socialism a la grec, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-28

TAGURI: Chryssi_Avghi, SYRIZA, austeritate, Grecia, alegeri, neonazist
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...