2017-01-23 08:45


Fantomele din spatele lui Victor Ponta şi Crin Antonescu

 |  19:50
Fantomele din spatele lui Victor Ponta şi Crin Antonescu

Crin Antonescu şi Victor Ponta par să alerge singuri sprecâştigarea Palatului Cotroceni şi a Palatului Victoria. Cel puţin aşa reiese dinultimele sondaje de opinie, care acreditează ideea că liberalul are cele maimari şanse de a deveni succesorul lui Traian Băsescu, iar social-democratul săpreia frâiele guvernării. Nici contracandidaţi pe măsură nu se găsesc. Într-unsondaj CSCI, rivalii sunt Alexandru Athanasiu, propus pentru funcţia supremă înstat şi Klaus Iohannis - pentru cea de premier. Crin Antonescu se află peprimul loc în intenţia de vot la Preşedinţie - 39%, în timp ce Ponta are o cotă de 32% pentrufuncţia de prim-ministru. Totul cu doar câteva zile înainte de oficializareamarii Alianţe a Opoziţiei.

Cu doar două săptămâni înainte de oficializarea înforurile interne ale celor trei partide din Alianţa Naţională, Crin Antonescuşi Victor Ponta şi-au acontat deja fotoliile pe care urmează să le ocupe dupăviitoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Pentru a elimina ideea uneiconcurenţe între cei doi lideri ai Opoziţiei, un sondaj comandat de CSCI îlprezintă pe liberal drept candidatul cu cele mai mari şanse de a câştigaalegerile prezidenţiale, în timp ce pe social-democrat îl dă drept un candidatserios pentru şefia Palatului Victoria. Cei doi nu apar însă în postura decontracandidaţi pentru aceeaşi funcţie, ci aleargă pe culoare separate. Sondajula fost realizat în perioada 19-22 ianuarie, pe un eşantion de 1.097 de persoaneşi are o marjă de eroare de plus, minus 2,9%.

PNL la Cotroceni

La întrebarea „dacă duminica viitoare ar avea loc alegeriprezidenţiale, dumneavoastră cu cine aţi vota dacă ar candida următorii”, CrinAntonescu se află pe primul loc cu 39%, respectiv 40%. Prima cotă o areîmpotriva lui Adrian Năstase, care are doar 21%, ea crescând dacă numelecontracandidatului ar fi Alexandru Athanasiu – 16%. Celelalte nume propusepentru Palatul Cotroceni sunt Dan Diaconescu – 12%, Corneliu Vadim Tudor 9%,Teodor Baconschi – 5% şi George Becali – 5%. Astfel, cel mai periculos adversarpentru Antonescu ar fi, conform acestui sondaj, preşedintele ConsiliuluiNaţional al PSD, Adrian Năstase. În schimb, candidatul propus din partea PDL nuar avea nici o şansă să strice planurile prezidenţiale ale lui Crin Antonescu. VictorPonta nu a fost inclus în lista posibilelor nume pentru funcţia de preşedinteal ţării.

Ponta, concurat de Isărescu şi Iohannis

La întrebarea „cine credeţi că ar trebui să fie viitorulprim-ministru al Românie, dintre următorii” pe primul loc se află guvernatorulBNR, Mugur Isărescu, cu o cotă de 36%. La mică distanţă se situează premieruldin umbră propus de Alianţa Naţională, Victor Ponta, cu 32%. Dacă de la PDL nuse regăseşte nici un nume, primarul Sibiului este cotat la 12%. Dacă în cursapentru Cotroceni, preşedintele PSD nu apare ca un adversar al lui CrinAntonescu, nici un alt liberal nu este trecut în cursa pentru Palatul Victoria.Astfel, Ponta ar avea deschise porţile Guvernului dacă Alianţa Naţională vareuşi să ia la viitoare alegeri peste 50%.

Alianţa Naţională va deţine majoritatea

PSD conduce clasamentul în ceea ce priveşte intenţia devot pentru partide cu 38%. El este urmat de Alianţa de Centru-Dreapta cu 27% şiPDL cu 15%. Partidul Poporului păstrează şanse de a se regăsi în viitorulParlament cu 7%, aceeaşi intenţie de vot pe care o are şi PRM. Ultimul partidcare are şanse să acceadă în forul legislativ este UDMR – 4%. Conform datelorprezentate de CSCI, PSD şi Alianţa de Centru-Dreapta au în acest moment 65%,ceea ce le-ar asigura o majoritate stabilă în viitorul Parlament.

Suspendarea preşedintelui

Chiar dacă partidele din Opoziţie nu au în acest momentmajoritatea în Parlament, sondajul arată că suspendarea preşedintelui TraianBăsescu se poate realiza. Respondenţii cred în proporţie de 51% că acest demersse poate duce la bun sfârşit dacă se realizează Alianţa Opoziţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-01

Mai multe imagini:
Fantomele din spatele lui Victor Ponta şi Crin Antonescu
zoom
Fantomele din spatele lui Victor Ponta şi Crin Antonescu
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image