2018-12-10 10:52


“Feseniştii” versus “reformatorii”

 |  21:00
“Feseniştii” versus “reformatorii”

“Reformatorii din PDL”, aşa cum au fost identificaţi de către opinia publică Monica Macovei, Cristian Preda, Teodor Baconschi şi Sever Voinescu, se află zilele acestea într-un război total cu vechea gardă a partidului. Cel care a deschis frontul a fost deputatul Cezar Preda, care din primăvară a fost trecut în eşalonul doi al PDL, după ce l-a susţinut fără succes pe Vasile Blaga la preşedinţia partidului.

După ce marţi, Grupul de la Bruxelles din PDL a fost dur criticat de deputatul democrat-liberal Cezar Preda, noile figuri din conducerea partidului, ies şi ele cu replici tăioase la adresa deputatului pedelist. Într-un interviu de marţi, Cezar Preda îi îndemnase pe Monica Macovei, Cristian Preda, Teodor Baconschi şi Sever Voinescu să părăsească PDL, iritat fiind de ieşirile publice ale acestora în care criticau partidul. “E un lucru cunoscut că nu am fost niciodată pe placul celor numiţi greii partidului, pentru că erau feseniştii de la începutul anilor '90. Ăştia nu ne-au iubit niciodată! Am văzut şi o declaraţie a lui Cezar Preda, care nu găseşte altceva mai bun de făcut atunci când dă peste idei noi decât să spună «plecaţi cu ele de aici!». (…) Asta este o reacţie de organism bolnav!”, a fost replica dată ieri la RFI de eurodeputatul Cristian Preda. “Lamentabilă ieşirea deputatului Cezar Preda împotriva noilor figuri din PDL. Dl Preda consideră că partidul putea rămâne de-a pururi neschimbat”, scrie şi ministrul Baconschi pe blogul personal.

„Nu plecăm nicăieri!”. Deocamdată

Atât Monica Macovei, cât şi Cristian Preda susţin că nu se pune problema plecării lor din PDL, însă lasă de înţeles că prezenţa lor printre democrat-liberali nu este bătută în cuie. „În acest moment sunt în PDL şi îmi promovez şi susţin principiile până la capăt. Vreau ca PDL să fie un partid modern şi receptiv la idei şi oameni noi. PDL trebuie să fie un partid deschis, în care să învăţăm unii de la alţii. Nu plec din partid la cererea lui Cezar Preda sau a altcuiva. Deciziile privind viitorul meu politic îmi aparţin şi le iau doar raportându-mă la obiectivele mele din acest moment”, a fost mesajul transmis de Monica Macovei miercuri. Întrebat de RFI dacă s-a gândit vreodată să demisioneze din PDL, Cristian Preda a răspuns: “La un moment dat, probabil că dacă lucrurile continuă aşa, vom spune: «Ajunge!»“. Întrebat când, el a răspuns râzând: „Dacă am ştii…”.

Istoria şi cauzele conflictului

Povestea conflictului dintre noua şi vechea gardă a PDL este mai veche, iar cauzele sale le reprezintă criticile publice pe care noile figuri le aduc partidului. Cea mai frecventă nemulţumire a “reformatorilor” o constituie faptul că din PDL fac parte membri trimişi în judecată sau urmăriţi penal. Grupul Macovei a încercat chiar să impună - fără succes - o modificare a statutului PDL, astfel încât cei care aduc deservicii partidului fiind acuzaţi oficial de corupţie să fie automat excluşi din rândurile democrat-liberalilor. De-a lungul timpului, vechi membri ai PDL precum Ioan Oltean sau Radu Berceanu au declarat în repetate rânduri că sunt deranjaţi de desele ieşiri ale noilor membri. Cristian Preda chiar a primit anul trecut un avertisment de la preşedintele PDL Emil Boc. “Am preferat să pun echipa şi unitatea partidului înaintea propriului meu interes. Asta nu înseamnă că n-am avut o discuţie între patru ochi cu Cristi Preda şi, după cartonaşul galben, toată lumea ştie ce urmează”, declara Emil Boc în vara anului trecut. De la momentul “cartonaşului galben” însă evoluţia ierarhică în PDL a fost favorabilă reformiştilor, în mai anul acesta ei primind funcţii de conducere la nivel naţional. Teodor Baconschi este acum prim-vicepreşedinte, iar Monica Macovei şi Sever Voinescu sunt vicepreşedinţi ai PDL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BUSINESS LOANS
15 Noi 2011

I received my first credit loans when I was very young and this aided my family very much. Nevertheless, I require the consolidation loans over again.
Random imageUltimele stiri


loading...