2018-12-12 14:32


Fidel Castro, mereu surprinzător

 |  14:58
Fidel Castro, mereu surprinzător

Fostul lider cubanez Fidel Castro a surprins săptămâna aceasta prin publicarea unei serii de mini-articole zilnice care evocă în special relaţiile sale cu alţi lideri ai lumii, dar şi alte subiecte din tematică internă a statului pe care l-a condus până în anul 2006.

Cine/ce este FC ?

În primul articol din această serie, fostul lider cubanez întreabă misterios în titlu “Ce înseamnă FC ?” şi răspunde că este vorba despre o “metodă prin care încearcă să transmită cunoştinţele modeste dobândite de-a lungul anilor şi pe care le-a considerat utile funcţionarilor cubanezi din domeniul producţiei alimentare”. Dar unii susţin că FC nu reprezintă altceva decât iniţialele sale care s-ar fi regăsit pe fiecare corespondenţă trimisă funcţionarilor referitoare la probleme pe care el le considera importante. Alţii cred că FC ar însemna “funcţionari cubanezi” sau chiar “funcţionari corupţi”.

Erich Honecker elogiat

În al doilea mini-articol Fidel Castro îl elogiază pe fostul lider est-german Erich Honecker. “Cel mai revoluţionar german pe care l-am cunoscut a fost Erich Honecker. Am avut privilegiul să observ comportamentul său când a plătit cu greu datoria contractată de cel care şi-a vândut sufletul diavolului pentru nişte vodcă”, scrie Fidel Castro fără să precizeze cine este acesta din urmă.

Deng Xiaoping criticat

Într-un alt articol, Castro vorbeşte despre fostul lider chinez Deng Xiaoping, pe care însă îl critică pentru că ar fi adus o “ofensă gratuită” statului cubanez afirmând “trebuie să pedepsim Cuba”, motiv pentru care numele său nu a mai fost niciodată rostit la Havana. Fostul lider cubanez nu spune şi când Deng Xiaoping a pronunţat aceste cuvinte, dar pe forumul Cubadebate se acreditează ideea că afirmaţia ar fi survenit în cursul unei vizite a liderului chinez în SUA în anul 1979, în contextul în care în China erau iniţiate reforme economice ce contrastau cu modelul socialist cubanez.

Prin aceste mici articole care vor continua, Fidel Castro reuşeşte nu doar să surprindă ci şi să-i deconcerteze pe cei care le citesc. “Lui Fidel îi place să povestească”, astfel începe cartea de memorii “Războinicul Timpului” (Guerrillero del Tiempo), scrisă de publicista cubaneză Katiuska Blanco şi prezentată chiar de fostul lider de la Havana în luna februarie.

Fidel Castro, care va împlini anul acesta vârsta de 86 de ani, s-a retras de la putere în anul 2006 în urma deteriorării grave a stării sale de sănătate, fiind înlocuit de fratele său, Raul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-30

TAGURI: fidel castro, cuba, havana
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...