2019-03-26 18:46


Fitilul armelor nucleare iraniene. Un prinţ saudit prevesteşte un conflict nuclear în Orient

 |  17:10
Fitilul armelor nucleare iraniene. Un prinţ saudit prevesteşte un conflict nuclear în Orient
Un înalt diplomat saudit şi membru al familiei regale a avertizat că existăspectrul unui conflict nuclear în Orientul Mijlociu în cazul în care Iranul vafinaliza o bombă atomică. În context, Arabia Saudită şi-ar putea dezvoltapropriul program de armament nuclear, la fel ca multe state din zonă.

PrinţulTurki al-Faisal, fost director al serviciilor de informaţii saudite şiambasador la Washington, i-a avertizat pe oficialii militari ai NATO că, încazul în care Iranul se apropie de realizarea unei arme nucleare, acest lucru"va obliga Arabia Saudită (...) să aplice politici care pot duce laconsecinţe posibil dramatice". El nu a precizat la ce politici se referă,dar un înalt demnitar de la Riyadha afirmat că mesajul transmis este clar. “Nu putem trăi într-o situaţie în careIranul are arme nucleare, iar noi nu avem. Dacă Iranul dezvoltă o armănucleară, ar fi inacceptabil pentru noi şi va trebui să facem acelaşi lucru”, aspus el. Oficialii de la Riyadhau indicat că Arabia Saudită va merge înainte cu propriul program nuclearcivil, utilizarea în scopuri paşnice a energiei nucleare fiind dreptul tuturornaţiunilor.Turki a făcut aceste declaraţii la începutul lunii iunie, la o întâlniredesfăşurată la baza RAF Molesworth, folosită de forţele NATO drept centrupentru strângerea şi coroborarea informaţiilor privind Orientul Mijlociu şizona Mediteranei. Conform transcrieriideclaraţiilor, obţinută de The Guardian, Turki a afirmat că Iranul încearcă sădestabilizeze regiunea. "Iranul (...) este foarte sensibil atunci cândalte ţări se amestecă în afacerile sale. Dar trebuie să-i trateze pe ceilalţiaşa cum se aşteaptă să fie tratat. Regatul (saudit) se aşteaptă ca Iranul săaplice ceea ce predică", a declarat acesta. Turki nu deţine în prezent nicio poziţie oficială în Arabia Saudită, dar este considerat ambasador special al regatuluişi potenţial viitor ministru de externe.

Interese complicate

Documentediplomatice americane, obţinute de WikiLeaks, arătau că Regele Abdullah aflatla conducerea Arabiei Saudite din 2005, avertiza Washingtonul în 2008 că, încazul în care Iranul dezvoltă armament nuclear, “toată lumea din regiune vaface la fel”, inclusiv Arabia Saudită. Diplomaţi şi oficiali saudiţi au lansat înultimele săptămâni o campanie de amploare pentru a obţine sprijinul puterilorregionale şi globale împotriva Iranului, temându-se că regimul de la Teheranexploatează "primăvara arabă" pentru a-şi extinde influenţa înregiune. Turki a acuzat Iranul, unde populaţia preponderentă este şiită, şi deamestec în Irak, Liban, Siria şi în Bahrain, ţară undesunt staţionate trupe saudite, iar minorităţile şiite sunt “vulnerabile lainfluenţe externe”. Înalţi oficialide la Ministerul de Interne de la Riyadh au declarat că Iranul a folositideologia pentru a "pătrunde" în Peninsula Arabică" în acelaşimod de acţiune ca al-Qaida. Analiştii cred că vorbele lui Turki despre armelenucleare în curs de dezvoltare ar fi fost destinate mai degrabă pentru aconcentra atenţia occidentului spre rivalul regional al saudiţilor, decâtpentru a indica orice fel de decizie definitivă luată de Riyadh.

De-a lungul timpului,politica Arabiei Saudite a fost prooccidentală, deşi au apărut divergenţe cuStatele Unite în ultimii ani. Primăvara arabă a provocat, de asemenea, oanumită tensiune, cu desfăşurarea de trupe saudite în Bahrain. Mai mult,occidentul a acuzat regatul că ar fi exportat componente radicale a islamuluiîn lumea musulmană.

William Hague, ministrulde externe britanic, a declarat că Iranul a efectuat recent teste secrete derachete balistice, precum şi cel puţin trei teste secrete cu rachete balisticecu raza medie în octombrie. Teheranulrespinge că ar dezvolta arme nucleare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-07-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...