2019-02-16 05:29


Flancul Estic al NATO, discutat la București

 |  19:26
Flancul Estic al NATO, discutat la București

Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, subiectul principal discutat fiind cel al consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, mai ales în privința României, respectiv asupra creșterii rolului Alianței în proiectarea stabilității, prin dezvoltarea sprijinului pentru statele partenere, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, agenda de discuții a inclus un schimb de vederi asupra priorităților curente ale Alianței Nord-Atlantice, cu accent asupra stadiului și perspectivelor implementării deciziilor adoptate la Summitul de la Varșovia din 8-9 iulie, respectiv asupra evoluțiilor de securitate din vecinătatea estică a NATO.

Președintele Iohannis a adresat felicitări secretarei generale adjuncte a NATO pentru preluarea recentă, la 17 octombrie, a mandatului său și a asigurat-o de întregul sprijin al țării noastre în realizarea acestuia. Totodată, președintele Klaus Iohannis a asigurat cu privire la angajamentul României de a îndeplini toate obligațiile care îi revin la nivel aliat, se menționează în comunicat.

„Președintele României a indicat importanța realizării deciziilor aliate privind prezența înaintată a NATO în sudul Flancului Estic, pe cele trei componente ale sale — terestră, aeriană și maritimă, secretarul general adjunct exprimând tot sprijinul conducerii Alianței și al său personal pentru implementarea acestora. (…) Cei doi înalți demnitari au discutat totodată despre măsurile NATO de proiectare a stabilității, inclusiv asistența aliată pentru parteneri, precum și din vecinătatea directă a României”, se arată în comunicat.

Reuniunea Formatului București

Tot marți a avut loc reuniunea ministerială a Formatului București  despre care Iohannis a afirmat că este o întâlnire utilă, care se desfășoară într-un moment important, NATO fiind în plin proces de implementare a deciziilor Summitului de la Varșovia, "într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluționarea focarelor de criză, dar și de noi tensiuni”.

„Este un moment important pentru relația transatlantică, ce rămâne esențială pentru securitatea europeană și pentru securitatea regiunii. Statele aliate de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să continue să investească în consolidarea ei. Este un moment important și pentru NATO ca organizație. Alianța este în plin proces de implementare a deciziilor ambițioase de la Varșovia, într-un context de securitate complex, care continuă să fie marcat de lipsă de progrese în soluționarea focarelor de criză, dar și de noi tensiuni", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu miniștrii de Externe, care participă la reuniunea ministerială a Formatului București.

El a arătat că, potrivit declarației adoptate anul trecut, statele din Formatul București au o responsabilitate specială în ceea ce privește securitatea și stabilitatea de la Marea Baltică și de la Marea Neagră.

Miniștrii Afacerilor Externe, respectiv șefii delegațiilor ministeriale din nouă state aliate ale Flancului Estic — Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria — participă la București la reuniunea ministerială a Formatului București. Formatul București a fost consacrat prin reuniunea la nivel de șefi de stat și de guvern desfășurată la Palatul Cotroceni pe 4 noiembrie 2015, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis și a omologului său polonez, Andrzej Duda.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-08

TAGURI: falc, nato, bucuresti, rose gottemoeller
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...