2017-01-23 08:43


FMI l-a scos din cursa pentru şefia instituţiei pe Fischer

 |  18:24
FMI l-a scos din cursa pentru şefia instituţiei pe Fischer

Consiliul Executiv al FonduluiMonetar Internaţional (FMI) a blocat candidatura guvernatorului băncii centralea Israelului, Stanley Fischer (67 de ani), la postul de director general alinstituţiei financiare, refuzând să schimbe regulamentul privind vârsta candidaţilor.Decizia creşete practic şansele ministrului francez al finanţelor, Chirstine Lagarde,care a fost considerată din start favorită, arată Reuters. Regulamentul FMI impune ca directorulgeneral al instituţiei să nu aibă mai mult de 70 de ani.

Într-omişcare surpriză, în condiţiile în care Stanley Fischer este foarte respectat atât de economiileavansate, cât şi de cele emergente şi era creditat cu şanse reale, boardulFMI a respins modificările necesare la regulamentul instituţiei pentru apermite unei personalităţi trecute de vârsta de 65 de ani să candideze la şefiaFondului, au declarat pentru Reuters două surse oficiale din consiliulexecutiv. Potrivit acestora, schimbarea regulilor pentru Fischer ar fi impusredeschiderea procesului de selecţie, pentru a permite înscrierea în cursă aunor candidaţi mai în vârstă.

Lagardeeste susţinută de Europa, care deţine o treime din voturi la vârful FMI, şi demai multe ţări în frunte cu Indonezia, singura mare economie emergentă careşi-a anunţat sprijinul oficial pentru ministrul francez. Lagarde arputea deveni prima femeie care ocupă postul de director general al FMI. SUA deţin cheia pentru numirea următorului şef al FMI.Într-o declaraţie, Departamentul Trezoreriei SUA adeclarat că nu a aprobat încă un candidat, deşi este de aşteptat ca Washingtonulsă o suţină pe Lagarde, în temeiul unui acord tacit de la sfârşitul celui de alDoilea Război Mondial - un european la FMI şi un american la o instituţie soră,Banca Mondială.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image